Barn
Gravid

Det siger dit barns navn - om dig!

15. juli 2019
Mandag, 15. juli 2019 - 8:00 Udgivet første gang mandag d. 6. april 2015 - af Anne Romanelli. Foto: Pantherstock
Dit valg af børnenavne siger mere om dig end om dine børn.

De fleste forældre gennemgår et hav af overvejelser, før de finder frem til det helt rette navn til deres barn.

Skal barnet hedde noget traditionelt, noget moderne eller noget helt unikt? Og skal barnets navn markere, hvilket land det kommer fra - eller skal det være mere internationalt?

Der er samtidig uoverskueligt mange børnenavne at vælge imellem, og de signalerer alle noget helt særligt, som barnet skal have 'på' sig resten af livet.

Så der er ikke noget at sige til, at man gerne vil finde frem til de helt perfekte drengenavne eller pigenavne.

Men lige meget hvilke børnenavne, du vælger, siger de mere om dig end om dit barn - det er nemlig dig, der (af naturlige årsager) træffer beslutningen om navnet:

LÆS OGSÅ: 5 gode råd, når du vælger børnenavne

Hvis dit barn har et unikt navn: Du vil gerne skille dig ud

Tidligere var folk mere bekymret for, hvorvidt deres barn ville passe ind, hvis barnet fik et usædvanligt navn, men i dag ser flere og flere forældre gerne, at deres børn skiller sig ud fra mængden. Forældre, der vælger usædvanlige navne, kan meget vel selv være kreativt anlagte og kan under alle omstændigheder godt lide opmærksomheden, som det usædvanlige barnenavn giver dem. Usædvanlige navne leder nemlig typisk til en masse spørgsmål fra folk, der vil vide mere om baggrunden for navnet, og det bringer forældrene i spotlyset. Du er derfor ikke bange for at være i centrum eller for at gå forrest. Disse forældre har selv ofte ret normale navne og var måske selv en ud af flere børn i skolen, der hed det samme. Og det vil de ikke have, at deres barn skal opleve.

Hvis dit barn har et gammeldags navn: Du går op i tradition og tryghed

Forældre, der vælger et traditionelt/gammeldags navn til deres barn, har typisk traditionelle dyder i det hele taget. De går meget op i det nære og at skabe trygge rammer for familien. At have traditionelle dyder er i øvrigt ikke det samme som at være kedelig. Traditionelle navne er faktisk også en trend for tiden, så det er en måde for forældrene at være med på noderne uden at gå hele vejen. Typisk er der her tale om en tre-generationers-regel: Forældrene synes, at deres eget navn er kedeligt, og at bedsteforældrenes navne er for ’gamle’, men oldeforældrenes navne går så langt tilbage, at de faktisk lyder ’friske’ igen. Disse navne skiller sig ud, men er ikke selvopfundne og lyder ikke mærkelige i nogens ører, hvilket kan have ulemper for barnet. De er trendy, men sikre.

Hvis dit barn har et moderne navn: Du er nysgerrig og med på noderne

Hvis du vælger et navn til dit barn, som er meget oppe i tiden, ved du sikkert også meget om, hvad der er populært og ikke populært i mange andre henseender. Du følger med i populærkulturen og er samtidig også ’ligeglad’ med, om mange andre børn også hedder det, som dit barn skal hedde. DU kan lide navnet, og så er det da bare fint, hvis andre også synes, at det er pænt. Du mener ikke, at dit barn behøver et specielt navn for at skille sig ud. Måske er det heller ikke så vigtigt for dig at skille dig ud fra mængden.

LÆS OGSÅ: Dét betyder dit barns navn

Hvis dit barn har et familienavn: Du er sentimental og stolt af din baggrund

Familienavne (eller navne knyttet til en bestemt lokalitet) har en mere personlig historie bag sig og vælges gerne af sentimentale forældre, som er stolte af deres baggrund og måske ønsker at hylde et eller flere familiemedlemmer. Forældrene er altså familiemennesker med stort F, som gerne vil videreføre den positive følelse, som familien (eller deres generelle baggrund) giver dem, til deres barn. Her tænker man måske ikke så meget over, hvordan andre uden for familien vil opfatte navnet, men mere, hvilken glæde det vil vække internt i familien, at man har valgt dette navn.

Hvis dit barn har et internationalt navn: Du har brede horisonter

Forældre, der vælger et international navn til deres barn, tænker typisk også over, at barnet sikkert vil komme ud at rejse en del i sit liv, og de ønsker at gøre det hele lettere ved at give barnet et navn, der fungerer i flere lande. De ser i det hele taget gerne, at barnet bliver internationalt orienteret og ligesom dem selv bliver interesseret i at udvide sine horisonter.

Kilde: Laura Wattenberg - bestsellerforfatter til bogen ’The Baby Name Wizard’

Læs også