Fem gode råd, når du vælger børnenavne
Gravid

5 gode råd, når du vælger børnenavne

af Anne Romanelli 6. februar 2015
Foto: Pantherstock
De fleste forældre gennemgår et hav af overvejelser, når de snakker om børnenavne og skal finde det helt rigtige navn til deres barn. Her er 5 overvejelser, du i hvert fald bør gøre dig...

Fem gode råd til at vælge børnenavne

Det er en stor beslutning, der skal træffes, når forældre skal navngive deres barn.

Læs også: Børnenavne - Det siger dit barns navn om DIG!

For valget af pigenavn eller drengenavn følger barnet resten af livet, og barnets navn har stor indflydelse på det indtryk, som hun eller han giver andre.

I galleriet nedenunder finder du 5 gode råd, som er værd at tage med i overvejelserne, når du vælger børnenavne.

Det skal understreges, at der ikke er noget 'rigtigt' eller 'forkert' navn. De 5 råd gives blot for at gøre dig opmærksom på ting, du måske ikke lige havde tænkt over selv...

Find også inspiration til navnet i MAMA.dk's Navneguide her

 

5 råd når du vælger børnenavne

Snubler du over navnet, når det udtales - enten alene eller sammen med efternavn og evt. mellemnavn? Vil familien i udlandet have svært ved at sige navnet? Og giver udtalen sjove associationer, hvis du sætter det sammen med barnets øvrige navne? Hvis I f.eks. hedder Bjørn til efternavn, er det måske synd at kalde dit barn for Teddy (da det vil lyde som ’Teddybjørn’…).
Det er meget oppe i tiden at bruge unikke eller internationale fornavne, men det kan måske komme til at lyde spøjst, hvis sådanne navne sættes sammen med et mere almindeligt efternavn som Hansen eller Jensen. Overvej derfor, om for- og efternavn stikker i hver sin retning. Er det alligevel dén vej, du vil gå, er det selvfølgelig også helt fint - og kan jo også være netop dét, som gør navnet specielt.
Hedder du Æreboe til efternavn, er det måske bedst at undgå fornavne med B, da dit barn i så fald får de meget uheldige initialer B.Æ. Det kan give anledning til ret så mange drillerier i skolegården eller pinlige episoder senere i livet, når der skal underskrives dokumenter osv.
Uheldige initialer er dog ikke det eneste, der kan føre til drillerier i skolegården. Et ganske uskyldigt navn som Sisse kan få mange børn til at fnise, når de finder ud af at erstatte det første bogstav med et F. Så overvej de frække rim og omskrivninger, som det navn, du vælger, nemt vil kunne give anledning til. 
Hedder dit ældste barn Lise, skal du måske overveje, om det vil give dig (eller andre) problemer, hvis du kalder dine næste døtre for Line og Louise. Det kan godt blive forvirrende og svært at få råbt den rigtige op, når navnene ligger så tæt på hinanden. Men igen: Har du ingen problemer med at skelne Lise, Line og Louise fra hinanden, så er det jo bare fint!