https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/2015/april/angelica612.jpg
Familieliv

Angelica er Danmarks yngste mor

24. april 2015
af Redaktionen
Foto: Jacob Ljørring
Angelica var kun 13 år, da hun opdagede, at hun var gravid. Pga. hendes unge alder godkendte læger og myndigheder hende til en sen abort, men da Angelica så barnet ved en scanning, var hun ikke i tvivl: Hun ville være mor.

Mest læste artikler på MAMA.dk

Psykolog: Skældud skader - gør dette i stedet!16 babytegn der styrker dit barns sprogDe sjoveste mor-citater

Det var Angelicas mor, 41-årige Rikke Larsen, der først fik en mistanke om, at hendes yngste datter på 13 år kunne være gravid. Angelica var kæreste med den to år ældre Christian, der var med familien på Langelandsfestivalen.

- Det undrede mig, at Angelica hele tiden var træt og ville hvile sig midt på dagen. Hun kastede op et par dage og blev humørsyg. Det var slut med at nusse-pusse med Christian, og vi fik alle sammen medlidenhed med ham. Han er en kærlig og betænksom ung mand, fortæller Rikke til Ude og Hjemme.

Mødte barnets far på internettet

Rikke havde ellers ikke været begejstret, da Angelica mødte Christian, og de blev kærester. Christian boede en time væk, og de to børn havde mødt hinanden på internettjenesten Skype via fælles venner. Hun havde skældt ud, da Angelica havde besøgt Christian første gang.

Datteren burde vide bedre end at besøge fremmede drenge, som man har mødt på nettet, mente Rikke.

- Jeg har da bebrejdet mig selv, at jeg ikke har sørget for at skaffe prævention til Angelica, men hun var så ung, og jeg tænkte, at det ville være det samme som at sige: Værsgo! Gå ud og hav sex. Christians forældre gav ham en pose fuld af kondomer, men det er åbenbart smuttet for dem. Både Christians familie og jeg har for længst accepteret det, selv om det også har været svært for hans forældre, at de pludselig skulle være bedsteforældre, siger hun.


Rikke ses her på sit barnebarns værelse.

Fødte som 14-årig

Rikke er dog nu fuld af beundring for den måde, Angelica har klaret den store omvæltning, det er, at blive mor i så tidlig en alder.

Hun har selv to andre døtre, Jessica på 20 år, der læser hf og bor hjemme hos Rikke i det store byhus midt i Nakskov, samt Nicoline på 22 år, der læser på universitet og er flyttet til København. Hjemme bor også familiens yngste, lillebror Jamie på 10 år.

Angelica var blot 14 år, da hun fødte sin søn Frej på Nykøbing Falster Sygehus og dermed blev Danmarks yngste mor lige nu. Her stod Rikke ved hovedgærdet og så til, med en blanding af bekymring og beundring. Hendes yngste datter var ikke længere hendes lille pige.

- Den nat blev hun voksen for øjnene af mig. Jeg var selv en pivskid, da jeg skulle føde. Angelica var helt anderledes sej. Hun hverken græd, råbte eller sagde grimme ord. Hun var så modig og fokuseret, fortæller Angelicas stolte mor og fortsætter:

- Angelica skulle kun have lidt hjælp til at amme ham i starten, ellers havde sygeplejersken et nemt job. De skulle ikke passe Frej. Det klarede Angelica uden hjælp. Som de sagde, har hun ikke brug for hjælp til at passe sit barn. Hun har kun brug for støtte, fordi hun er 14 år, fortæller Rikke.

Overvåges af kommunen pga. sin alder

Alligevel blev Angelica og Rikke indkaldt til et møde, mens Angelica stadig var indlagt, syv dage efter fødslen. Lolland Kommune havde ifølge Rikke udarbejdet en handlingsplan for Angelica på baggrund af en generel opfattelse af teenagemødre.

- De forklarede, at de måtte formode, at Angelica opførte sig som alle andre teenagere. At hun ikke egnede sig som mor. Jeg tilbød at være værge for mit barnebarn og bad dem lave en forældreundersøgelse på mig også, men de var fast besluttede på at anbringe Angelica hos en plejefamilie. Jeg fik valget mellem at skrive under på en frivillig anbringelse af Angelica og Frej eller at få Frej tvangsfjernet. Igen var Angelica mere voksen, end jeg næsten kunne holde ud. Hun sagde: Mor! Du skriver bare under. Frej har mere brug for mig, end jeg har for dig, fortæller Rikke.

Hun er skuffet over, at kommunen har kaldt hende ressourcesvag. Rikke har passet sit fuldtidsjob som omsorgsmedarbejder på Kofods Minde - en institution for udviklingshæmmede kriminelle - i mange år.

Hårdt at blive overvåget konstant

Hun forstår ikke, at hun kan blive betroet så vigtig en stilling, men ikke rollen som mormor.

- Anbringelsen er foreløbig på tre måneder, og jeg håber inderligt, at Angelica får lov at beholde Frej, og at de kommer hjem. Det er hårdt for hende, at hun hele tiden skal bedømmes og overvåges som mor. Mens hun var gravid, sendte kommunen hende til psykolog, og vedkommende indledte med at spørge, hvad hun vil gøre, når hun får tvangsfjernet sit barn. Ligegyldig hvad hun blev spurgt om, var Angelica bange for at svare forkert efter den udtalelse. I stedet for at skræmme hende og udsætte hende for så stort et pres, burde man da i stedet støtte og opmuntre hende med ros, når hun gør det godt. Det ville jeg gøre, hvis jeg fik lov, fortæller Rikke.

Angelica selv tør ikke at kommentere sin sag. Hun har tillid til, at hendes mor, Rikke, ved, hvad hun gør, når hun står frem og taler hendes sag. Som resten af familien ønsker hun at få lov at bo hjemme, indtil hun og Frej er store nok til at flytte hjemmefra sammen med Frejs far.


Angelica med lille Frej og kæresten Christian.

Opfordrede Angelica til abort

Til gengæld turde Angelica godt gå imod lægernes og myndighedernes opfordring om en sen abort, da hun var til sin første scanning, som viste, at hun var 3 måneder henne i graviditeten.

- Sygeplejersken vendte skærmen væk fra os, så vi ikke kunne se, hvor stor Frej var. Men Angelica googlede sig til, at han var fuldt udviklet, på vej hjem fra scanningen. Fra da af var hun fast besluttet på at beholde sit barn. Ingen kunne tale hende fra det, heller ikke selv om de fleste forsøgte, fortæller Rikke.

- Hun har taget det hele mere roligt alle os andre. Angelica har hverken virket bange, nervøs eller ked af det - tværtimod. Hun stoppede med at farve sit hår for ikke at skade sin baby med kemikalierne, og da hun fik udleveret en krævende baby-dukke, tog hun opgaven alvorligt. Den græd seks gange hver nat, men selv om Angelica var seks måneder henne og besværet af sin store mave, var hun opsat på at bevise, at hun kunne passe den, tilføjer Rikke.

Drømmer om at blive konditor

Angelica vil tilbage i skole, når hendes barsel er forbi. Hun nåede kun at tage terminsprøverne i 8. klasse, så hun håber, at hun kan få lov at starte i 9. klasse.

Hendes drøm er at uddanne sig til bager for senere at blive konditor. Hun forestiller sig, at hun og Christian, der er i lære som elektriker, kan flytte til Vordingborg - den nærmeste by med et konditori.

Men Angelica skal først bevise over for Lolland Kommune, at hun er god nok som mor.

- Angelicas moderinstinkter fejler ikke noget. Hun er præcis lige så kærlig og omsorgsfuld som alle andre nybagte mødre. Det er synd for hende, at man ikke har tillid til hende, blot fordi hun kun er 14 år, sukker Rikke.

Opdatering: Den seneste udvikling i sagen er, at Lollands Kommune ifølge bt.dk har valgt at tvangsanbringe Frej hos sin farmor og farfar, hvor også Frejs far bor. Angelica ser nu sin søn to gange om ugen i halvanden time i et besøgslokale på kommunen.

Læs også:
Denne aldersgruppe fødte mest i 2014
Her er førstegangsmødre yngst og ældst
Tre mødre taler ud: Om at blive mor som hhv. 20-, 30- og 40-årig
Så mange føder uden at ane, de er gravide
13 tidlige tegn på graviditet

Læs også