https://dk-femina-backend.imgix.net/media/websites/mama/baby/foer-april-2013/sovende-baby-prim.jpg
Gravid

10 tricks til få baby til at sove

4. maj 2017
Af Niels Jørgensen og Lilla Toft
Foto: Pantherstock
Din baby har vækket dig 117 gange i løbet af natten, og når der endelig er lidt ro, er det tid til at stå op. Vi kan desværre ikke love, at du får dine otte timers nattesøvn tilbage, men vi kan give dig et par tips med på vejen.

1. En tryg søvn

Det er vigtigt at lære din baby, at det trygt kan lægge sig til at sove. Læg mærke til, hvad der får dit barn til at føle sig godt tilpas. Kan det lide fysisk kontakt, eller trænger det til ro? Brug tid på at lære jeres baby at kende, så I hurtigt kan læse den.

2. Gode godnatvaner

Find et fast putteritual - for eksempel en sang - og hold fast i det! Børn er trygge ved gentagelser, og derfor vil de helst have det ens hver aften, når de skal falde i søvn. Som forældre kan I fint have hvert jeres ritual, men den ene må ikke blande sig, når den anden putter.

Lyt til fødselsberetninger på mamas podcast helt gratis! Hvad enten du er gravid eller har født, så er rigtige kvinders fødselsberetninger fantastiske fortællinger at lytte til. Lyt med her

3. Blid babymassage

Undersøgelser viser, at blid massage til børn under seks måneder får de små til at sove mere og græde mindre. Varm dine hænder op ved at gnide dem mod hinanden, og massér din baby, så du hele tiden har mindst den ene hånd på barnet.

4. Skab en hyggelig hule

Selve sengen skal forbindes med noget rart og med søvn, så brug den ikke som skammekrog i løbet af dagen. Gør det hyggeligt og rart med for eksempel puder, tæpper, sovedyr og sengehimmel. Uden at der dog er alt for mange stimuli.

Derfor er det godt, når baby ikke sover igennem om natten

5. Tag dig tid

Dit barn har behov for at se og mærke sine forældre for at vide, at det ikke er forladt. Derfor skal du bruge tid og være rolig og omsorgsfuld, når du putter din baby. Din ro gør, at barnet ikke føler sengen som en straf. Prøv også at vente lidt med at tage barnet op af sin seng, hvis barnet bare er en smule utilfreds med at blive puttet, og gå istedet ind (og hurtigt ud igen af værelset) med jævne mellemrum for f.eks. at ae barnet kort (og evt. uden at sige noget til barnet). Så ved barnet, at du ikke er gået helt væk, men stadig er i nærheden.

6. Et lille lys i mørket

Mange børn er bange for at falde i søvn alene i mørket. Lad eventuelt en natlampe brænde, men husk at tjekke dens placering, så den ikke skaber en masse skræmmende skygger.

7. Sov på skift

Rigtig mange småbørnsforældre klager over, at de aldrig får en ordentlig nattesøvn. Men prøv for eksempel at lave en plan, hvor den ene "får lov" til at sove igennem den ene nat, og den anden den næste, eventuelt i hvert jeres rum, så I begge kan få søvn.

8. Drop hyggeamningen

Du kan overveje, om det er tid til at vænne din baby af med at vække dig for at få mad om natten. Det skal dog afhænge af barnets alder og generelle appetit, og du er som forælder den, der kan vurdere det bedst. Ellers tal med din sundhedsplejerske. Afskaf f.eks. måltidet, når det kun er en hyggetår, og sørg for at give barnet mere mad i løbet af dagen, så det ikke er sultent om natten. Lad i disse tilfælde far tage tjansen om natten, hvis du stadig ammer, for så dufter du af ammemælk.

Læs Helen Lyng Hansens råd om natamning her >>

9. Gør natten kedelig

Væn baby til, at alt er kedeligt om natten: Undlad at tænde lys, hvis barnet vågner. Undlad at lege og tale med det. Hvis din baby skal skiftes, så skift den med så lidt ståhej som muligt.

10. Nattebesøg

Når jeres barn begynder at gå og måske tuller ind til jer om natten, så følg det tilbage i seng igen. Sig kærligt godnat, og gå tilbage i seng. Kommer barnet igen, så følger I det tilbage på samme måde, uden at snakke eller tænde lys.

Læs også