Det er både naturlig og godt, når babyer ikke sover igennem, siger eksperter.
Gravid

Derfor er det godt, når baby ikke sover igennem

11. januar 2016
af Anne Romanelli
Det kan være hårdt, når din baby vågner flere gange om natten. Men ifølge søvneksperter er det også helt naturligt og faktisk en god ting, når babyer ikke sover igennem.

Når baby ikke sover igennem

Det er nat, og din baby vågner for tredje gang – frisk som en havørn og klar til kamp. Du er derimod udmattet og helt rundt på gulvet. Er det virkelig tid til at stå op igen?!? Måske kan du trøste dig med, at du i hvert fald ikke er den eneste babymor i verden, som er oppe, og at det faktisk er en god ting for din baby ikke at sove hele natten? Naturligt når baby ikke sover igennem Søvnekspert Peter Fleming fra University of Bristol forklarer således til BuzzFeed News, at ideen om, at babyer skal sove igennem om natten er et moderne påfund, som ikke har hold i virkeligheden: - Spædbørn er ikke designede til at sove i lange stræk. Det er ikke godt for dem, og der er absolut ingen bevis for, at der er nogen som helst fordele ved, at et barn konsekvent sover i længere tid. Det er nok ikke lige det, som de fleste forældre ønsker at høre, siger han. Det kan påvirke søvnen, når din baby (0-15 mdr.) tager et tigerspring >> Peter Fleming bakkes op af kollegaen Darcia Narvaez fra Notre Dame University, som pointerer, at heller ikke voksne mennesker sover igennem om natten, selvom vi måske tror det: - Voksne glemmer bare, at de vågner op regelmæssigt. Vi samler al vores søvn sammen til de 8 timer om natten, fordi vi arbejder om dagen, men det er ikke normalt, hvis man kigger historisk på det. Vores forfædre sov omkring to timer og vågnede så, og sådan fortsatte det hele døgnet, forklarer hun.

Godt når baby ikke sover igennem Ifølge Peter Fleming og Darcia Narvaez har forskning vist, at babyer, der ofte vågner om natten, faktisk har en højere intelligens og en bedre mental sundhedstilstand end babyer, der ikke vågner ofte. Det kan skyldes, at børn, som vågner ofte og får deres behov mødt med det samme af forældrene, bl.a. udvikler en bedre kontakt til andre og til sig selv. Hvis man derimod lader sin baby græde sig i søvn for at lære den at sove igennem, risikerer man at få den modsatte effekt: - Dét, du i så fald lærer din baby, er, at det ikke kan betale sig at signalere, hvilke behov man har. Men hvis baby ved, at du kommer, når den kalder, så kan den også bedre selv regulere sit stressniveau, siger Narvaez. - Typisk elsker babyer at sove i løbet af dagen, mens de er mest vågne fra kl. 18-24. Det er biologisk set en stor fordel, fordi det er dér, hvor de vil få mest opmærksomhed fra forældrene, da der er færre ting til at distrahere. Og der er ikke meget, vi hverken kan eller bør gøre ved det, tilføjer Fleming. Læs også: Det kan godt blive for koldt for baby at sove udenfor I disse perioder sover baby mere uroligt Må barnet sove hos mor og far? 8 babyråd der bare er myter:

Læs også