https://imgix.femina.dk/media/fca6074fa8af43b69eb0e4095bf3ab71.jpg
Gravid

I disse perioder sover baby mere uroligt

19. januar 2016
Af Christina Alfthan, Redigeret af Anne Romanelli
Søvnrytme er individuelt fra barn til barn, men i visse perioder kan du typisk påregne mere urolig søvn end i andre. Se her, hvilke perioder der er tale om - og hvad du måske kan gøre for at få din baby til at falde til ro igen.

Babys søvn

0-4 måneder:

I de første fire måneder er der som hovedregel ingen rytme i barnets søvn, så her kan man ikke generalisere. Fra fire måneder begynder et søvnmønster at udvikle sig, men det gør barnets bevidsthed også. Det får de fleste børn til at vågne om natten i en periode for at tjekke, at mor eller far stadig er der. Giv barnet faste sengerutiner allerede fra spæd, og lad det vide, at I er i nærheden. Det skaber tryghed, som er nødvendig for at kunne falde til ro og i søvn.

5-6 måneder:

Omkring 5-6 måneder ændrer babys søvnmønster sig igen. I begyndelsen kan din baby sove fra alt; det kan den ikke længere. Sanserne udvikler sig, og barnet begynder at vågne, når der er larm og lyde i nærheden. Så giv barnet ro om natten.

https://imgix.femina.dk/ugle-banner_0.jpg

8-10 måneder:

Når barnet runder de 8-10 måneder, får mange svært ved at give slip og sove. De er i separationsfasen, og de tror, at mor og far aldrig kommer igen, når I går ud af værelset. Det er en erfaring de skal gøre sig. Så lad barnet høre, at I er i nærheden. Man kan også med fordel træne barnet i adskillelse i løbet af dagen ved at gå ud af rummet - og komme ind igen kort tid efter.

12-14 måneder:

Når barnet lærer at gå omkring de 12-14 måneder, kommer der typisk en let periode, for så er de fysisk trætte, og så sover de ofte hele natten uden at vågne. De fleste børns døgnrytme kender også forskel på nat og dag. Der kan dog stadig være problemer med at ville i seng. Her hjælper det også, hvis barnet har faste sengerutiner. Når du påbegynder sengeritualet, ved barnet, at der ingen vej er udenom.

MAMA.dk anbefaler:

'Sov igennem uden gråd'. Kåret som årets bedste bog i ALT for damerne. Køb den her >>

https://imgix.femina.dk/sov_igennem.jpg

https://imgix.femina.dk/politikens-bog-banner.jpg

Artiklen indeholder affiliatelink

Læs også