Gravid

I disse perioder sover baby mere uroligt

Af Christina Alfthan, Redigeret af Anne Romanelli 19. januar 2016
Søvnrytme er individuelt fra barn til barn, men i visse perioder kan du typisk påregne mere urolig søvn end i andre. Se her, hvilke perioder der er tale om - og hvad du måske kan gøre for at få din baby til at falde til ro igen.

Babys søvn

0-4 måneder:

I de første fire måneder er der som hovedregel ingen rytme i barnets søvn, så her kan man ikke generalisere. Fra fire måneder begynder et søvnmønster at udvikle sig, men det gør barnets bevidsthed også. Det får de fleste børn til at vågne om natten i en periode for at tjekke, at mor eller far stadig er der. Giv barnet faste sengerutiner allerede fra spæd, og lad det vide, at I er i nærheden. Det skaber tryghed, som er nødvendig for at kunne falde til ro og i søvn.

5-6 måneder:

Omkring 5-6 måneder ændrer babys søvnmønster sig igen. I begyndelsen kan din baby sove fra alt; det kan den ikke længere. Sanserne udvikler sig, og barnet begynder at vågne, når der er larm og lyde i nærheden. Så giv barnet ro om natten.

8-10 måneder:

Når barnet runder de 8-10 måneder, får mange svært ved at give slip og sove. De er i separationsfasen, og de tror, at mor og far aldrig kommer igen, når I går ud af værelset. Det er en erfaring de skal gøre sig. Så lad barnet høre, at I er i nærheden. Man kan også med fordel træne barnet i adskillelse i løbet af dagen ved at gå ud af rummet - og komme ind igen kort tid efter.

12-14 måneder:

Når barnet lærer at gå omkring de 12-14 måneder, kommer der typisk en let periode, for så er de fysisk trætte, og så sover de ofte hele natten uden at vågne. De fleste børns døgnrytme kender også forskel på nat og dag. Der kan dog stadig være problemer med at ville i seng. Her hjælper det også, hvis barnet har faste sengerutiner. Når du påbegynder sengeritualet, ved barnet, at der ingen vej er udenom.

MAMA.dk anbefaler:

'Sov igennem uden gråd'. Kåret som årets bedste bog i ALT for damerne. Køb den her >>

Julie Berthelsen

Sangerinden Julie Berthelsen fødte sit andet barn, datteren Sia, den 18. oktober 2015. Hun har i forvejen sønnen Casper Nanoq. Faderen til begge børn er håndboldspilleren Minik Dahl Høeg.

Lisbeth Østergaard

TV 2-værten Lisbeth Østergaard blev mor til sit første barn, sønnen Viggo, som hun fødte den 13. marts 2015. Kæresten, Ralf Christensen, blev samtidig far for første gang.

Saseline Sørensen

Modellen og sangerinden Saseline Sørensen fødte sin anden søn, Dexter, den 22. februar 2015. Faderen er kæresten Michael Dreyer, som ingen børn havde i forvejen. Saseline har desuden sønnen Sean med ekskæresten Frederik Fetterlein.

Sarah Zobel

Forfatter, psykolog og model Sarah Zobel fødte den 29. december sit og sangeren Burhan G's første fælles barn, en lille søn. Sarah Zobel har i forvejen datteren Roberta og sønnen Vincent fra ægteskabet med Alexander Kølpin, mens Burhan G er førstegangsfar. 

Astrid Krag

Socialdemokraten og den tidligere Vild med dans-deltager Astrid Krag fik den 24. november 2015 sit tredje barn, sønnen Bjørn. Hun har i forvejen børnene Karla og Malte - alle tre har hun fået sammen med musikeren Andreas Seebach.

Anja Fonseca

DR's vejrvært Anja Fonseca fødte i julen sit andet barn, en lille datter, som mere præcist kom til verden den 27. december 2015. Anja Fonseca har i forvejen datteren Clara fra et tidligere ægteskab, mens hendes nyfødte datter er kæresten Mikkel Lauritzens første barn.

Mie Skov

Bordtennisdronningen og Vild med dans-vinderen Mie Skov blev mor for første gang, da hun den 4. juni 2015 fødte sønnen Benjamin Noah. Hendes kæreste, badmintonspilleren Carsten Mogensen, nåede ikke hjem til fødslen, da han deltog i turneringen Indonesian Open på den anden side af kloden. Den nybagte far så derfor først sin førstefødte dagen efter.

Andrea Elisabeth Rudolph

Cremeproducent og tidligere Vild med dans-vært Andrea Elisabeth Rudolph fødte sit andet barn, en lille søn, den 11. september 2015. Drengen er hendes første barn med kæresten Claus Møller Jakobsen, mens hun har datteren Isolde fra et tidligere forhold. Claus Møller Jakobsen har også to børn fra et tidligere forhold. 

Christina Roslyng

Den tidligere landsholdsstjerne i håndbold Christina Roslyng fik den 7. april 2015 sit andet barn, sønnen August, med manden Lars Christiansen, der også tidligere har spillet på håndboldlandsholdet. Det sportsglade par har i forvejen endnu en søn, Frederik.  

Irina Babenko

Realitystjernen Irina Babenko blev mor for første gang, da hun den 23. marts 2015 fødte sit og kæresten Morten Brangstrups fælles barn, datteren Allessia. 

Marianne Eihilt

Marianne Eihilt, der har været en af de professionelle dansere i flere Vild med dans-sæsoner, blev den 24. marts 2015 mor for første gang, da hun fødte sønnen Frederic.

Karen Rosenberg

Sangerinden Karen Rosenberg fødte sit og kæresten Thomas Nielsens første barn den 19. oktober 2015. Parret blev forældre til sønnen Fritz.

Lea Hvidt

Modellen Lea Hvidt fødte sit og bokseren Mikkel Kesslers andet barn, en lille datter, den 6. oktober 2015. Parret har i forvejen sønnen Romeo.

Zenia Stampe

Den radikale politiker Zenia Stampe blev mor til sønnen Gotfred den 7 maj 2015, efter at hun året forinden havde mistet datteren Olga, som blev født for tidligt. Faderen er teaterdirektør Martin Stampe Lyngbo.

Mathilde Gøhler

Modellen Mathilde Gøhler blev mor for første gang, da hun den 24. august fødte datteren Kenya. Den stolte far, X Factor-dommeren Remee, har i forvejen endnu en datter, Emma, fra et tidligere forhold.

Kim Kardashian West

I udlandet stod Kim Kardashian West nok for den mest imødesete fødsel i 2015. Realitydronningen fødte sit og rapperen Kanye Wests andet barn, en lille søn, den 5. december, og der var stor interesse omkring, hvad sønnike skulle hedde, da storesøsteren bærer det ret specielle navn North West. Kim Kardashian afslørede sønnens navn få dage efter fødslen - se navnet her >>.

 

  Artiklen indeholder affiliatelink