Tigerspring
Gravid

Tigerspring: Alt om din babys mentale spring

Af Redaktionen 3. september 2017
foto: Panthermedia
Dit barn tager 10 mentale spring i løbet af det første halvandet år af sit liv. Spring, der kaldes tigerspring. Læs om dem her.

Du troede lige, I havde fundet en rytme, og at du altid kunne trøste og berolige. Men pludselig græder og pylrer din baby konstant. Måske kan det hjælpe lidt på dine bekymringer at tage et kig på teorien om tigerspring, som to hollandske forskere redegør for i bogen 'Vidunderlige uger'.

Et tigerspring er et udviklingsspring, hvor din baby gennemgår store forandringer, som for en tid gør det forvirret og ekstra omsorgskrævende. Ifølge forskerparret kan du forvente ti tigerspring i det første halvandetårs tid af din babys liv, og selvom nogle mener, at tigerspring ikke er virkelige, er der nok mindst lige så mange, der kan nikke genkendende til de beskrivelser, du kan læse herunder.

Lyt til fødselsberetninger på mamas podcast helt gratis! Hvad enten du er gravid eller har født, så er rigtige kvinders fødselsberetninger fantastiske fortællinger at lytte til. Lyt med her

Tigerspring: 10 faser af den mentale udvikling

Når jeres barn tager et tigerspring vil I opleve, at dets humør vil gå op og ned.

Tigerspring kommer som hovedregel, når jeres barn er 5, 8, 12, 19, 26, 37, 46, 55, 64 og 75 uger gammelt. Alle børn skal igennem den samme udvikling, men det er forskelligt, hvornår udviklingen begynder, så der er ingen grund til at blive urolig, hvis guldklumpen er mild og tilfreds i uge 5.

 

Læs om alle 10 tigerspring her:

Første tigerspring (ca. 5 uger)

Andet tigerspring (ca. 8 uger)

Tredje tigerspring (ca. 12 uger)

Fjerde tigerspring (ca. 19 uger)

Femte tigerspring (ca. 26 uger)

Sjette tigerspring (ca. 37 uger)

Syvende tigerspring (ca. 46 uger)

Ottende tigerspring (ca. 55 uger)

Niende tigerspring (ca. 64 uger)

Tiende tigerspring (ca. 75 uger)

 

 

Sådan ved I, at et tigerspring er på vej

I ved, at et spring er på vej, når jeres barn bliver omklamrende og kræver opmærksomhed. I kan opleve anfald af gråd uden grund, at barnet bliver ængsteligt overfor fremmede, og at det er svært at gøre barnet tilfreds. Det kan også ske, at det hverken vil sove eller spise.

Tigerspring gør barnet i stand til at lære nyt og forstå verden bedre. Det er hverken sjovt for jeres barn eller jer, mens det står på, men det er nødvendigt for jeres barns udvikling.

 

Sådan kommer i igennem et tigerspring

Børn er forskellige, så der er ingen universalopskrifter på, hvordan I kan støtte jeres barn i et mentalt spring. I kender jeres barn bedst og I er de bedste til at afkode dets behov, men tryghed, kropskontakt og nærhed vil hjælpe de fleste børn.

Nogle børn kan man hjælpe igennem et tigerspring ved at finde på lege, som stimulerer og lærer barnet sine nye færdigheder at kende. Jeres største udfordring som forældre, vil for de fleste være at bevare tålmodigheden, mens barnet er ved at tage et spring. Hold ud - det går snart over igen. Tænk på, at jeres barn er blevet klogere og mere parat til verden end før tigerspringet.

LÆS OGSÅ: Motorik - hvad kan din baby hvornår?

Fakta om tigerspring

Fænomenet er døbt tigerspring af hollænderne Hetty Van de Rijt og Frans Plooij, der gennem 25 år har studeret mere end 10.000 babyers adfærd. De har fundet ud af, at alle børn udvikler sig i mentale spring.

Hvert tigerspring, der sker nogenlunde samtidigt for alle, giver børnene mulighed for at samle informationer på en ny måde og bruge dem til at udvikle de færdigheder, de har brug for i deres udvikling - både fysisk og mentalt - for at blive velfungerende voksne.

Men når det sker, vil barnet have en urolig periode, hvor det er besværligt og omklamrende og har brug for ekstra omsorg, fordi forandringerne i den mentale og fysiske udvikling, gør barnet uroligt. Det er en hård periode for både barn og forældre. Men bedst som man har lyst til at ringe efter professionel hjælp, bliver den lille, ulykkelige igen glad og medgørlig og behersker oven i købet pludselig nye færdigheder.

 

Få mere information om tigerspring

I 'Vidunderlige uger', der er en international bestseller om børns mentale udvikling og skrevet af forskerparret Hetty van de Rijt og Frans X. Plooij.

Bogen beskriver de helt specifikke perioder, hvor barnet pludselig sover dårligere, græder og er mere omklamrende. Bogen giver dig indsigt i, hvad det er baby oplever, og hvad du, som forælder, kan gøre for at støtte barnet i de specifikke udviklingsspring, hvor barnet begynder at opfatte mere af verdenen.

Bogen er fuld af checklister, oversigter samt lege og legetøj der stimulere barnet i lige præcis det 'spring' de er i.

Bogen kan købes HER 

Forstå et tigerspring

Denne video er på engelsk, men forklarer for bedste vis, hvad der er, der sker for dit barn i et tigerspring. Som Marco Plas forklarer:

- Forestil dig, at du ved, hvordan ting smager, hvordan de ser ud - men så vågner du en dag og ALT er anderledes. Alt smager anderledes, ser anderledes ud.

Det kunne godt gøre én en smule urolig, ikke sandt? Det er, sådan cirka, dét, dit barn oplever i forbindelse med tigerspring. Se hele videoen her:

Det er hårdt og vidunderligt at have en baby - og fantastisk at følge deres udvikling. Og de kan faktisk endnu mere, end du (måske) vidste.

Se med her: 7 VILDE ting din baby kan

Babyer kan skelne mellem godt og ondt!

Forskere på Yale’s Baby konkluderer, at babyer kan skelne godt fra ondt, efter at man har udført en række eksperimenter med babyer under 24 måneder, hvor man brugte dukker til at opføre ’gode’ og ’onde’ situationer for dem. I et af eksperimenterne så babyerne eksempelvis en scene med en kat, som kæmper forgæves med at åbne en kasse, hvorefter en kanin i en grøn trøje kommer forbi og hjælper. Bagefter så babyerne så samme scene, hvor kaninen dog er iklædt en orange trøje, smækker kassen ondskabsfuldt i og løber sin vej. I 80 procent af tilfældene foretrak babyerne bagefter kaninen med den grønne trøje – altså den ’gode’ dukke. Det indikerer, at de allerede tidligt forstår betydningen af gode og onde handlinger.Kilde: Huffington Post 

 

Babyer kan fornemme, hvad andre babyer føler

Allerede når babyer er 5 måneder gamle, er de i stand til at afkode hinandens følelser. Forskere på Brigham Young University i USA har studeret 20 babyer i denne alder og sammenlignet med 20 andre babyer, der var 3½ måneder gamle. Alle babyer blev placeret foran en skærm, der viste en video af en smilende baby og en video af en trist baby. Herefter afspillede forskerne også to lydoptagelser – én af en glad baby og én af en grædende baby. Mønstret var klart med babyerne på 5 måneder: Når de hørte den glade baby, kiggede de på skærmen med den smilende baby, og når de hørte den grædende baby, kiggede de på skærmen med den triste baby. De 3½ måneder gamle babyer havde ikke samme ’succes’ med at matche lydene med de rigtige billeder.Kilde: Huffington Post

 

Babyer kan høre forskel på sprog

Allerede ca. 30 timer efter fødslen kan babyer fornemme forskellen på lyde fra deres modersmål og lyde fra et fremmedsprog. Forskere fra Washington University har studeret 40 nyfødte, som brugte sutter forbundet til en computer. Når babyerne hørte lyde fra fremmede sprog, suttede de på sutterne meget længere, end når de hørte lyde fra deres modersmål. Det indikerer, at babyerne kunne kende forskel på sprogene. Grunden til, at babyer kan skelne sprog så tidligt, er, at de hører især moderens vokallyde, når de ligger inde i maven, og dem kan de genkende, når de kommer ud.Kilde: Huffington Post 

 

Babyer kan beherske sig!

 En undersøgelse publiceret i tidsskriftet ‘Cognitive Development’ har set nærmere på, hvordan 150 babyer i 15-månedersalderen reagerede ved først at betragte en voksen lege med en række støjende stykker legetøj, og dernæst se, hvordan denne voksen får skældud for at larme, når en anden voksen  kommer ind i rummet. Bagefter fik alle babyerne lov til at lege frit selv med det pågældende legetøj – men halvdelen af dem blev dog overvåget af den voksen, der netop havde skældt den anden ud. Det viste sig, at babyerne, som ikke var under opsyn, legede med legetøjet uden tøven, mens de andre ventede lidt, før de gik i gang, og desuden legede med legetøjet på en anden måde, end de havde set den voksne gøre tidligere. Det indikerer, at babyerne prøvede at tilpasse sig, så de undgik også at få skæld ud – og altså kan udøve en vis form for selvkontrol.

Kilde: Huffington Post

 

 

Babyer elsker mors stemme

En undersøgelse publiceret i tidsskiftet Pediatrics konkluderer, at spædbørn reagerer mere på mors ord end på fars ord. I undersøgelsen studerede man 33 babyer, som skiftevis hørte mors og fars stemme, og man opdagede, at babyerne reagerede på tre gange så mange ord fra mor som fra far. Forklaringen kan ifølge forskerne være, at mors stemme er lysere og derfor mere stimulerende for babyer.

Kilde: Huffington PostLæs også: Mor taler mere med baby end far

 

Babyer kan lære tegnsprog

Selvom babyer typisk ikke begynder at sige deres første ord før 1-årsalderen (og stadig har et begrænset ordforråd i 2-årsalderen), så er de allerede fra 6-månedersalderen i stand til at udvikle en betydelig evne udi tegnsprog. Når barnet er 6-8 måneder, begynder det at forstå enkeltord og faste vendinger, og her opstår der også et behov hos barnet for at give udtryk for noget bestemt. Simpelt tegnsprog som at pege på sin mund for ’sulten’ er en måde at gøre det på, og det lærer din baby hurtigt fra denne alder, hvis du bruger de samme tegn, hver gang du selv siger et ord, forklarer døveunderviser Line Fagerholdt.Kilde: Huffington PostLæs mere om babytegnsprog her

 

Babyer mundaflæser

Forskere fra Florida Atlantic University har påvist, at babyer mundaflæser, når de er i gang med at lære at tale. Forskerne observerede 180 babyer i alderen 4, 6, 8, 10 og 12 måneder, mens de så videoer af voksne, der talte. Undersøgelsen viste, at når babyer er omkring 6 måneder gamle, holder de i højere grad op med at kigge de voksne i øjnene og begynder i stedet at fokusere på deres læber for at lære, hvordan man laver lyde.Kilde: Huffington PostSe også: 9 VILDE facts om tvillinger