Det kan godt blive for koldt for baby at sove udenfor.
Gravid

Disse ting skal du være opmærksom på, hvis dit barn sover udenfor om vinteren

26. oktober 2018
Af redaktionen, redigeret af Anne Romanelli
foto: Panthermedia
Hvad skal du være opmærksom på, hvis din baby sover udenfor i frostgrader? Og er det rigtigt, at det 'hærder' de små at sove ude? Her får du de typiske spørgsmål og svar om at lade dit barn sove udenfor i kulden.

13 typiske spørgsmål om at lade baby sove udenfor i vinterhalvåret:

1. Hvor gammel skal min baby være, før han/hun kan sove udenfor i kulden?

En baby kan sove udenfor, når den har genvundet sin fødselsvægt - men er det meget koldt, eller regner det, bør du vente med at lade baby sove udenfor, til den er fem-seks uger gammel. En nyfødt baby tåler ikke at få fugtig eller kold luft ned i lungerne, da den skal bruge alt for meget energi på at varme luften op og få den sendt ud i systemet. Specielt en baby under seks måneder er særligt udsat for kuldepåvirkning.

2. Hvornår må en baby absolut ikke sove udenfor?

En baby må ikke sove udenfor, når den har feber. Syge børn skal observeres indendøre. Og hvis din baby har astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse eller en hjertesygdom, bør den altid sove inde i koldt og tåget vejr.

3. Hvor koldt må det være, når baby skal sove udenfor?

Børn kan sove udenfor i temperaturer ned til minus 10 grader, hvis de er klædt rigtigt på. Men vær opmærksom på, at små børn helt op til 1½-årsalderen ikke mærker kulden og derfor ikke reagerer, selvom de fryser. Et godt råd er derfor at begrænse sovetiden til højst to timer - og altid holde baby under opsyn.

4. Hvad vil det sige at holde baby under opsyn?

Bruge babyalarm, hvis barnet er uden for hørevidde, og kig ned til baby med jævne mellemrum, mens den sover. Stik hånden ned i nakken og mærk efter: Din baby må hverken være svedig eller kold.

5. Hvordan skal jeg pakke min baby ind?

Kold vinter: Brug evt. tre lag tøj plus overtøj, hvis der er frostvejr. Start med undertøjet, gerne en bodystocking, så det ikke skiller på midten. Så en langærmet bluse og et par strømpebukser eller lange underbukser, og så en overtrøje og et par bukser. Baby skal have hue på, helst en elefanthue så kun ansigtet er frit. Det skal være anbragt i f.eks. en pose med hætte og lukkede ærmer eller puttes i en flyverdragt. Bruger du også dyne, så sørg for, at dynen ikke kan komme til at dække barnets hoved. Vær opmærksom på, at der kan være nogle børn, der ikke har behov for så meget tøj alligevel. Igen er det om at føle sig frem ved at mærke på barnets nakke. Er det ikke 'vinterkoldt' udenfor, så fjern et eller flere af de foreslåede elementer, som du vurderer er bedst.

6. Må baby sove udenfor i vinterstøvler?

Det er rarest for din baby at sove i vatterede sutsko, som passer til for eksempel en flyverdragt. Men har man været på tur, og barnet falder i søvn med støvler på, så gør det ikke noget. Bare husk at få luft til fødderne, når barnet kommer indenfor.

7. Hvor mange af tøjlagene må være uld?

Det kommer an på din baby. Nogle synes, det er skønt med uld - også som undertøj. Har baby børneeksem, irriterer ulden, og så er det bedst med bomuld inderst. Men du behøver ikke uld i alle lag. Det vigtigste er at vælge tøj, som virker varmeisolerende.

8. Hvad skal mit baby sove i? Er en gammel, brugt, rusten barnevogn fin nok?

Det er fint med en stor, gammel vogn, men selve sovestedet bør ikke være rustent! Heldigvis findes der masser af brugte vogne, som er i orden. Vær dog opmærksom på, at hvis barnevognskassen er af stål, kan den let blive meget kold.

9. Hvordan finder jeg ud af, om sovepladsen er god nok?

Sæt dig på en havestol og fornem, hvordan klimaet er lige her. Suser vinden rundt om hjørnet? Kommer der meget kulde fra jorden? Er det nok for dig at have en jakke på, eller bliver du kold efter et stykke tid og har brug for en dyne? Din baby ligger jo helt stille, så hvis du fryser, gør din baby det også.

10. Hvordan skal madrassen være, når baby skal sove udenfor?

Er det meget koldt, så læg en flamingoplade eller en isoleringsmadras i bunden. Selve madrassen skal være beregnet til barnevognsbrug og også passe rent størrelsesmæssigt. De fleste barnevognsmadrasser har et specielt lag, så fugten kan komme væk.

11. Hvis det regner, er det så ok at lade baby sove udenfor i barnevognen med regnslag henover?

Et regnslag giver høj luftfugtighed i barnevognen og dermed også grobund for bakterier og svamp. Lad så vidt muligt barnet sove uden regnslag og stil i stedet vognen under et halvtag. Er I ude at gå, og det begynder at regne meget, så fjern regnslaget, når bygen er stoppet.

12. Er det en myte, at det 'hærder' børnene at sove udenfor?

Ja. Der er ikke dokumentation for, at barnet "hærdes" mod infektioner ved at sove uden døre.

13. Hvorfor lader vi så vores børn sove udenfor?

I Danmark synes vi, at børn får dejlige friske, røde kinder af at sove udenfor, og at frisk luft er godt. Det er en meget dansk tradition, som man ikke ser på samme måde i andre lande, heller ikke de nordiske.

LÆS OGSÅ: Dét skal du holde øje med, når du køber barnevogn

6 gode råd om at sove udenfor i kulden:

* Barnevognen skal stå i læ for regn, rusk, rim og blæst.

* Barnevognen skal være vind- og vandtæt, gerne isoleret i bunden med en flamingoplade eller en isoleringsmadras.

* Barnet må ikke sove udenfor i temperaturer under minus 10 grader.

* Barnet skal være klædt på, så kun ansigtet er frit. Føler man barnet i nakken, må barnet hverken være svedig eller kold.

* Barnet skal altid være under opsyn - brug evt. babyalarm og kig til baby med jævne mellemrum.

* Syge børn må ikke sove udenfor.

LÆS OGSÅ: Så meget skal dit barn 0-3 år sove

Læs også