Barnevogn og stofble og baby
Gravid

Dét skal du holde øje med, når du køber barnevogn

14. januar 2015
af Varefakta.dk
foto Pantherstock
Det gælder om at holde tungen lige i munden, når du skal købe barnevogn. Nogle butikker reklamerer med standarder, der ikke findes. Men der er hjælp at hente.

Som alle andre børneforældre vil du naturligvis gerne købe sikre produkter til din lille guldklump. Men måske er du som så mange andre usikker på, hvornår et produkt er testet og i orden. Derfor ridser vi her baggrunden op.

Hvad er en standard?
Helt overordnet findes nogle europæiske sikkerhedskrav, som man kalder standarder. De er vedtaget af EU-landene plus et antal europæiske lande uden for EU, og de barnevogne og andre børneprodukter, du ser i butikkerne bør være testet efter denne standard. Det vil sige barnevognen efter en barnevognsstandard, barnesengen efter en barnesengsstandard og så videre. Typisk står der for eksempel på brugsanvisningen: Testet efter EN- standard og så et nummer, der bør være identisk med standarden.
Herhjemme er det Dansk Standard, som er ansvarlig.

Sker der noget ved at købe en brugt barnevogn med skjolder? Få svaret her

Men hov er der nogen, der snyder?
Ja, det er der faktisk. Og man kan sagtens støde på butikker, der reklamerer med, at en barnevogn er testet efter en standard, der ikke findes. For eksempel en WG-standard. Men det er det rene nonsens. WG står for Working Group, og er ikke en standard for noget som helst. Ikke sjældent kan du støde på produkter, der er testet efter en forældet standard, eller at testen er forældet fordi både leverandør og underleverandører for længst er skiftet ud.
For dig som almindelig forbruger er det meget vanskeligt at afgøre, om produktet er testet efter den rigtige standard. Helt sikker kan du være, hvis du går efter børneprodukter med Varefakta

Sikkerhedstest klapvognen inden køb - 8 ting du skal se efter

Jamen, hvad er Varefakta så?
Varefakta er en dansk mærkningsordning, som tester og godkender børneprodukter. Varefakta sender produkterne til test på et uvildigt godkendt laboratorium og stiller som regel skrappere sikkerhedskrav, end du vil se i standarderne.

Den store klapvognsguide

Hvorfor det?
Fordi de europæiske standarder ikke er tilpasset danske forhold. For eksempel er vi det eneste land i verden, hvor vi har en fast tradition for at lægge vores børn til at sove uden for i barnevognen. Og barneseler, som vi bruger til barnevogne, bruger man heller ikke på den måde i udlandet, hvor de udelukkende anvendes som gåseler. Det stiller særlige krav til sikkerheden.

Er lige præcis min barnevogn testet?
Nej, lige præcis din barnevogn er ikke testet. For man tester typisk kun en enkelt barnevogn af hver produktserie, og så regner man med, at når alle de andre barnevogne i produktserien er produceret på samme måde, så er de også sikre. Særligt for Varefakta er, at alle børneprodukter med Varefakta bliver stikprøvekontrolleret en gang om året, så eventuelle ændringer i produktionen bliver opdaget.

Har alle børneprodukter Varefakta?
Nej. Producenterne skal selv betale de omkostninger, der er forbundet med sikkerhedstesten og stikprøvekontrollen. Da der er tale om en frivillig ordning, vælger nogen producenter det fra.

Læs også: Vælg den rigtige barnevogn

Læs også