
Amning om natten: Lær dit barn at sove igennem
8. maj 2014Amning om natten: Lær dit barn at sove igennem
Babyer og uforstyrrede nætter hænger sjældent sammen. Men ifølge sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen er der gode råd at hente, så både du og dit barn kan få en sammenhængende søvn.
- De fleste børn vil i 6 måneders alderen begynde at kunne sove uden amning om natten forstået på den måde, at de vil kunne sove mellem 5-7 timer i træk uden at få mælk, fortæller Helen Lyng Hansen.
Det betyder, at du kan springe amning om natten over. Men til gengæld skal du stadig regne med en amning om aftenen omkring kl. 23-24 og igen næste morgen kl. 05-06.
LÆS OGSÅ: Amning fra A-Å
5 gode råd om natteamning
For at lære dit 6 måneder gamle barn at sove uden amning om natten, er der ifølge Helen Lyng Hansen fem vigtige råd, du bør følge:
1. Sørg for, at dit barn får mælk og mad nok dagen igennem. Det er vigtigt, at du sikrer dig, at der fortsat er plads i maven til begge dele. Barnet skal have 3 måltider skemad dagligt og amning 5-6 gange dagligt, for at få mælk nok. Det er med andre ord vigtigt at holde mængden af skemad på et niveau, hvor barnet fortsat vil amning om dagen.
2. Am dit barn fra begge bryster sen aften, inden du selv går i seng. Ved at fylde barnet ekstra godt op sen aften, vil sandsynligheden for at barnet sover et længere stræk derefter værre større. Nogle børn vågner af sig selv kl. 23-24 og her kan I sagtens indlægge amning. Hvis dit barn sover, kan du med fordel forsøge at lægge barnet til amning og lade det die i søvne, så du undgår, at det vågner og skal ammes kl. 3.
3. Put barnet i dets egen seng efter amning, så barnet som udgangspunkt sover der. Det kan være på eget værelse, eller det kan være i jeres soveværelse. Men undgå at lade barnet sove i jeres seng, da det vil have sværere ved at undvære mælken, når 'mælkebaren' er lige foran det.
4. Erstat brystet med noget andet. Det kan fx være ved at kærtegne, berolige, sige små bestemte ord, lægge en hånd på barnets krop, en klud ved ansigtet eller andet. Det skal være noget, dit barn generelt kender og føler sig tryg ved. Når det vågner midt om natten og søger brystet, så erstatter du amningen med disse ting i stedet for.
5. Hvis dit barn kun kan sove med bryst og bliver ulykkelig og frustreret, så giv barnet brystet, men gør det kortvarigt. Det er dog vigtigt, at brystvorten trækkes ud, så barnet ikke får lov til at fylde sig med mælk. Hvis du ligger og ammer i sengen, så vug barnet lidt med hånden på hoften, kluden ved ansigtet osv., mens du lirker brystvorten væk. De første par gange vil barnet søge brystet og får det igen, men hele tiden trækkes brystet væk og barnet lærer i stedet at finde ro med din beroligende hånd, ord eller klud.
- Når dit barn har vænnet sig til at sove uden brystet, vil det naturligt falde til ro med din berøring og det nye ritual, trille om på siden og sove videre. Det vil det også kunne i sin egen seng. På den måde lærer barnet altså at sove videre i egen seng uden at være afhængig af amning, forklarer Helen Lyng Hansen.
Helen Lyng Hansen har 12 års erfaring med at vejlede forældre om børns søvn og udvikling og forfatter til bogen 'Sådan får du dit barn til at sove'.
Du kan købe bogen HER (reklamelink)
NB: Der er delte meninger om, hvornår det er godt at stoppe med natteamning.
Ammenet.dk skriver bl.a. om natteamning: 'Modermælk er hurtigt fordøjet, og små børn har små mavesække. Det betyder, at børn har brug for hyppige måltider. Derfor er det naturligvis at forvente, at de har brug for at blive ammet i løbet af en lang nat. (…) Børn har brug for at blive ammet i løbet af natten, til de er mindst 6 måneder og gerne lige så længe, som de og/eller mor har lyst til. Det er derfor ikke tilrådeligt at lade spæde børn sove igennem tidligt. Børn får ikke en dårligere kvalitet søvn ved at blive ammet i løbet af natten. (…). Når de er spæde, bør de ammes hyppigt, mindst hver 3. time. Lidt større børn kan ammes, så ofte de har behov for - der er ingen faste regler. (…) Moderens mælkeproduktion er også afhængig af at blive stimuleret døgnet rundt de første flere måneder. Det vil sige, at hvis hun oplever for lidt mælk, er det vigtigt at amme så hyppigt som muligt, også om natten. Det er helt i orden at vække en sovende baby for at amme, hvis der går mere end 3 timer imellem, især med nyfødte. Hvis moderen oplever ubehag med overfyldte bryster i løbet af natten, vil det også være en god løsning at amme nogle gange om natten. (…) Hverken du eller barnet behøver vågne helt op, hvilket gør det lettere for Jer at falde i søvn igen. I kan begge sove, mens du ammer.'
LÆS OGSÅ: Gode råd når amning gør ondt
LÆS OGSÅ: Derfor bliver fædre døve om natten