https://imgix.femina.dk/media/article/amning_10.jpg
Gravid

Når det ikke lykkes med amningen: 9 ting, du kan sige til dig selv

18. juni 2018
Af Karoline Mathilde Rasmussen
Foto: Pantherstock
Størstedelen af danske kvinder vil gerne amme deres nyfødte barn. Men for mange mødre kan amningen være så svær og smertefuld, at det ikke kan lade sig gøre. Her er 9 ting, du skal minde dig selv om, hvis det ikke er gået som ønsket for dig.

Størstedelen af alle danske kvinder - eller rettere: mødre - ønsker at amme deres nyfødte barn. Siden slutningen af 1980'erne har mellem 97 og 99,5 procent af danske kvinder opstartet amning lige efter fødslen. Men for mange opstår der også store udfordringer, som gør, at man må stoppe igen, før man egentlig ønskede det.

Vi har bedt jordemoder og ammevejleder Mia Wulff om at byde ind med 9 ting, du kan fortælle dig selv, hvis amningen ikke lykkes. Men lad os først kigge lidt på, hvorfor det kan være så hårdt, når det ikke går, som man havde håbet på.

- Når man er gravid, går alle tanker allerede i gang om det liv, man har inde i maven. Det liv, man har ansvaret for. Hvordan kan jeg gøre det bedst mulige for mit barn? For mange kvinder handler netop det om amning. Vi betragter det som noget, vi skal gøre - det her er min opgave, det er derfor, jeg er på barsel, det er min rolle, siger Mia Wulff.

Endelig er der også et perspektiv om intimitet og eksklusivitet.

- Der ligger også en stor nærhed og tæthed i det at amme. Flere mødre synes også, det er meget rart, at det er noget, kun de kan gøre for barnet. Det lille barn er fuldstændig afhængig af sin mor, og det er en afhængighed, man ikke vil opleve på samme måde med noget andet, siger hun.

- Men netop derfor bliver det også enormt svært, hvis man har forestillinger om, hvordan det skal være, og det så ikke bliver, som man havde tænkt sig. Mange kvinder oplever det som et nederlag, hvis det ikke lykkes. De føler, at de ikke er gode nok, og at de ikke kan gøre det, de burde kunne. Det er meget ærgerligt, det er sådan, men det skyldes simpelthen, at amningen betyder så meget for kvinden, siger Mia Wulff.

LÆS OGSÅ: Amning: 9 typiske problemer - og hvordan du løser dem

9 ting, du kan sige til dig selv, når det ikke lykkes med amningen

1. Amning er ikke for enhver pris. Det er ikke meningen, man skal bruge sin barsel på at få etablereret en amning, og det er slet ikke meningen, at man skal bruge den på at være frustreret og ked af det. Man skal bruge sin barsel på at nyde det barn, man har fået. Hvis det er en kamp, der ikke ser ud til at kunne lykkes, så er det ikke det værd, siger hun.

2. Den mælk, du har givet til dit barn er gulddråber, uanset hvor mange dråber de har får eller hvor længe. Man kan jo aldrig tage væk, hvad barnet har fået. Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv er det jo fantastisk, uanset hvor meget mælk dit barn har fået, siger Mia Wulff.

3. Er dit barn i trivsel, skal du stole på, at du gør det rigtigt.

4. Amning behøver ikke være enten-eller. Mange kvinder har ikke mælk til en fuld amning. Der plejer jeg at sige: ”Hvis du orker det, hvorfor så ikke give det mælk, du har, og supplere med det ekstra, dit barn skal bruge for at komme i trivsel?” Det behøver ikke være sådan, at hvis du ikke kan fuldamme dit barn, at det så ikke har nogen værdi. Det har i allerhøjeste grad stadig en kæmpe værdi for dit barn – uanset om det er 5 ml, 10 ml eller 50 ml. Vend tingene lidt på hovedet – alt det, du giver, har en kæmpe værdi, siger Mia Wulff.

5. De børn, der får flaske har det absolut ligeså godt, som børn, der bliver ammet. De lider ingen nød.

6. Kærlighed sidder ikke i brysterne, og den har ikke noget med mælk at gøre. Man kan godt føle, det er sådan, når man er nybagt mor, fordi man er ekstremt følsom. Man får at vide alle steder fra, hvordan man er den bedste mor, og der bliver stillet så store krav til alle de ting, man skal kunne som nybagt mor. At få etableret en amning kræver et kæmpe arbejde. Man vil være låst og afhængigheden kan også være svær for nogle, fordi man ikke kan gøre det, man plejer, siger Mia Wulff.

7. At være en god mor og gøre det rigtige for sit barn handler ikke om modermælk – det handler om at have sit barn tæt på sig.

8. Modermælkserstatning er helt okay. Noget af det, man taler meget om ved modermælken, er de antistoffer i modermælken. Det er primært i råmælken, som langt de fleste børn vil få. Kigger vi på statistikkerne, vil de fleste børn få den vigtige mælk med antistoffer. Den modermælkserstatning, der bliver lavet i dag, er ordentlig og nærende mælk, siger Mia Wulff.

9. Bare fordi du ikke kan amme første gang, betyder det ikke, at du ikke kan med andet eller tredje barn. Det er en meget vigtig pointe at have med.

LÆS OGSÅ: 10 politisk ukorrekte råd til os med små børn

Mia Wulff, jordemoder siden 2009.

Er desuden ammevejleder. Holder ammekurser for gravide og kører på akutte ammebesøg.

Mor til tre.

Kilde: Amning - en håndbog for sundhedspersonale. Sundhedsstyrelsen, 2018

Læs også