https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/foedsel/2015/juli/foedsel612.jpg
Gravid

Hvad er en gennemsnitsfødsel?

1. august 2015
Af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Hvor lang tid varer en gennemsnitsfødsel? Og hvor meget vejer og måler en nyfødt baby i gennemsnit? Disse spørgsmål stiller især gravide sikkert ofte sig selv - og det er helt forståeligt. Men det er også problematisk, hvis man skæver for meget til statistikken, mener jordemor.

Hvor lang tid varer en gennemsnitsfødsel? Og hvor meget vejer og måler en nyfødt baby i gennemsnit?

Disse spørgsmål stiller især gravide kvinder sikkert ofte sig selv - og det er helt forståeligt.

Men det er også problematisk, hvis man skæver alt for meget til gennemsnittet og statistikken, mener jordemor Birgit Thalwitzer, der driver privatklinikken jordemoder.dk og websitet spørgjordemoderen.dk.

- Jeg har faktisk ikke selv de eksakte gennemsnitstal, og jeg mener heller ikke, at man skal gå så meget op i dem. Der er ikke én fødsel, der ligner en anden, så jeg synes faktisk, at det er direkte problematisk, når man forsøger at komme fødsler i kasser på den måde. De fører ofte bare til bekymring eller panik, hvis man afviger fra 'normen', og der er oftest ikke noget at være bekymret for, siger hun til MAMA.dk.

Din øjenfarve bestemmer dine smerter under fødslen

Stor forskel på fødslers varighed

Især fødslers varighed er umulige at proppe i kasser og komme med generaliseringer omkring, forklarer jordemoderen.

- Der er for det første stor forskel på varigheden hos førstegangsfødende og flergangsfødende, men hos førstegangsfødende alene er der også store forskelle. Det tager gerne det meste af et døgn, men vi ser også nogle førstegangsfødende, der klarer det på 3-4 timer. Så man kan ikke tale om noget, der er 'normalt' i den forbindelse, siger hun.

Smertefri fødsel af Anja Bay

Børns 'genetiske potentiale' varierer også

Birgit Thalwitzer er heller ikke stor fan af, at man går så meget op i gennemsnitsvægt og gennemsnitshøjde hos nyfødte.

4 grunde til IKKE at ligge ned under fødslen

- Man siger gerne, at en nyfødt i gennemsnit vejer omkring 3500 gram og er 51-53 cm lang, men det betyder ikke, at der nødvendigvis er et alvorligt problem, hvis din baby 'kun' vejer 3000 gram til terminen. Jeg går mere op i, hvad barnets genetiske potentiale er - dvs. at jeg ser på, hvordan barnets forældre og især moderen er bygget. Hvis moderen er 152 cm og vejer 41 kilo, så skal hun jo sandsynligvis heller ikke have en såkaldt 'gennemsnitsbaby', men en, der er væsentligt mindre, forklarer hun.

Vigtigst, at barnet følger sin egen vækstkurve

Birgit Thalwitzer minder desuden om, at barnets vægt vil blive vurderet mange gange i løbet af selve graviditeten ved rutinebesøgene hos jordemoderen.

Fødselsmåneden påvirker dit barns helbred

Det vigtigste er, at barnet følger sin egen vækstkurve og vokser fra konsultation til konsultation.

Ved mistanke om for store vægtafvigelser hos barnet, vil man reagere ved f.eks. at foretage en vægtscanning.

Læs også:

Sådan får du gang i fødslen

Tegn på at fødslen er i gang

Artiklen indeholder affiliatelink

Læs også