Nyfødt
Gravid

Epidural: Hvilket tidspunkt i fødslen er bedst?

30. september 2015
Af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
En epidural-blokade er populært som smertestilling for fødende kvinder - men hvornår under en fødsel er egentlig det bedste tidspunkt at få en epidural-blokade? En amerikansk undersøgelse giver nu et klart svar!

Epidural-blokade under fødslen

En epidural er et lokalbedøvende indgreb, hvor et kateter placeres i den nederste del af rygsøjlen og bedøver nerverne til underlivet, mens den fødende kvinde bevarer sin føleevne i benene.

Der har længe været forsket i, hvilket tidspunkt det er bedst at give en fødende kvinde en epidural-blokade, og nu giver en undersøgelse fra Cochrane-instituttet i USA et helt enkelt svar: Når kvinden beder om det!

10 råd til at klare veerne

Undersøgelsen tager udgangspunkt i ni forskellige studier, der hver især har set nærmere på timingen af epidural-blokaderne og sammenstillet det med fødslernes forløb.

Ingen risici ved 'tidlige epiduralblokader'

Der har hidtil været bekymringer omkring tidlige epiduraler, som er givet, før kvinden har udvidet sig mindst 4 centimeter, idet man mente, at de forlængede kvindens veer og øgede hendes risiko for kejsersnit.

Men det er ikke tilfældet, viser Cochrane-undersøgelsen.

Slip din angst for at føde - en jordemors bedste råd

De ni studier viste også, at tidspunktet for epidural-blokaden heller ikke havde indflydelse på, om kvinden skulle have hjælp til at føde barnet ved brug af sugekop eller epistomi (klip i mellemkødet).

Ikke som i 80'erne og 90'erne

Dr. J. Christopher Glantz, speciallæge i gynækologi ved Rochester Medical Center, peger på, at epidural-blokader i dag er meget forskellige fra dem, man gav i 80'erne og 90'erne, og at det er derfor, at de 'tidlige epiduraler' ikke længere er forbundet med større risici.

- Mange hospitaler tilbyder nu epidural-blokader i lavere doser, som kan give kvinderne nok styrke til at bevæge sig og presse mere effektivt under fødslen. Før blev de givet som 'operationsblokader', der resulterede i længerevarende følelsesløshed, som om de skulle gennemgå en operation. Nu er vi i stedet ved et stadie, hvor de fødende er i større kontrol selv, siger han.

4 grunde til IKKE at ligge ned under fødslen

Speciallægen understreger, at dette ikke betyder, at der nu er et klart svar på, om kvinder enten skal eller ikke skal have lagt en epidural-blokade. Ikke alle kvinder har brug for det, og det er heller ikke alle, der ønsker det.

- Men kvinder, som ønsker en epidural-blokade, bør ikke længere blive rådet til at vente, slutter han.

6 oversete kropsreaktioner under en fødsel:

Læs også