https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravidsaetxprim.jpg
Gravid

Fødselsmåneden kan påvirke dit barns helbred

9. januar 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Forskere fra Princeton har nu fundet overraskende sammenhænge mellem børns helbred og den måned, hvor de er født.

Det har allerede været fremme, at der ser ud til at være en sammenhæng mellem den årstid, dit barn er født, og den personlighed, barnet får. (Læs mere her)

Og nu har forskere fra 'Princeton University's Center for Health and Wellbeing' også opdaget en række forbindelser mellem den måned, hvor børn er født (eller undfanget), og deres helbred. Det skriver sundhedsmagasinet Health.com.

Læs også: Terminsberegner - hvornår har jeg termin?

Nedenunder kan du se de tre hovedkonklusioner, som forskerne er kommet frem til:

Undfangelse i maj - og præmatur fødsel

Kvinder, der bliver gravide i maj (og altså har termin om vinteren), har 10 % større risiko for at føde for tidligt. Ifølge forskerne kan det skyldes, at der i januar og februar er meget influenza i omløb, og man ved i forvejen, at influenza kan sætte fødsler tidligere i gang hos kvinder, der er langt fremme i deres graviditet.

Det betyder dog ikke, at maj ligefrem er en dårlig måned at blive gravid. Nogle år kulminerer influenzasæsonen nemlig tidligere, så det er ikke noget, man ubetinget kan kalkulere med. Forskningsleder Hannes Schwandt anbefaler under alle omstændigheder gravide kvinder at få en influenzavaccination.

Fødsel i efteråret - og fysisk form

Et barn, der er født i november, kan løbe mindst 10 % hurtigere, hoppe 12 % højere og er 15 % stærkere end et barn i samme alder, som er født i april, konkluderer forskerne. I det hele taget har børn, der er født i efteråret, tendens til at være i bedre form end børn, der er født på andre tidspunkter af året.

Forklaringen kan være, at mødre, der er gravide i løbet af sommeren, får mere sollys og derfor producerer mere D-vitamin - et vigtigt næringsstof for udviklingen af et foster. Forskere opfordrer under alle omstændigheder gravide til at sikre sig, at de får den anbefalede dosis D-vitaminer, men de skal komme fra kosten og ikke fra overdreven soldyrkning.

Fødsel i foråret - og multipel sklerose

Et lavt niveau af D-vitamin under fosterudviklingen ser også ud til at også øge risikoen for, at børn får multipel sklerose senere i livet. Risikoen for at få sygdommen er således højest hos børn født i maj og mindst hos børn født i november, da kvinden i så fald har været gravid i måneder med hhv. lidt og meget sol.

Forskerne henviser til, at man har påvist, at D-vitamin-niveauet hos maj-babyer er omkring 20 % lavere end hos november-babyer. Maj-børn har også dobbelt så mange såkaldte T-celler, der kan er værste fald kan modarbejde kroppens eget immunforsvar.

Gå ikke i panik!

Forskerne understreger dog, at der ingen grund er til at gå I panik, hvis dit barn er undfanget eller født i maj, og du kan heller ikke regne med at få en kommende sportsstjerne, bare fordi dit barn er født i november.

Læs også: Motion for gravide

Selvom fødselsmåneden ser ud til at have en eller anden form for effekt på dit barns helbred, er der vigtigere faktorer som kost og en sund livsstil i det hele taget, der spiller ind - og som du I højere grad selv kan være med til at kontrollere.

Læs også: Sådan spiser du sundt, når du er gravid

Du kan også gøre meget for dit ufødte barns helbred - uanset datoen for undfangelse eller termin - hvis du sørger for at få ordentlig motion under din graviditet, pointerer Hannes Schwandt.

Læs også:
Fødselsdatoen kan påvirke dit barns personlighed
Terminsberegner - hvornår har jeg termin?
Sådan spiser du sundt, når du er gravid
Motion for gravide
Pas på solen, når du er gravid

Læs også