https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/baby/graedende-baby-der-tager-tigerspring/2012-33-naar-dit-barn-tager-tigerspring-prim.jpg
Gravid

Fødselsdatoen kan påvirke dit barns personlighed

1. april 2015
Af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Er dit barn født om foråret, sommeren, efteråret eller vinteren? Ny forskning viser, at årstiden for fødslen har indflydelse på barnets temperament.

Forskere fra Semmelweis-universitetet i Budapest har fundet frem til, at den årstid, hvor et barn er født, ser ud til at påvirke det temperament, som barnet senere får.

Det har at gøre med to signalstoffer i hjernen, serotonin og dopamin, som påvirkes af årstiderne allerede hos helt små børn, og som dermed er medbestemmende for den personlighed, som barnet begynder at udvikle.

4 årstider - 4 temperamenter

I undersøgelsen blev 350 studerende bedt om at udfylde et spørgeskema om deres temperament, og forskerne spottede herved følgende mønstre:

* Personer, der er født om foråret eller sommeren har en markant større tendens til at være udpræget positive, end dem, der er født på andre årstider.

* Personer, der er født om sommeren, skifter markant hurtigere og hyppigere mellem tristhed og munterhed, end dem, der er født om vinteren.

* Personer, der er født om efteråret har markant lavere tendens til at være depressive end dem, der er født om vinteren.

* Personer, der er født om vinteren, er markant mindre tilbøjelige til at være irritable, end personer, der er født på andre årstider.

Årstiden er naturligvis ikke den eneste faktor, der bestemmer dit barns temperament, idet selve opvæksten selvfølgelig også har meget at sige. Forskernes konklusioner skal altså ikke ses som den eneste rettesnor for, hvilken personlighed dit barn får.

Læs også:
Fødselsmåneden påvirker dit barns helbred
7 tips til at hjælpe du dit generte barn
9 tips til at hjælpe din vrede tumling
Få en glad lille optimist

Læs også