7 tips til at hjælpe dit generte barn
Foto: Pantherstock
Den amerikanske familieterapeut Susan Stiffelman har opnået international anerkendelse som forældrecoach, efter at hun udgav bogen 'Parenting Without Power Struggles: Raising Joyful, Resilient Kids While Staying Cool, Calm and Connected'. (link fjernet)
I et af kapitlerne lægger hun særligt vægt på, hvordan forældre til generte børn kan hjælpe poderne med at opbygge en større tro på egne evner og derved finde modet til at indgå i sociale fællesskaber.
Her er familieterapeutens 7 vigtigste råd:
1. Undgå at 'stemple' dit barn.
'Han er den generte af vores børn', 'Hun er vores lille prinsesse'. Når vi bliver stemplet, definerer det ofte, hvem vi er - og hvem, vi tror, vi kan blive. Imødekom barnets følelser ved f.eks. at sige 'Det ser ud til, at du føler dig lidt utilpas sammen med alle de børn. Det er helt normalt og ok.' i stedet for at sige 'Selvfølgelig kan du ikke lide at være til fødselsdagsfester - du er jo genert'.
2. Pres ikke dit barn til at være noget, det ikke er.
Det har typisk den stik modsatte effekt, hvis du prøver at 'tvinge' dit barn til at være mindre genert blandt andre mennesker. Selvom barnet måske er yderst sprælsk og livlig derhjemme, betyder det ikke, at det også vil eller kan være det uden for hjemmets trygge rammer.
3. Hjælp dit barn med at opbygge selvtillid.
Opsøg små, intime sammenhænge, hvor dit barn kan øve sine sociale færdigheder i en mere kontrollerbar situation - måske i bibliotekets børneafdeling. Mange indadvendte børn har det lettere ved at nærme sig andre børn, hvis de ikke føler sig overvældede af larmen og kaosset i f.eks. institutioner eller skoler.
4. Hjælp dit barn med at opbygge et netværk.
Bed dit barn om at nævne tre venner fra institutionen eller skolen, som han eller hun synes, det kunne være sjovt at lege med. Prøv derefter, om du kan arrangere en tur til parken eller lignende, så de i fred og ro kan begynde at skabe et bånd til hinanden.
5. Tal med barnets pædagog eller lærer.
Pædagogen eller læreren kan sørge for, at barnet kommer til at indgå i studie- eller legegrupper, som passer til dets behov, og som gør, at det kan danne relationer i afgrænsede rammer.
6. Sæt synligt pris på dit barn.
Når barnet føler sig set og værdsat for den person, det er, vil dets selvtillid helt naturligt øges. Hvad kan dit barn lide at lave, når det ikke lige er i skole eller institution? Hjælp det med at opbygge selvværd ved at lade det dyrke sine helt særlige talenter, og ros barnet for det. Du kan også give dit barn små ansvarsområder som at fodre hamsteren derhjemme, så barnet føler sig til nytte og uundværligt.
7. Undgå at krydsforhøre dit barn om det negative.
Når du henter dit barn fra institution eller skole, så lad være med at stille spørgsmål som 'Sad du alene på legepladsen igen skat?'. Selvom barnet kan have brug for at tale med dig, hvis det har været en hård dag, så er det på den anden side heller ikke godt at lade barnet fornemme, at du ligefrem forventer, at hver dag er hård.
Læs også:
9 tips til at hjælpe din vrede tumling
Fødselsdatoen kan forudsige dit barns personlighed
Tæm dit barns raserianfald - 12 tips:
Artiklen indeholder affiliatelink