Vred tumling
Familieliv

9 tips til at hjælpe din vrede tumling

15. januar 2018
af Anne Romanelli
Foto: Panthermedia
Tumlingealderen er en tid, børn begynder at selvstændiggøre sig og prøve grænser af - og frustreres efterhånden, som de bliver bevidst om deres endnu manglende evner. Og det kan betyde store vredesudbrud. Her er 9 gode råd til, hvordan du tackler deres vrede.

Tips til at hjælpe din vrede tumling

Har din tumling lige kastet et møbel gennem luften i arrigskab eller smidt sig skrigende på gulvet i supermarkedet? Så er hun eller han bare, som andre 1-3-årige er flest, og du har ingen grund til at tro, at dit barn lider af vredesproblemer.

Faktisk er det ligefrem sundt, at dit barn oplever at blive vred og frustreret, for den tidlige barndom er nemlig en særdeles vigtig periode til at lære, hvad man skal gøre med disse intense, negative følelser. Det forklarer Lauren Gourley, der er specialist i børneudvikling ved Albert Einstein College of Medicine, til websitet Babble.com. Her giver hun samtidig 'tumlinge-forældre' 9 gode råd til, hvordan man lærer sit barn at håndtere de vrede følelser.

LÆS OGSÅ: Derfor må du ikke sende dit vrede barn ind på værelset

Her er hendes 9 tips:

1. Husk, at det overordnede mål ikke skal være, at dit barn ikke må have stærke følelser.
Følelser er normale og sunde, og barnet skal ikke føle, at det er forkert, når det har stærke følelser.

2. Skab stabilitet og rutine i hverdagen.
Lad altid dit barn vide, når der er ændringer i jeres planer. Det eliminerer usikkerhed, som ofte kan være grunden til vredesudbrud.

3. Læs bøger om følelser, mens dit barn er roligt.
I rolige stunder er dit barn bedre til at ræsonnere over det faktum, at man kan have forskellige slags følelser.

4. Leg en føleleg.
I kan f.eks. lave alle følelsesudtryk sammen (trist, sur, glad, bange, overrasket osv.) og så lade som om, at I gør ting for at få det bedre - "Åh, du viser mig et trist ansigt. Nu skal jeg give dig et stort knus. Så kan det være, at du får det bedre".

LÆS OGSÅ: Sådan sætter du grænser for dit barn

5. Vær en god rollemodel mht. at håndtere følelser.
Hvis du f.eks. har mistet dine nøgler, kan du sige "Ih altså, mor har mistet sine nøgler igen. Nu er jeg ved at blive vred. Jeg må hellere tage tre dybe indåndinger for at falde til ro. Vil du hjælpe mig med at tage tre dybe indåndinger?".

6. Tal sagte og roligt til barnet.
Det vrede barn er ikke parat til at høre på en højlydt og lang ordstrøm, så prøv at tale barnet til ro i få gentagne sætninger og med en lav og klar stemme. "Du er vred over, at mor sagde nej, men jeg kan hjælpe dig med at få det bedre".

7. Tag en 'time in'.
Dan Siegal, psykiater på UCLA School of Medicine, taler om at tage en 'time in' med børn i modsætning til en 'time out'. En 'time in' betyder, at du sidder sammen med dit barn, mens det er oprevet, og bruger din egen ro til at hjælpe det med at regulere sine følelser.

8. Led opmærksomheden hen på noget andet.
Efter den værste vrede er passeret (og det sker typisk ret hurtigt), kan du tilbyde barnet et legetøj eller noget andet, som det i stedet kan fokusere på.

9. Tal tingene igennem.
Det er også en god idé at tale tingene igennem med dit barn: Hvad der gjorde det så vredt, og hvad der hjalp med at berolige det igen. Det hjælper barnet til at reflektere over følelserne.

Læs også