Gravid

Må man solbade som gravid?

Af Magasinet Mor. Redigeret af Anne Romanelli 2. juli 2016
Foto: Pantherstock
Hvordan påvirker solen dig egentlig, hvis du er gravid? Og hvad med din baby i maven? Få svarene her - og gode råd til, hvordan du skal forholde dig til solen, når du er gravid.

Gennem solen får du masser af gode vitaminer, mens den friske luft giver energi og løfter humøret. Og der er heldigvis heller ikke noget i vejen for, at du nyder solen, mens du er gravid.

Hovedpinepiller kan skade dit foster

Så længe du ikke overdriver - og i øvrigt husker at få rigeligt med vand og smøre dig godt ind i (ikke-hormonforstyrrende) solcreme.

Alligevel er det godt at vide, hvad solen og varmegraderne betyder for dit barn og for dig selv.

 

Sådan påvirker solen dit foster

Mange kvinder er bange for, at babyen ligger og småkoger inde i maven, mens mor solbader. Men sådan er det ikke. Din krop regulerer varmen for fostret, men pas alligevel på med at blive overophedet, da det kan give væskemangel.

Gravides indtag af DETTE kan give børn astma

Oplever du f.eks. hovedpine, kvalme, hedeture, svimmelhed eller andet, skal du søge skygge med det samme. Og husk altid at drikke vand.

Er du i første trimester, skal du under alle omstændigheder ikke ligge og stege i solen flere dage i træk. Overophedning kan betyde, at kroppen ikke optager nok folinsyre, og i de allerværste tilfælde kan det forårsage misdannelser.

8 ud af 10 gravide har skadeligt stof i kroppen

Men bare rolig - der skal meget til, og i andet og tredje trimester, er der ingen risiko for, at fosteret tager skade af solen og varmen.

Måske oplever du, at din baby sparker mere i varmen. Det løser du ved at lægge et klæde over maven eller tage en bluse på, så falder den lille sandsynligvis til ro. Derudover skal du huske at drikke masser af vand og søge skygge, hvis du føler ubehag. Det er bedst både for dit kommende barn og dig selv.

Gode råd om spædbørn i solen

 

Sådan påvirker solen den gravide

Brug dig selv og dit velbefindende som pejlemærke for dit ophold i solen. Har du det for varmt, så søg ind i skyggen. og drik masser af vand - gerne to til tre liter vand, og det gælder hvad enten du er i sol eller skygge.

Gravide frarådes at rejse til disse lande

Er du i slutningen af din graviditet, kan du opleve, at dine fødder, fingre og dit hoved svulmer op, jo varmere det er. Det skyldes væskeophobninger. Tag let tøj på, der ikke strammer, og hold mange pauser i løbet af dagen Smæk eventuelt benene op, hop i en støttestrømpe og lav et par venepumpeøvelser. Det kan hjælpe.

Når du er gravid, er der desuden et væld af hormoner på spil. Et af dem er østrogen, som pusler rundt i kroppen i langt højere mængde, end før du blev gravid. Det kan give pigmentforandringer i form af små pletter og skjolder rundt omkring på kroppen, typisk i ansigtet og på din hals, der er mere udsat for sol, end resten af din krop.

Derfor giver graviditeten dig større fødder

Pletterne er et signal om, at din hud er blevet mere følsom end ellers, og at du bør tænke mere over, hvordan og hvornår du opholder dig i solen som gravid. For pletterne kan blive større, og de kan brede sig, hvis du får for meget sol, når du er gravid.

Får du chloasma, som den type pigmentforandring kaldes, er risikoen for at blive dehydreret og overophedet også større. Og det er hverken godt for dig eller babyen i din mave.

Solen kan gøre dig gravid

 

Solskoldning og permanente pigmentforandringer

Mange gravide, hvis hud er blevet mere følsom under deres graviditet, har også en højere risiko for at blive solskoldede. Hvis du får pigmentforandringer under din graviditet, går de ikke væk igen, heller ikke efter, at du har født.

Mangel på dette vitamin øger risikoen for abort

Søg derfor skygge mellem kl. 12 og 15, når solen står højest på himlen og brager stærkest igennem. Smør dig desuden grundigt ind i solcreme med mindst faktor 15 og brug en god håndfuld, cirka 40 ml.

Sørg for, at solcremen er så fri for skadelige stoffer som muligt.

Høje temperaturer kan fremskynde din fødsel

Dæk dig også gerne til med bluser og solhat - stoffet kan yde en vis beskyttelse. Det er ikke muligt at bestemme den præcise UV-beskyttelse, bare ved at se på stoffet. Men det gælder i reglen, at tætvævet stof giver en bedre beskyttelse end tyndt stof. En T-shirt på stranden beskytter ikke nok til, at du kan lade solcremen blive hjemme.

Se også:

Må jeg flyve som gravid - og hvad med vaccinationer? 

Det må du, når du er gravid - og det må du ikke!

Gravid? Sådan skal din vægt være

Motion under graviditeten

Det skal du vide om sex under graviditeten

20 myter - venter jeg en pige eller en dreng?:

gravid søvn

Myte 1: Hvis du foretrækker at sove på din venstre side, får du en dreng. Hvis du derimod helst vil sove på højre side, venter du en pige.

Myte 2: Hvis dine hænder er meget tørre under graviditeten, får du en dreng. Bløde hænder betyder derimod en pige.
Myte 3: Hvis en dreng i tumlingealderen (1-3 år) viser interesse for din gravide mave, venter du en pige. Ingen interesse indikerer, at du er gravid med en dreng.
Myte 4: Hvis du har stor trang til citroner under graviditeten, får du en pige.
Myte 5: Læg mærke til, hvordan du samler en nøgle op. Hvis du tager fat i nøglens runde ende, venter du en dreng. Hvis du derimod tager fat i nøglens lange ende, får du en pige. 
Myte 6: Hvis din alder og årstallet for undfangelsen begge er lige eller ulige tal, får du en pige. Hvis det derimod er ét lige tal og ét ulige tal, får du en dreng. 
gravid

Myte 7: Ræk dine hænder frem foran dig. Hvis du automatisk holder håndfalderne opad, venter du en pige. Nedad betyder derimod en dreng.

Myte 8: Et barn bliver samme køn som den af forældrene, der var mindst stresset under undfangelsen. 
Myte 9: Hvis dit højre bryst er større end det venstre under graviditeten, får du en pige. Hvis det venstre er størst, venter du en dreng. 
Myte 10: Hvis du som gravid drømmer, at du venter en pige, får du en dreng - og omvendt.
Myte 11: Spis noget hvidløg. Hvis du kommer til at lugte meget af det, venter du en dreng. Ingen lugt indikerer, at du får en pige. 
Myte 12: Hvis din graviditet giver dig meget uren hud/acne, kan du forvente at få en pige.
Myte 13: Du kan også forvente at få en pige, hvis du tager meget på i ansigtet under din graviditet.
Myte 14: Hvis du synes, at din graviditet gør dig meget klodset i dine bevægelser, er det sikkert fordi, du venter en dreng. Er du derimod en yndefuld gravid, får du en pige.
Myte 15: Hvis du lider af ekstrem kvalme under din graviditet, får du sandsynligvis en pige.
Myte 16: Har du stor trang til saltet mad, venter du en dreng. Har du mere lyst til søde sager, får du derimod en pige.
Myte 17: Har du store humørsvingninger under din graviditet, får du en pige.
Myte 18: Dingl en kæde med vedhæng over din håndflade. Hvis kæden svinger frem og tilbage, venter du en dreng. Hvis den svinger rundt i en cirkel, venter du en pige.
Myte 19: Kig på din gravide mave. Du venter en dreng hvis maven sidder lavt, eller hvis al vægten sidder fremad. Du venter en pige, hvis maven sidder højt, eller hvis vægten er mere fordelt rundt om livet.
Myte 20: Mørke brystvorter, når du er gravid, er tegn på, at du venter en dreng. Se også her, hvad den kinesiske kalender forudsiger om dit barns køn