https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/2015/juni/gravidsol612.jpg
Gravid

Høje temperaturer kan fremskynde din fødsel

24. juni 2016
Af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Canadiske forskere har fundet ud af, at der er en sammenhæng mellem, hvor varmt vejret er, og hvor tidligt en fødsel går i gang.

En undersøgelse af hele 219.319 fødsler og varmegraderne omkring de pågældende fødselstidspunkter konkluderer, at hedebølger (dvs. temperaturer på over 32 grader i 4-7 dage i træk) betyder en 27 procent større risiko for at føde for tidligt.

I tvivl om, hvornår du har termin? Så prøv vores terminsberegner her

Gravide, der udsættes for en sådan varme, har således markant større sandsynlighed for at føde før 37 fulde ugers graviditet, lyder det.

Tegn på at fødslen er i gang

Køl ned i varme temperaturer!

Det er forskere fra University of Montreal i Canada, som har stået for den omfattende undersøgelse, der er publiceret i tidsskriftet Epidemiology.

Og forskningsleder Nathalie Auger forklarer, at man som højgravid bør være ekstra opmærksom at 'køle ned', hvis der er hedebølge - især hvis man stadig ikke er tæt nok på terminen til, at det vil være fordelagtigt, at fødslen går i gang.

Præmatur: Hvorfor føder nogle for tidligt?

- Graviditeten bliver mere udfordrende for din krop, jo tættere på terminen du kommer. Og faktorer, der 'stresser' din krop, som f.eks. også høj varme, påvirker kroppen endnu mere i uge 37 end i de tidlige stadier af din graviditet. Og det kan få fødslen til at gå i gang før tid, siger hun.

Terminsdato: Der er forskel på køn allerede fra fødslen

Du kan minimere risikoen for at føde for tidligt

Forskningslederen understreger, at uge 37 måske virker tæt nok på terminen, og de fleste føder da også sunde og raske børn, hvis deres fødsel sker omkring denne graviditetsuge.

Men derfor er det alligevel det bedste for barnets færdigudvikling (af bl.a. hjernen, lungerne og andre organer) at blive i mors mave helt til terminen og altså i 40 uger - selvom det selvfølgelig ikke er noget, man helt selv kan være herre over.

Må man solbade som gravid?

Dog kan det have noget at sige, hvis man sørger for ikke at overophede eller dehydrere, da det altså kan fremskynde fødslen.

Drik således masser af vand og søg skyggen, når temperaturerne er på deres højeste, råder Nathalie Auger.

Igangsættelse af fødslen: Hvornår og hvordan?

Gravid uge for uge - så stor er din baby:

Læs også