https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/foedsel/2015/juni/tvillinger612.jpg
Gravid

Terminsdato, vægt & hjerne - der er forskel på køn allerede fra fødslen

18. juni 2015
af Mette Møllevang. Redigeret af Anne Romanelli
Foto: Panthermedia
Det er svært at se det, medmindre baby er nøgen, men der er faktisk forskel på kønnene allerede fra den spæde begyndelse...

Fødselstidspunktet
Forklaringen kendes endnu ikke, men det er et faktum, at piger i gennemsnit bliver et døgn længere end drenge inde i morens mave, før de melder deres ankomst.
Her finder du en terminsberegner, så du kan se din præcise termin >>

Fødselsmål
Drenge vejer generelt mere ved fødslen end piger. Den gennemsnitlige vægt hos nyfødte drenge er ca. 3600 gram, mens nyfødte piger i gennemsnit vejer ca. 3450 gram. Drenge måler desuden i gennemsnit 52 cm ved fødslen, mens piger i gennemsnit måler 51 cm.
Jordemor mener ikke, man bør tale om gennemsnitsfødsler - læs her hvorfor >>

Hjernen
Den nyfødtes hjerne vejer i gennemsnit 350 gram. Drengens hjerne er en anelse større end pigens, og denne forskel varer ved livet ud.
En undersøgelse viser, at den ældste i søskendeflokken er klogest - læs mere her >>

Musklerne
Drenge og piger fødes med lige mange muskler. Det vil sige, at antallet af muskelfibre er ens. Men drengene har fra fødslen og livet igennem mere muskelvæv og har derfor større og tungere muskler end piger. Gennemsnitligt.
Her finder du 7 simple øvelser, der styrker din babys krop og motorik >>

At lære at gå
Det kan godt være, at drengenes muskelvæv og hjerner er større - men pigerne bruger tilsyneladende begge dele smartere. I hvert fald er det et faktum, at piger generelt tager deres første skridt på to ben lidt tidligere end drenge. Igen beror det på et gennemsnit.
Ligge, kravle, gå - sådan kommer baby op at stå >>

Hud og følsomhed
Forskning har vist, at der også er forskel på, hvor følsom de to køns hud er. Blot få timer gamle reagerer små piger i modsætning til nyfødte drenge på et let luft pust på maven. Piger spræller og græder også mere, når de får tøjet af. De er alt i alt mere sensitive over for berøring og ydre påvirkninger.
Så mange børn rammes børneeksem >>

Stemmen
Her er drenge og piger ens de første tre år af deres liv. Men herefter begynder drengebørnenes stemmebånd at blive en smule længere og tykkere end pigebørnenes.
Her kan du se 16 babytegn, der styrker dit barns sprog >>

Sprog
Piger er mere tilbøjelige til at bruge ord, der beskriver følelser, når de er ved at lære at tale end drenge. Piger taler mere flydende end drenge, de diskuterer mere for at løse problemer, de kan godt lide at sætte ord på tingene. Drengene derimod er mere interesseret i at tale om handlinger.
Forskning viser, at søstre giver større lykke end brødre - læs her hvorfor >>

Læs også