Gravid

Gravid for første gang

af Lilla Loft Og Dorte Bruun Rasmussen 29. januar 2009
Foto: Vanna Envall
Jelena på 27 var heldig med sin graviditet, som forløb uden ret mange gener eller problemer. Men til sidst glædede hun sig bare til, at komme af med den store mave.

Først kunne hun ikke vente på, at maven kunne ses, så blev den så stor, at den næsten tog pusten fra hende. Jelena Holst havde længe drømt om at få børn, og efter at have forsøgt i otte måneder med sin mand Søren, var der endelig gevinst.

Aktiv under hele graviditetenJelena Holst er 27 år, russer, og kom fra Litauen til Danmark som au pair for seks år siden. Siden studerede hun multimediedesign, og i dag arbejder hun som redaktionsassistent på et magasin. - Jeg har haft en utrolig nem graviditet. Ingen kvalme, ingen pudsige spisevaner, og jeg sover fint. Jeg har fra dag et og til cirka to måneder før terminen cyklet, svømmet og dyrket fitness. Og da jeg var i femte måned, løb jeg et fem kilometers motionsløb. Da var jeg godt nok stolt af mig selv, siger Jelena.

For længe mellem lægekontrolJelena har heller ikke taget nævneværdigt på. Det eneste, der signalerede baby på vej, var maven, der langsomt bulede ud. Alt for langsomt, syntes Jelena. - Det var først omkring sjette måned, maven for alvor blev tydelig. Mellem 8.-16. uge var der ingen lægekontrol, og det havde jeg det absolut ikke godt med. Søren foreslog, at jeg skulle gå til lægen og blive beroliget, men jeg besluttede at vente til lægebesøget i 16. uge. Heldigvis var alt ok. Men i dag tror jeg nok, jeg havde bedt om at få et tjek.

Glæder sig til at komme af med mavenFørste gang Jelena mærkede liv, var i 18. uge. - Jeg lagde mig på gulvet og koncentrerede mig 100 procent om min krop, og pludselig kunne jeg mærke nogle små bobler. Det var fantastisk at mærke liv. Det har været dejligt at være gravid. Men nu vil jeg gerne af med maven. En graviditet burde kun vare seks måneder, for jeg føler mig tung og besværet. Og jeg glemmer, at jeg ikke bare kan springe op af en lænestol og gå i gang med et eller andet.

Mormor er meget langt vækOm meget få dage bliver Søren og Jelena forældre for første gang - til en lille pige. Det har de i hvert fald fået at vide, at det bliver, og det, håber Jelena, holder. Om ikke for andet, så fordi børneværelset allerede er blevet lyserødt, og de små trøjer, sokker og bluser har samme farve. Det eneste, der giver skår i glæden, er, at hendes familie er så langt væk. - Jeg savner dem meget og ville sådan ønske, at min mor var her. Ikke bare nu i forbindelse med fødslen, men at hun altid var tæt på. Men Jelena må indstille sig på en mormor på deltid. For der er langt fra Litauen til Danmark.

Annabell kommer til verdenLørdag 20. september klokken 23.32 kom lille Annabell til verden. Hun vejede 3.700 gram og var 52 centimeter lang. - Jeg havde i løbet af aftenen mærket lidt rumsteren i maven. Klokken 21.15 tog vi på hospitalet for at få et tjek. På vejen blev veerne stærkere, og da vi ankom til Glostrup amtssygehus, havde jeg åbnet mig cirka en centimeter. Jordemoderen sagde, vi lige kunne gå en tur. Efter 50 minutter kom der lidt blod, og jordemoderen konstaterede, at jeg nu havde åbnet mig cirka seks centimeter. Jeg kom straks ind på en fødestue, og cirka 40 minutter senere havde jeg født vores lille pige. Der var ingen komplikationer, og jeg skulle ikke syes. Søndag aften tog vi hjem. Annabell er dejlig og forbavsende nem og stille. Hun sover godt og græder næsten ikke. Lad os håbe det fortsætter sådan.

Læs også:Gravid i 20'erneGravid i 30'erneGravid i 40'erneEr du overhovedet gravid?Er du selv gravid for første gang, eller har du glemt hvordan din mave udviklede sig sidste gang? Køb bogen Gravid uge for uge på Saxo.com