hovedpine gravid symptomer
Gravid

Har du hovedpine under graviditeten? Få de bedste råd her

1. februar 2022
af Redaktionen
Foto: Shutterstock
Det er ganske almindeligt at få hovedpine som gravid, og det kan komme af flere årsager. Det kan dog være en god idé at skrue ned for hovedpinepillerne under graviditeten. Få de bedste råd her.

Hvorfor får man hovedpine, når man er gravid?

Hovedpine er meget normalt at få under graviditeten. For de fleste skyldes det faktisk noget, som ikke direkte har med graviditeten at gøre. Det kan f.eks. være stress, ømme muskler, dårlig søvn eller manglende væskeindtag.

Din krop bliver desuden tungere, hvilket også kan have betydning for din hovedpine.

I starten af graviditeten kan man også opleve at få hovedpine, der skyldes en stigning af hormoner. Det kaldes også for hormonel hovedpine.

Den hormonelle hovedpine plejer at være værst i første og andet trimester af graviditeten, hvor hormonniveauet stiger i kroppen.

Hvis du før graviditeten ofte var ramt af migræneanfald, vil du muligvis opleve færre under graviditeten. Man antager, at det igen skyldes hormonniveauet, der bliver mere og mere stabilt.

Er det normalt at have hovedpine som gravid?

Hovedpine er ganske almindeligt, når man er gravid. Hvis du oplever en ny type hovedpine, som du ikke er vant til, er det dog en god ide at være særlig opmærksom.

Hvis du oplever at have hovedpine sammen med symptomer som synsforstyrrelser, kvalme, bryst- eller mavesmerter samt hævelser og vand i kroppen, så kan det dog være et tegn på svangerskabsforgiftning.

Svangerskabsforgiftning ses først efter uge 20, men kontakt din læge, hvis du er i tvivl.

gravid hovedpine

Må man tage hovedpine piller som gravid?

Generelt bør man anvende så lidt medicin som muligt, når man er gravid, skriver Lægemiddelstyrelsen. Det bør man, da der er risiko for fosterskader.

Hvis hovedpinen bliver ved med at trykke, så anbefales det, at man kan tage paracetamol, som der er i panodil, pamol eller pinex. Her kan det være en god ide at nedjustere dosissen sammenlignet med, hvad du normalt tager.

Smertestillende midler som ibuprofen og diclofenac bør anvendes med forsigtighed og frarådes i tredje trimester af risiko for blødning og kredsløbsforstyrrelser hos barnet.

Hvis smerterne står på i flere dage, så bør du kontakt din læge i forhold til, hvilken form for medicinsk behandling, der er sikrest.

Hvad hjælper ellers mod hovedpine som gravid?

De generelle råd mod hovedpine gælder også for gravide. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, hvilken form for medicinsk behandling, man bruger.

Ellers anbefales det, at:

  • Drikke rigeligt vand
  • Hvile sig
  • Strække ud og løsne muskler, der spænder
  • Undgå stress
  • Få nok søvn
  • Spise regelmæssigt

Kilder: Sundhed.dk, Lægemiddelstyrelsen

Læs også