https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/2015/juli/gravidvitamin612.jpg
Gravid

Mangel på dette vitamin øger risikoen for abort

21. juli 2015
af Redaktionen
Foto: Pantherstock
Ny undersøgelse viser, at gravide med et lavt niveau af særligt ét vitamin i kroppen har over dobbelt så høj risiko for spontan abort. Se her, hvad du kan gøre for at forebygge.

Mangel på D-vitamin tidligt i graviditeten er forbundet med over dobbelt så høj risiko for spontan abort inden 12. graviditetsuge.

Det viser en ny undersøgelse af 1683 kvinder fra Odense Børnekohorte, der fik målt D-vitamin i den tidlige graviditet. Over en fjerdedel af de deltagende kvinder havde for lave niveauer af D-vitamin, og 59 kvinder fik en spontan abort.

Overraskende sammenhæng mellem abort og mangel på D-vitamin

Louise Bjørkholt Andersen, der er læge og ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet, kalder konklusionen 'overraskende'.

- Det er et overraskende fund, da alle gravide tilrådes D-vitamintilskud. Problemet kan ligge i, at aborterne forekommer tidligt i graviditeten, før D-vitamintilskuddet rigtigt når at virke, siger hun.

Det er første gang, at et større studie påviser en sammenhæng mellem mangel på D-vitamin og højere risiko for abort.

Undersøgelsen fra Odense Børnekohorte følger 2.550 odenseanske børnefamilier fra tidligt i graviditeten og frem til, at barnet fylder 18 år. Formålet er at få ny viden om gravide og børns sundhed og trivsel, der kan omsættes til konkrete handleplaner for sundhedsfremme og forebyggelse.

Lavt niveau af D-vitamin kan forebygges

Heldigvis er det forholdsvis nemt at forebygge et lavt niveau af D-vitamin, fortæller Louise Bjørkholt Andersen.

- Mangel på D-vitamin kan let og billigt forebygges med kosttilskud, og det kan måske mindske risikoen for spontan abort, siger hun.

På den nordlige halvkugle er sollys med til at danne aktivt D-vitamin i huden i sommerhalvåret. I vinterhalvåret er kosten den eneste kilde til D-vitamin, som specielt findes i mælkeprodukter, fisk, kød, æg og visse grønsager, men dette er sjældent nok til at dække behovet hos gravide.

Med den populære AngelSounds ultralydsmonitor kan I lytte til jeres ufødte barns hjertelyd og bevægelser - en fantastisk oplevelse for enhver kommende mor og far. Allerede fra 12. uge i graviditeten kan I med AngelSounds høre barnets hjertelyd, og der er også mulighed for at høre hvis barnet hikker, sparker mm. Med AngelSounds kan du også optage hjertelydene, så I (og jeres barn) kan lytte til de smukke lyde senere i livet, eller I kan sende optagelserne pr. e-mail til f.eks. bedsteforældre.

Køb AngelSounds ultralydmonitor her >>

Forebyggelse og behandling af strækmærker!

Strækmærker er noget, de fleste gravide frygter - og som de fleste desværre også kan nikke genkendende til. Beauté Pacifiques nye creme 'Scars&Stripes' anvendes til forebyggelse og behandling af ar og strækmærker. Cremen arbejder dybt i hudens lag med fire virksomme ingredienser, der på hver sin måde forebygger og reducerer rødmen og normaliserer den strukturforandring, som gør ar og strækmærker synlige.

Køb Scars&Stripes mod strækmærker her >>

Læs også