https://dk-femina-backend.imgix.net/media/article/1826-mad-til-gravide.jpg
Gravid

Gravid: Hvad må jeg spise?

12. juni 2018
af Line Hvid
Du kan spise alt - næsten, for der er et par fødevarer, du helst skal holde dig fra, fordi de kan skade dit foster.

Hvad skal jeg holde mig fra?
Sundhedsstyrelsen har udgivet pjecen "Sunde vaner, før, under og efter graviditet". Her står der, at man skal passe på med at indtage rovfisk, lever og koffeinholdige drikke.

Rovfisk

Gravide og ammende bør ikke spise udskæringer af de store rovfisk, da de kan have et højt indhold af kviksølv. Rovfisk er fx rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun, som fx tunbøffer. Det anbefales højst at spise 1 almindelig dåse tun om ugen og ikke spise dåser med hvid tun eller albacoretun. Spis højst 125 g østersølaks om måneden, da det har et højt dioxinindhold.

Du kan sagtens spise sushi, selv om det er lavet af rå fisk. Du skal blot forsikre dig om, at fisken først har været frosset ned ved minus 20 grader i et døgn, det skulle slå eventuelle parasitter ihjel.

Lever
Spis ikke lever, for lever og levertran kan indeholde store mængder A-vitamin, som kan skade barnet. Leverpostej og pateer indeholder mindre A-vitamin, og udgør derfor ingen risiko.

Koffein
Drik ikke mere end 3 kopper kaffe om dagen, og begræns mængden af andre drikkevarer, der indeholder koffein, fx te og cola.

Lakrids
Gravide bør holde igen med lakridserne og maksimalt spise 50 gram om dagen. Lakrids indeholder et stof, som kan give ødemer og forhøjet blodtryk.

Rødt kød
Parasitten toxoplasma forekommer i rødt kød og vildt. Toxoplasmoseparasitten bliver dræbt af rygning, saltning, nedfrysning til minus 20 grader og opvarmning til plus 70 grader. Hvis du spiser kød, der er gennemstegt, er du på den sikre side. Får du som gravid en infektion med toxoplasmose, kan dit foster risikere at få en øjen- eller hjerneskade.

Upasteuriserede mælkeprodukter
Bløde og semibløde lagrede rå,mælkeoste fremstillet af upasteuriseret mælk kan indeholde listeriabakterier. Bløde oste er: brie, camembert, gedeoste, gorgonzola, halloumi, livarot, vacherol. Kontroller at osten er fremstillet af pasteuriseret mælk i indholdsfortegnelsen eller undgå den. Du kan godt spise parmesanost, selv om den er lavet af upasteuriseret mælk. Den lange lagringstid dræber listeriabakterien.

Kilde: Sundhedstyrelsen - Sunde vaner, før, under og efter graviditet, Sund mad til gravide og ammende af Gunilla Lindeberg og Marie Löf.

Læs også:
Vitaminbehov under graviditeten

Mineralbehov under graviditeten

Læs også