strækmærker behandling
Gravid

Strækmærker: Hvorfor får man dem – og hvad kan man gøre?

14. december 2022Opdateret 25. maj
af Redaktionen
Foto: Colourbox
Strækmærker forekommer naturligt hos især kvinder, hvor nogle får flere og tydeligere strækmærker end andre. Læs om, hvorfor man får strækmærker, og hvorvidt man kan behandle dem her.

Strækmærker kan være røde eller blålige striber, der ofte bliver tydelige på mave, baller, lår, arme eller bryster. Over tiden bliver de rødlige og blålige striber som regel mindre synlige, lyse striber, der kan ligne ar.

Selvom strækmærker er helt naturlige og desuden ufarlige, har der tidligere været en negativ diskurs omkring de nærmest uundgåelige striber. I nyere tid er flere kvinder og mænd begyndt at tale åbent om og vise deres strækmærker for at bryde tabuet, men det er stadig et følsomt emne for mange.

Der kan være mange årsager til, at strækmærker opstår, og det er vidt forskelligt, hvor mange og hvor synlige strækmærker folk får. Hvis du gerne vil minimere sandsynligheden for strækmærker, er der flere mulige behandlinger, du kan prøve af. Du kan blive meget klogere på årsagen til og behandlingen af strækmærker lige her.

Hvornår er det normalt at få strækmærker?

Det er naturligt at få strækmærker allerede fra teenageårene, men især mange kvinder oplever at få strækmærker under graviditet.

Strækmærker skyldes oftest et overstræk af hudfibrene, som sker, når kroppen kommer ud for en kraftig vækst. De elastiske fibre i underhuden forstrækkes og ødelægges, så huden mister lidt af sin elasticitet og resulterer i mere eller mindre synlige strækmærker. Derfor forekommer strækmærker ofte i forbindelse med voksealderen, graviditet samt store vægtøgninger eller vægttab.

Læs mere omkring strækmærker under graviditet her.

Sygdomme og hormonelle udsving, som påvirker hudens elasticitet, kan også forårsage strækmærker. Det ses især hos teenagere eller blandt gravide, hvor det er næsten uundgåeligt at få strækmærker.

Både mænd og kvinder kan få strækmærker, men det ses oftere hos kvinder, blandt andet grundet graviditet. Selvom strækmærker er noget, som alle kan få, er der 6 faktorer, der øger sandsynligheden for at få strækmærker.

6 årsager til, at du får strækmærker

  • At du er kvinde

  • At strækmærker ligger til familien

  • At du har været gravid

  • At du er overvægtig

  • At du taber dig for hurtigt

  • At du bruger kortikosteroider

Behandling af strækmærker

Strækmærker bliver mindre synlige af sig selv over tid, men de vil ikke forsvinde af sig selv. Den overstrækning, der er sket på huden, er permanent, og fibrene bliver ikke elastiske igen.

Der findes ingen behandling af strækmærker, der direkte sikrer eller har bevist, at behandlingen virker. Der er dog mange forslag til behandlinger og fjernelse af strækmærker, som kan mindske synligheden.

Forskning tyder på, at Tretinoin kan mindske begyndende strækmærker. Tretinoin må dog ikke bruges af gravide, da det kan være skadeligt for fosteret.

Blandt de mere populære behandlinger og forebyggelser mod strækmærker er cremer og olier, som skulle holde huden fugtet og elastisk. Der er dog ikke noget bevis på, at dette skulle virke direkte på strækmærker. Cremer kan mindske kløe ved strækmærker, men fjerne ikke strækmærkerne.

Den bedste forebyggelse mod strækmærker er fysisk træning og fysisk aktivitet, som både mindsker sandsynligheden for overvægt og strammer huden op. Kombinerer du dette med god hudpleje og masser af fugt, er du sandsynligvis godt på vej til at mindske forekomsten af strækmærker.

Hvordan fjerner man strækmærker?

Hvis man har synlige strækmærker, man er ked af, er der metoder til fjernelse af strækmærker. Ifølge Sundhed.dk mangler der stadig dokumentation for, hvorvidt fjernelse af strækmærker altid kan siges at være effektiv, men der tilbydes kirurgi og laserbehandling til at fjerne strækmærker.

Laserbehandling af strækmærker

Laserbehandling kan bruges til at fjerne strækmærker, og det kan virke effektivt på nogen efter f.eks. graviditet.

Laserbehandling til strækmærker er en dyrere løsning, men en relativt simpel fjernelse af strækmærker. Der findes forskellige typer af laserbehandling til strækmærker afhængigt af deres udseende.

Laserbehandling kan ikke fjerne strækmærkerne fuldstændigt, men det kan mindske synligheden. Laserbehandling er primært effektivt mod de røde eller vioolette strækmærker, som kan gøres mere hvide med laser.

Læs også