Brystbetændelse, symptomer, behandling
Gravid

5 symptomer på brystbetændelse - og hvordan du behandler det

21. maj 2022
af Mette Møllevang & Redaktionen
Foto: Shutterstock
Én ud af ti ammende kvinder oplever at få brystbetændelse. Betændelsen opstår oftest, fordi der hober sig mælk op i brystvævet. Her er 5 almindelige symptomer på brystbetændelse og gode råd til behandling.

Brystbetændelse opstår, hvis en mælkegang er klemt af, eller hvis et område med mælkekirtler er blevet så overspændt, at der trænger mælk ud i det omkringliggende væv, bliver brystvævet irriteret.

Det kan skyldes forkert sutteteknik hos barnet, for få ammemåltider eller en anspændt og stresset mor.

Symptomer på brystbetændelse

Symptomerne på brystbetændelse er:

  • Smertende og spændte bryster
  • Hævede bryster
  • Eventuelt feber
  • Kulderystelser
  • Influenzalignende fornemmelser 

Behandling af brystbetændelse: Det kan du gøre

Standardrådet er, at mor skal gå i en varm seng, slappe af og lade sit barn sutte så meget som muligt, så mælken får frit løb. Faren må opvarte og servicere samt skifte og "bøvse" barnet.

Hvis du har en fornemmelse af, at du er ved at få brystbetændelse (ømhed og feber), kan du måske nå at tage det i opløbet.

Gå i seng, og hold dig varm, tag varme bade, hvor du forsigtigt masserer det ømme bryst, lad dit barn sutte ofte og længe - læg barnet, så hagen peger mod det ømme område - så tømmes mest mælk ud.

Hvis du ikke får det bedre i løbet af 12 timer, eller hvis feberen stiger, skal du kontakte en læge, da det kan være nødvendigt at behandle med antibiotika.

Amning og brystbetændelse

Man skal gerne skifte ammestilling, så barnet kan få mælken ud af de forskellige mælkekamre - også dem under armhulen. 

Det er også en god idé at prøve at mærke efter, om der er følelige mælkeknuder. De viser sig som hårde og knudrede områder i brystet eller brysterne, som man så skal prøve at massere ud med hænderne - blidt!

Selv om det gør pokkers ondt, er den eneste vej frem at få så meget mælk ud af brysterne som muligt. Det kan hjælpe at håndmalke under den varme bruser eller at amme eller malke ud med en varm vaskeklud på brystet.

Årsagen kan være, at brystet har været for fyldt for længe, enten fordi barnet ikke har suttet så meget som normalt, eller fordi brystet er blevet så spændt, at barnet ikke har kunnet få ordentligt fat.

Hvis en mælkegang inde i brystet er blevet tilstoppet, eller hvis man har haft en for stram bh på, kan betændelsen også opstå. Når brystet er overfyldt og forstoppet, trænger der mælk ud i brystvævet, der opstår en knude, og brystet begynder at gøre ondt.

Man spænder for at undgå smerten, mælken løber trægt, fordi man spænder, men eneste vej frem er at slappe af!

Brystbetændelse, symptomer, behandling

For meget ophobet mælk i brystet lyder måske uskyldigt, men det kan være meget ubehageligt. Desuden risikerer man at skabe en ond cirkel, for hvis brystet er meget spændt, kan det være svært for barnet at sutte. Og hvis mælken ikke kommer ud, risikerer man, at der opstår en rigtig infektion inde i brystet.

Hvis smerter og feber bliver ved, selv om man har taget en dags tid i sengen, bør man kontakte sin læge, som må afgøre, om der er en infektion, som kræver behandling.

Brystbetændelse og antibiotika

I sjældne tilfælde kan penicillin være nødvendig, nemlig hvis betændelsen skyldes bakterier, der har trængt sig ind udefra gennem brystvorten. Sideløbende med penicillinkuren skal man blive ved med at lade barnet die - men højst en time ad gangen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Man kan også forsøge at malke ud - en elektrisk pumpe kan lejes gennem Falck. Der sker ikke noget ved at amme sit barn, mens man spiser penicillin.

Barnet kan få tynd mave, men det er ikke farligt - og det er faktisk vigtigt, at barnet dier, da det er den bedste måde at tømme brysterne på.

Kilde: Amning - få en god start, Lene Skou Jensen, Politikens Forlag.