brystbetændelse amning
Gravid

5 symptomer på brystbetændelse - og hvordan du behandler det

20. december 2022Opdateret 25. maj 2023
af Mette Møllevang & Redaktionen
Foto: Shutterstock
Brystbetændelse er meget normalt hos ammende kvinder, men kan ikke desto mindre være en træls og smertefuld omgang. Her er 5 almindelige symptomer på brystbetændelse og gode råd til behandling.

For meget ophobet mælk i brystet lyder måske uskyldigt, men det kan være meget ubehageligt. Desuden risikerer man at skabe en ond cirkel, for hvis brystet er meget spændt, kan det være svært for barnet at sutte. Og hvis mælken ikke kommer ud, risikerer man, at der opstår en rigtig infektion inde i brystet.

Som ammende er der heldigvis flere ting, du kan gøre for at forebygge og komme af med en brystbetændelse, hvis du kan mærke det er på vej eller allerede er ramt af smerten i de mælkefyldte bryster. Læs med lige her!

Hvad er brystbetændelse?

Brystbetændelse kaldes også for mastitis, og det rammer mange nybagte mødre, når de skal amme. Brystbetændelse opstår, hvis en mælkegang er klemt af, eller hvis et område med mælkekirtler er blevet så overspændt, at der trænger mælk ud i det omkringliggende væv, og brystvævet bliver irriteret.

Det er meget normalt at få brystbetændelse de første par uger, der ammes, men det kan opstå i hele ammeperioden. Brystbetændelse er ikke nødvendigvis en bakteriel betændelse men nærmere en irritationstilstand, der føles som betændelse. Hvis de tilstoppede mælkegange og mælkekirtler ikke tømmes, risikerer man dog, at det udvikler sig til en brystbetændelse med en reel infektion fra bakterier.

Brystbetændelse og amning – Årsager til brystbetændelse

Brystbetændelse opstår ved amning og skyldes oftest et misforhold mellem produktion og udtømning af mælken. Det kan også skyldes en stresset eller svær amning med forkert sutteteknik hos barnet, for få ammemåltider eller en anspændt mor.

Paradoksalt nok gør brystbetændelse amning endnu sværere. Man spænder for at undgå smerten, mælken løber trægt, fordi man spænder. Det er ikke sjovt at amme med brystbetændelse, men eneste vej frem er at slappe af. Man skal gerne skifte ammestilling, så barnet kan få mælken ud af de forskellige mælkekamre - også dem under armhulen.

Årsagen til brystbetændelse kan være, at brystet har været for fyldt for længe, enten fordi barnet ikke har suttet så meget som normalt, eller fordi brystet er blevet så spændt, at barnet ikke har kunnet få ordentligt fat.

Hvis en mælkegang inde i brystet er blevet tilstoppet, eller hvis man har haft en for stram bh på, kan betændelsen også opstå. Når brystet er overfyldt og forstoppet, trænger der mælk ud i brystvævet, der opstår en knude, og brystet begynder at gøre ondt.

Hvordan føles brystbetændelse?

Brystbetændelse er en smertefuld tilstand for den ammende, hvor brysterne, og nogle gange brystvorterne, gør ondt, især under amning. Brystbetændelse kan i nogle tilfælde også mærkes udenfor amning og kan vise sig ved hævede, rødlige og hårde bryster.

Hvis du mærker efter med hænderne, kan brystbetændelse også mærkes som små knuder i brystet. Det er små mælkeophobninger, som bliver til mælkeknuder.

Brystbetændelse kan medføre generelt ubehag i kroppen og influenzalignende symptomer. Brystbetændelse er altså ikke blot smerter i brystet men kan føles som en sygdomstilstand, der påvirker hele kroppen.

5 symptomer på brystbetændelse

  • Smertende og spændte bryster

  • Hævede, røde og varme bryster

  • Eventuelt feber

  • Kulderystelser

  • Influenzalignende fornemmelser

Brystbetændelse, symptomer, behandling

Undgå brystbetændelse

Det bedste råd til at undgå brystbetændelse er at amme nok og prøve at minimere stress og uro, især omkring amning. Dette råd til at undgå brystbetændelse kan dog også virke nævenyttet for en nybagt mor.

Det er nemlig ikke nemt at amme, i hvert fald ikke for alle. Derfor kan det også være svært at undgå brystbetændelse, men du kan tage dine forholdsregler både før brystbetændelse, og hvis du mærker det i opløbet.

Hvis du har en fornemmelse af, at du er ved at få brystbetændelse (ømhed og feber), kan du måske nå at tage det i opløbet.

Gå i seng, og hold dig varm, tag varme bade, hvor du forsigtigt masserer det ømme bryst, lad dit barn sutte ofte og længe - læg barnet, så hagen peger mod det ømme område - så tømmes mest mælk ud.

Det er også en god idé at prøve at mærke efter, om der er følelige mælkeknuder. De viser sig som hårde og knudrede områder i brystet eller brysterne, som man så skal prøve at massere ud med hænderne - blidt!

Hvordan forsvinder brystbetændelse?

Brystbetændelse både opstår og forsvinder ved amning. Standardrådet er, at mor skal gå i en varm seng, slappe af og lade sit barn sutte så meget som muligt, så mælken får frit løb. Partneren må opvarte og servicere samt skifte og "bøvse" barnet.

Selv om det gør pokkers ondt, er den eneste vej frem at få så meget mælk ud af brysterne som muligt. Det er dog ikke et mål at tømme brystet helt. Det kan hjælpe at håndmalke under den varme bruser eller at amme eller malke ud med en varm vaskeklud på brystet. Varme kan få mælken til at løbe bedre. Mellem amningerne kan hævelse og smerte reduceres med kølige omslag.

Smertestillende behandling som parcetamol og ibuprofen kan desuden reducere inflammationen i brystet og kan lette smerterne, når brystet tømmes.

Hvis smerter og feber bliver ved, selv om man har taget en dags tid i sengen, bør man kontakte sin læge, som må afgøre, om der er en infektion, som kræver behandling.

Behandling af brystbetændelse

Hvis du ikke får det bedre i løbet af 12 timer, eller hvis feberen stiger, skal du kontakte en læge, da det kan være nødvendigt at behandle med antibiotika.

I sjældne tilfælde kan penicillin være nødvendig, nemlig hvis betændelsen skyldes bakterier, der har trængt sig ind udefra gennem brystvorten. Sideløbende med penicillinkuren skal man blive ved med at lade barnet die - men højst en time ad gangen.

Herudover skal man stadig forsøge at malke ud, hvilket både kan gøres med brystpumpe eller med hånden. Du kan få instruktion af sundhedspersonale til, hvordan det gøres.

Der sker ikke noget ved at amme sit barn, mens man spiser penicillin.

Barnet kan få tynd mave, men det er ikke farligt - og det er faktisk vigtigt, at barnet dier, da det er den bedste måde at tømme brysterne på.

Kilde: Sundhed.dk, Sundhedsstyrelsen.dk

Læs også