Sundhed

Gør sukker virkelig dit barn hyperaktivt?

af Line Kalum Hermansen 25. juni 2015
Foto: AOP
’Pas på med sukker før sengetid’ er en kendt frase. Men er der overhovedet noget om snakken? Få svaret her.

Mest læste artikler på MAMA.dk

Angelica er Danmarks yngste mor Jordemor anbefaler ny måde at undgå røde blenumser Når dit barn tager et tigerspring

Hvem kender ikke til senariet en fredag aften, hvor børnene nærmest kravler på væggene inden sengetid, efter at have indtaget fredagsslikken med stor appetit til Disney Sjov.

Men det er en myte, at sukkeret er skurken, når vi snakker om børn, der er hyperaktive - det fastslår læge Simon Hjerrild, der er forsker ved Center for psykiatrisk forskning på Aarhus Universitetshospital.

"Alle forældre har oplevet, at børnene er hyperaktive, og det er efterhånden en accepteret årsag, at det er sukkerets skyld. Det er en af de ting, vi observerer i forbindelse med situationer, hvor børnene spiser slik, og efterhånden bliver det en 'sandhed', at sukkeret er skurken. Når det gælder sukker og hyperaktivitet, er der bare ikke videnskabeligt belæg for den 'sandhed'".

Myten er aflivet - men hvad gør så børnene hyperaktiveDet er altså ikke videnskabeligt bevist, at sukker gør børn hyperaktive.

"Alle undersøgelser viser, at børn ikke bliver hyperaktive af sukker," siger forskeren, der har været med til at foretage et forsøg, hvor en gruppe børn fik en drik med sødemiddel, men hvor kun halvdelen af forældrene fik at vide, at deres børn have fået sukker. Alligevel påstod disse forældre, at deres børn virkede hyperaktive, i modsætning til de forældre, der vidste, at deres børn havde drukket en drik, som var kunstigt sødet.

Konklusionen var derfor, at det er en form for selvopfyldende profeti, der spiller os forældre et pus, når vi kæder sukker, børn og hyperaktivitet sammen.

"Forældre kender deres børn godt, så der er helt sikkert noget om snakken, når de oplever, at børnene er helt oppe at køre. Det er bare ikke sukkerets skyld. Det er mere sandsynligt, at det skyldes træthed efter en udmattende fødselsdagsfest eller en lang uge i skole eller daginstitution. Overtrætte børn bliver nemlig hyperaktive," forklarer Simon HjerrildTil dette påpeger han også, at andre undersøgelser har vist, at nogle af de tilsætningsstoffer som slik indeholder, kortvarigt kan få børn helt op i gear. Så det er stadig ikke sukkerets skyld.

Sukker er dog stadig en skurk

Selvom lægen afliver myten på Samvirke.dk, er det ikke ensbetydende med, at det alligevel er en god idé at proppe poderne med sukker både i forhold til sundhed og tandhygiejne.

Her får du 5 alternativer til børnenes slikskål:? Skyld og frys vindruer - og servér dem for børnene som små "vingummi"-agtige iskugler.? Skræl en banan, sæt en ispind i den ene ende og put den i fryseren - en frossen banan smager som lækker banan-is.? Dyp jordbær i mørk chokolade (min. 80 % kakao) og lad chokoladen stivne.? Blend en sund og slushice-agtig smoothie med masser af frugt og isterninger. Pynt evt. med flotte sugerør.? Skær frugt i tern, sæt dem på spyd og lad børnene dyppe dem i fx kokosmel, finhakket mandler eller kakaopulver.

(Kilde: dagligvarernettet.dk)

Læs også:Børns mellemmåltider boomer af sukkerHvornår må børn komme i Sukkerland?Får du for meget sukker?Her kan du finde sjovt legetøj til dit barn - helt uden skadelige stoffer! >>Her finder du børne- og babytøj i høj kvalitet - billigt og med gratis fragt! >>Her kan du forkæle dig selv med lækkert tøj - og sko, tasker og smykker! >>Her kan du finde jeres næste familieferie - til populære og børnevenlige rejsemål! >>Artiklen indeholder affiliatelinks