https://imgix.femina.dk/media/websites/mama-dot-dk/website/sundhed/born-og-overvegt612.jpg
Sundhed

Børns overvægt må ikke gøres farlig

25. juni 2015
af Line Kalum Hermansen
Foto: AOP
Hvert femte barn er overvægtigt og børn ved godt de er for tykke, selvom mor og far ikke taler om det.


Mest læste artikler på MAMA.dk

Angelica er Danmarks yngste mor Jordemor anbefaler ny måde at undgå røde blenumser Når dit barn tager et tigerspring

En undersøgelse viser, at forældre med børn, som er overvægtige, dagligt kæmper en kamp for at få børnene til at tabe sig, uden at de lider nederlag, eller føler at der er noget galt med dem. Men selvom forældrene forsøger at skåne børnene, så ved de små poder godt, at kostændringerne og den ekstra motion er fordi de vejer for meget - det viser en Ph.d. afhandling af Pernille Andreasen, institut for psykologi, Syddansk Universitet.

Børn ved godt de vejer for meget

Psykolog Helle Grønbæk fra Enheden for Børn og Unge på Holbæk Sygehus, arbejder til dagligt med overvægtige børn, som kæmper med den psykologiske side af overvægt og hun kan godt forstå, at forældrene vælger ikke at involvere børnene i vægttabsprojektet.

- Afhængig af hvor gammelt barnet er og hvor overvægtig det er, så kan det give god mening ikke at involvere barnet. De fleste af os tager jo heller ikke børnene med på råd, inden vi går ud og handler eller laver aftensmad. Det er de voksnes opgave og ansvar og ikke noget, vores små børn behøver at forholde sig til, siger hun.

Børn skal have lov til at tale om deres overvægt

Alligevel mener Helle Grønbæk ikke, at man skal forsøge at skjule, at man laver kostforandringer, for som Ph.d. afhandlingen også viser, så ved de fleste børn godt, hvis de vejer for meget og hvis deres forældre forsøger at få dem til at tabe sig.

"Når børn bliver bevidste om at de er overvægtige, gør de sig ofte en masse tanker og fantasier, og det er vigtigt at de kan tale om det med deres forældre. Har man et barn, der er overvægtig og som taler om sin dumme, tykke mave, så tal med barnet om maven, hvorfor den er dum, om det er fordi man bliver drillet med sin tykke mave, eller fordi den gør det svært at løbe og lege. Lad barnet sætte ord på de tanker og forestillinger de har", anbefaler hun.

Læs også