https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/2015/juni/tristpige612.jpg
Familieliv

Børn mistrives, når der er stort fokus på deres trivsel

22. juni 2015
af Anne Romanelli
Foto: Panthermedia
Det kan have den stik modsatte effekt, hvis du fokuserer for meget på, om dit barn har det godt. Sådan lyder advarslen fra en professor i mental børnesundhed, som her giver gode råd til, hvordan man i stedet styrker sine børn.


Mest læste artikler på MAMA.dk

Angelica er Danmarks yngste mor Jordemor anbefaler ny måde at undgå røde blenumser Når dit barn tager et tigerspring

- Andelen af børn og unge i Danmark, der har det mentalt skidt, vokser faretruende. Det er bekymrende, men også overraskende, fordi danske børn og unge på mange måder har alle muligheder for et godt liv. Derfor er det vigtigt at få undersøgt, særligt fordi flere har det så mentalt ringe, at de skal behandles for deres psykiske problemer.

Sådan indleder Carsten Obel, professor i mental børnesundhed, en kronik i Politiken.

Børn SKAL ikke hele tiden være lykkelige

Og han kommer selv med et bud på én af forklaringerne på, hvorfor mange børn er i mistrivsel: Vi er simpelthen som forældre alt for fokuserede på, at børnene skal have det godt!

- Mit gæt er, at ingen tidligere generationer af børn og unge har følt så stort et fokus på, hvordan de har det. Det er vel heller ikke så underligt. En stor del af børnenes hverdag foregår uden for hjemmet og i en verden, som forældrene kun har viden om fra pædagogers, læreres og børnenes eget udsagn. Det er derfor naturligt, når vi forsøger at kompensere ved at være særligt opmærksomme på, at vores børn skal have det godt - hele tiden, skriver han bl.a. og forklarer konsekvenserne heraf:

- Vores børn mærker derfor konstant, at vi bliver gladere, når de fortæller, at de har haft det godt i børnehaven eller skolen. Og de mærker, at vi blive bekymrede, når de giver udtryk for, at det ikke er gået så godt. Barnets daglige trivsel får derfor en central position familien, og vi bør overveje, om de mange spørgsmål, som vi stiller, er med til at påvirke vores børns mentale sundhed negativt. Vi forældre er nok med til at sætte børnenes overligger for, hvordan en ganske almindelig dag skal være, så højt, at det kan blive uhensigtsmæssigt. Det er med til at indpode en sårbarhed i vores børn, fordi de hele tiden skal være på toppen og lykkelige. Men det er der jo ingen, der er, understreger han.

Styrk dit barn ved at tale om dine egne svagheder

Carsten Obel råder derfor forældre til at gå foran og vise barnet, at det er ok og helt normalt at have problemer og være trist. Bl.a. ved at man også taler om sine egne nederlag.

- Livet vil til tider forekomme svært. Der vil være nederlag, man skal lære at overvinde og håndtere. Derfor skal vi i familien italesætte livet i alle dets variationer. Vi skal ikke være bange for at tale om vores egne nederlag. Du kan styrke dit barns robusthed ved at levere din omsorg som en god rollemodel. Når du deler både de gode og svære ting ved middagsbordet, er du uden tvivl med til at skabe en samtale, der motiverer dit barn til at gøre det samme. Og tale om det svære, opfordrer han.

Læs også