15 nytårsforsætter som er anderledes og sjovere
Udgivet første gang 11. januar 2016. Foto: Panthermedia
Det kan være svært at komme i mål med sine nytårsforsætter, hvis de dikterer mindre sukker, en streng diæt eller mere træning.
Brug i stedet dine nytårsforsætter på at gøre noget godt for dig selv og din mentale sundhed. Nytårsforsætter skal ikke stresse dig, men derimod være sjove, og noget du har LYST til.
Vi har her samlet 15 anderledes nytårsforsætter til inspiration.
1. Prøv noget nyt
Hvornår har du sidst gjort noget nyt?
At du får idéer og handler på dem, gør livet meningsfyldt. Når du har en kreativ tilgang til livet, bliver du mere livfuld og fyldt med energi. Livet bliver simpelthen sjovere, så hvorfor ikke sætte det som et nytårsforsæt, at prøve noget noget nyt?. Prøv at køre en ny vej til jobbet indimellem, spis en ny frugt hver dag eller noget andet, du aldrig før har smagt, eller…ja, hvad kan du gøre anderledes i dag? Det behøver ikke være noget drastisk. Hvis du holder dit nytårsforsæt simpelt, vil det også være nemmere rent faktisk at holde det.
Du kan her blive inspireret af kvinder, der har valgt gå en helt ny vej i livet.
Louisa solgte alt og tog på eventyr. Men der var én, der havde det svært med hendes beslutning
2. Husk at dagdrømme
Set det som et nytårsforsæt, at du gør tid til bare at sidde og glo ud i luften, og slippe tankerne fri. Du kan også gøre det, mens du sidder hos lægen og venter eller i toget.
Der er ingen grund til at få dårlig samvittighed, fordi du pludselig opdager, at du er langt væk i dine tanker og bare dagdrømmer om at nyde livet på en dejlig palmestrand under tropiske himmelstrøg.
Vær ikke bange for at dagdrømme – du kan lære meget om dig selv, og hvad du savner her og nu. Dagdrømmene kan hjælpe os til at skabe mening og retning i vores liv, hvis vi lytter til dem.
"Skal jeg bare sige 'fuck det', springe ud i det og realisere min drøm?"
Ved at dagdrømme lærer vi at forvalte vores følelser og bliver mere empatiske, fordi vi ikke kun lever os ind i, hvordan vi selv har det, men også hvordan andre har det.
De mest almindelige drømme: Det betyder de
3. Mærk dine følelser
Hvis du vil leve livet fuldt ud og opleve glæde, er det en god idé at tillade dig selv at føle, det du gør. Dit nytårsforsæt kan være at øve dig i at mærke dine følelser. Vi har faktisk alle fire grundfølelser, som du kan blive klogere på og lære at tackle her.
Hvis du ikke tillader dig selv at føle det, som er ubehageligt i dit liv, vil du nemlig heller ikke kunne føle det, som er godt. Så undgå at overdøve dine ubehagelige følelser med masser af arbejde, overspisning, overdreven motion, for meget rødvin osv. Find hellere en god veninde og fortæl hende om dine følelser, eller skriv om dem i din dagbog.
Du kan også blive klogere på hormonerne, der gør dig lykkelig, i artiklen nedenfor.
Her er hormonerne, der gør dig lykkelig
4. Luk latteren ind
Når du ler, styrker du dit immunforsvar. Under latter producerer vi lykkehormoner, der skaber en række reaktioner i kroppen, som gør dig sundere, stærkere og fyldt med energi. En god latter bekæmper stress, og vi bliver i bedre humør.
Så beslut dig for at se sjove film og tv-serier i det nye år, læs morsomme bøger, meld dig ind i en latterklub, eller omgiv dig med sjove mennesker.
5. Dyrk taknemmelighed
Mange mennesker bruger masser af tid på at beklage sig over alt det, der mangler i deres liv. Ingen kan være glade hele tiden, men ved at ændre din indstilling og i stedet fokusere på alt det, der er tilstrækkeligt i dit liv, kan du lukke glæden ind.
Så sæt det som dit nytårsforsæt, at du begynder at lægge mærke til de små ting i hverdagen, der gør dig glad og taknemmelig.
3 øvelser, der kan give dig større selvkærlighed
Måske gør det dig glad, at en fremmed mand holder døren for dig, eller at du kan køre en time tidligere hjem fra arbejde for at gå tur med hunden. Brug tid hver aften på at huske fem ting, der gjorde dig taknemmelig i løbet af dagen. Skriv det gerne ned.
6. Træk vejret
For at vores krop skal fungere optimalt, skal cellerne iltes via vores vejrtrækning. Ilt er nemlig cellernes vigtigste næringsstof.
Når vi er anspændte eller stressede, bliver vores vejrtrækning overfladisk, og vores celler bliver ikke iltet optimalt. Ved at være opmærksom på din vejrtrækning kan du ikke blot bringe dit nervesystem i ro og opleve mindre stress – du får også mere energi, en bedre fordøjelse og færre muskelsmerter for blot at nævne nogle af de mange fordele.
Sæt det som dit nytårsforsæt at lægge mærke til, om du trækker vejret overfladisk i den øverste del af brystkassen, og giv dig selv nogle små pauser i løbet af dagen, hvor du fokuserer på at gøre din vejrtrækning mere dyb. Træk vejret langsomt og dybt ind tre-fem gange helt ned i maven, mens du for eksempel sidder på din kontorstol eller står i køen i supermarkedet.
Bliv guidet igennem en god og beroligende åndedrætsøvelse i artiklen nedenfor.
Nem åndedrætsøvelse til dig, der trænger til ro i krop og sjæl
7. Skriv dagbog
Adskillige undersøgelser viser, at det er sundt både fysisk og psykisk for os at skrive dagbog – alene det, at vi får sat ord på vores følelser, er meget vigtigt for vores helbred, og det gælder ifølge forskningen, uanset om vi gør det over for et andet menneske, eller om vi skriver i vores dagbog. Derfor er dette det oplage nytårsforsæt.
Når vi skriver dagbog, kan vi rette blikket indad og være helt til stede i vores eget liv, sådan at vi kan gå i dybden og undersøge vores følelser og tanker indgående og dermed lære os selv bedre at kende.
Når vi forstår os selv, oplever vi større selvaccept og tilfredshed i livet. Forskning viser, at vi ikke behøver at skrive særlig lang tid hver dag – et kvarter kan ofte være nok for at få et udbytte. Vi behøver heller ikke at skrive hver dag, men vi skal gøre det regelmæssigt, så vi får skabt en god vane, som vi nødig vil undvære. Så selv om du har travlt, så se det at skrive dagbog som en investering i dig selv og som dit frirum og et udtryk for, at du yder dig selv omsorg.
5 gode grunde til at skrive lister i hverdagen
8. Gør hver dag sjovere
Hvornår vågnede du sidst og tænkte på, hvad du kunne finde på, som ville være rigtig sjovt den dag, i stedet for at planlægge alle de ting, du var nødt til at gøre? De fleste af os glemmer at prioritere skæg og ballade i hverdagen. Og det er synd, for når vi har det sjovt, producerer hjernen lykkestoffet dopamin, der både forebygger og behandler stress og depression.
Undersøgelser viser, at sjov og ballade gør os mere optimistiske og får os til at fungere bedre. Det styrker vores immunforsvar, og nogle studier viser også, at vi lever længere, så sæt det som dit nytårsforsæt at gøre hverdagen sjovere for dig selv.
Husker du at være god ved dig selv? Tjek, hvor mange af disse 10 råd, du følger dagligt
Mangler du fantasi til at have det sjovt lige nu, så skriv en liste over, hvad der fik dig til at grine som barn, og se, om der er noget af det, du kan gøre, måske i en anderledes udgave.
Man behøver ikke at revolutionere sit liv for at få en morsommere hverdag. Så spørg dig selv: Hvad er det mindste, jeg kan gøre for at få det lidt sjovt? Måske skal der ikke mere til end at spise spejlæg med pinde …
9. Lav frivilligt arbejde
Er det vigtigt for dig at føle mening med det, du gør? Og vil du gerne gøre en forskel? Så er frivilligt socialt arbejde måske lige noget for dig, så hvorfor ikke sætte det som dit nytårsforsæt?
Som frivillig kan du bruge dine kompetencer, møde nye mennesker og få mulighed for at udvikle dig, samtidig med at du hjælper andre.
Ifølge en tysk undersøgelse gav det at mestre noget, at få flere sociale relationer og adspredelse fra ens faste hverdag ikke kun forsøgspersonerne øget livsglæde, men også lyst til at lytte mere aktivt på jobbet næste dag.
Så hvad kunne være noget for dig? Find noget, som du brænder for, og find også ud af, hvor meget tid du vil afsætte til frivilligt arbejde.
10. Giv slip på ængstelse
Hvis du har vænnet dig til at leve med masser af bekymringer hver dag, så afsæt et bestemt tidsrum dagligt, hvor du kan bekymre dig alt det, du vil, og giv så slip på bekymringerne resten af dagen.
Skriv dem ned, når de dukker op, og se så på din liste, når du har bekymringstid. Søg også ro og stilhed i din hverdag, for det gør det nemmere for dig at mærke dig selv og dine behov. Og så kan du lettere handle på det, du har mulighed for at ændre, og vælge at leve med det, som du ikke kan gøre noget ved uden at skulle bekymre dig. Måske skal du meditere eller gå ture i naturen? Find ud af, hvad der giver dig indre ro.
I artiklen nedenfor kan du finde syv spørgsmål, du kan stille dig selv, når du har svært ved at finde ro i hverdagen.
Tankemylder: Kontroller tankerne med 7 gode spørgsmål
11. Dans dig glad
Hvem siger, at det behøver at være kedeligt at dyrke motion?! Hvis du ikke bryder dig om fitnesscentre og løbeture, er dans måske noget for dig.
Her er fem nye og anderledes træningsformer
Dans kan gøre os mere fri og løsslupne, og så er det samtidig både sjov og sund motion. Du kan danse hver dag, når du laver aftensmad eller vælge at gå til dans sammen med andre. Find ud af, hvad der passer til dig.
12. Lær at meditere
Meditation kan gøre dig mere nærværende i hverdagen, give dig langt større ro og balance og få dig til at føle dig mere glad og veltilpas. At meditere er ikke så indviklet eller mystisk, som mange mennesker tror.
FOMO kan skade din mentale sundhed og samvær med andre
Prøv at sætte dig godt til rette et uforstyrret sted, f.eks. i din lænestol, luk øjnene, og læg så mærke til din vejrtrækning uden at forcere den. Dukker der tanker op, så tillad dem uden at gå ind i dem, men lad dem bare passere.
Udfør denne lille meditationsøvelse nogle minutter hver dag, og udvid så gradvist, til du kan sidde i 12 minutter – mere skal der ikke til for at få et udbytte, viser forskning.
Du kan også blive guidet igennem meditationsteknikken kaldet "body calm" i artiklen nedenfor.
Meditationsteknik: Sådan slipper du tankemylder og bekymringer
13. Gem dine småpenge
Ofte har vi småpenge liggende i vores håndtaske, i bilen, i forskellige skuffer rundtomkring i hjemmet eller i vores lommer. Vi tænker ofte ikke over det og lægger vores småmønter alverdens steder, hvor vi så glemmer, at vi har lagt dem.
Her er de bedste råd til en killer-opsparing
Anskaf dig en lille krukke, hvor du i stedet samler alle dine mønter. Se, om du ikke bliver overrasket over, hvor mange penge det løber op i, hvis du holder dit nytårsforsæt hele året. Måske kan det i løbet af noget tid give dig råd til at købe noget, du går og drømmer om.
14. Vælg at være dig selv
Vælg hver dag at være modig og vise dig som den person, du er på godt og ondt. Det kræver, at du ikke går op i, hvem du forventes at være, og at du i det hele taget føler dig god nok, som du er. Indse, at du ikke behøver at gøre alt perfekt, for det perfekte findes ikke, så det kan aldrig blive godt nok, uanset hvad du gør.
Vid også, at kritik og bebrejdelser er en uundgåelig del af livet, så husk at være overbærende og støttende over for dig selv, når du møder din egen fejlbarlighed og en gang imellem føler dig utilstrækkelig.
Hvis du vil blive endnu klogere på dig selv og dine fem kerneværdier, så kan du læse med i artiklen nedenfor.
Kender du dine 5 kerneværdier?
15. Smil og lev længere
Smil til verden, og verden smiler til dig! Jo bredere du smiler, og jo mere du viser dine smilerynker frem, desto større er sandsynligheden for, at du lever op til syv år længere end gennemsnitsbefolkningen. Det viser forskning fra Wayne State University i Michigan.
Så sæt det som dit nytårsforsæt at smile til dig selv i spejlet, når som helst du har mulighed for det. Smil til andre, og lad smilet smitte.