glad
Selvudvikling

Her er hormonerne, der gør dig lykkelig

23. august 2022
af Lene Jæger Klausen
Udgivet første gang 20. maj 2019. Foto: Panthermedia og Unsplash
Ved du, hvad der gør dig lykkelig? Der kan være forskellige veje til oplevelsen af lykke, men under overfladen, så er der en direkte sammenhæng mellem lykke og kroppens kemi. Bliv klogere på blandt andet endorfiner og mange andre lykkehormerhormoner her.

Selvom det kan være meget forskelligt, hvad der gør os lykkelige i livet, så er der ikke stor forskel på, hvad der giver os følelsen af lykke og glæde.

Det er dine lykkehormoner, der er på spil, når du oplever et sus af glæde. Det kan eksempelvis være efter et kram, eller hvis du har trænet hårdt.

Lær mere om de fire lykkehormoner her, og hvordan du aktiverer dem.

Endorfiner og 3 andre slags lykkehormoner

Kemisk set bliver lykken nemlig udløst af hormoner og signalstoffer, som frigives i kroppen, når vi udfører særlige handlinger eller oplever særlige ting.

Lykkehormonerne kan du mærke ved, at en oplevelse følges af en følelse af glæde eller velvære. Hormonerne er også så stærke og potente, at de i en kombination kan give smertelindring på niveau med et skud stærke lægemiddel morfin.

Nedenfor kan du blice klogere på de fire lykkehormoner:

Dopamin

Endorfiner

Oxytocin

Serotonin

Dopamin

Dopamin spiller en vigtig rolle i forhold til at regulere vores adfærd. De handlinger, der udløser dopamin, vil vi gerne gentage, fordi dopamin giver os en følelse af lykke. Dopamin kan blive udløst af mange forskellige ting:

  • Når vi har sex
  • Når vi bliver færdige med en opgave
  • Når vi vinder i spil eller sport
  • Når vi får mange likes på et opslag på de sociale medier.

Dopamin er en af hjernens neurotransmittere (En den af nervesystemet, der sender kemiske beskeder ud i kroppen) som har betydning for blandt andet:

  • Indlæring
  • Stemningsleje
  • Tankevirksomhed
  • Hukommelse
  • Oplevelsen af lykke og velvære

Endorfiner

Ligesom dopamin er endorfiner også med til at give en følelse af lykke. Endorfiner er en gruppe af hormoner, som eksempelvis udløses af sport, når du griner, er forelsket eller har sex.

Endorfiner kan spredes til hele kroppen, så du kan mærke lykke, energi og velvære helt ned i tæerne, når der er mange endorfiner i blodet. Udover at give en følelse af velbehag i hele kroppen, så dæmper endorfin også smerter med en morfinlignende effektivt. Det er blandt andet derfor, at smerter aftager, når du griner.

Oxytocin

Kærlighedshormonet er nok det navn, som de fleste kender oxytocin under. Hormonet findes naturligt i kroppen, og det udskilles blandt andet, når vi kysser, krammer, har øjenkontakt og sex.

Studier peger endda også på, at oxytocin fremmer troskab, ligesom det menes det at have betydning for, at vi knytter bånd til hinanden. Blandt andet har kvinder en højere koncentration af hormonet end mænd, og det bliver endda ekstra højt i forbindelse med graviditet og fødsel, hvor vi skal knytte bånd til et lille, nyt menneske.

endorfiner

Hormonet giver os en følelse af lykke og velvære, og studier har vist, at oxytocin også påvirker os til at blive mere empatiske, gavmilde og samarbejdsvillige. I hjernen virker hormonet som en del at vores belønningssystem i samspil med dopamin, og det er generelt med til at sænke stressniveauet i kroppen.

Serotonin

Serotonin er en neurotransmitter, der påvirker reguleringen af blandt andet vores appetit, søvn og hukommelse, men det har også stor betydning for hukommelsen og situationsfornemmelsen. Den måske væsentligste betydning er dog i forhold til vores evne til at føle velvære og lykke.

Online universet Calm Sage har udviklet en video, der kan gøre dig klogere på de fire glædeshormoner.

I videoen forklarer de, hvordan du effektivt og naturligt kan udløse mere dopamin, oxytocin, serotonin og endorfiner.

Læs også