glad
Selvudvikling

Her er hormonerne, der gør dig lykkelig

20. maj 2021
af Lene Jæger Klausen
Udgivet første gang 20. maj 2019. Foto: Panthermedia og Unsplash
Ved du, hvad der gør dig lykkelig? Er det gode grin sammen med venner og veninder? Et kærlig kys? Det hele kan være vejen til oplevelsen af lykke, men under overfladen så er der også en direkte sammenhæng mellem lykke og kroppens kemi. Bliv klogere på blandt andet endorfiner og mange andre hormoner, der gør dig lykkelig.

Selvom det kan være meget forskelligt, hvad der gør os lykkelige i livet, så er der ikke stor forskel på, hvad der giver os følelsen af lykke og glæde.

Endorfiner og andre 3 slags hormoner, der gør dig lykkelig

Kemisk set bliver lykken nemlig udløst af hormoner og signalstoffer, som frigives i kroppen, når vi udfører særlige handlinger eller oplever særlige ting.

Nedenfor kan du blice klogere på blandt andet endorfiner, når vi ser nærmere på fire lykke-hormoner. 

Dopamin

Dopamin spiller en vigtig rolle i forhold til at regulere vores adfærd. De handlinger, der udløser dopamin, vil vi gerne gentage, fordi dopamin giver os en følelse af lykke. Dopamin kan blive udløst af mange forskellige ting:

Når vi har sex, når vi bliver færdige med en opgave, når vi vinder i spil eller sport, eller når vi får mange likes på et opslag på de sociale medier. Dopamin er en af hjernens neurotransmittere, som har betydning for blandt andet indlæring, stemningsleje, tankevirksomhed og hukommelse – og altså oplevelsen af lykke og velvære.

Endorfiner

Ligesom dopamin er endorfiner også med til at give en følelse af lykke. Endorfiner er en gruppe af hormoner, som eksempelvis udløses af sport, når du griner, er forelsket eller har sex.

Endorfiner kan spredes til hele kroppen, så du kan mærke lykke, energi og velvære helt ned i tæerne, når der er mange endorfiner i blodet. Udover at give en følelse af velbehag i hele kroppen, så dæmper endorfin også smerter med en morfinlignende effektivt. Det er blandt andet derfor, at smerter aftager, når du griner.

Oxytocin

Kærlighedshormonet er nok det navn, som de fleste kender oxytocin under. Hormonet findes naturligt i kroppen, og det udskilles blandt andet, når vi kysser, krammer, har øjenkontakt og sex.

Studier peger endda også på, at oxytocin fremmer troskab, ligesom det menes det at have betydning for, at vi knytter bånd til hinanden. Blandt andet har kvinder en højere koncentration af hormonet end mænd, og det bliver endda ekstra højt i forbindelse med graviditet og fødsel, hvor vi skal knytte bånd til et lille, nyt menneske.

Hormonet giver os en følelse af lykke og velvære, og studier har vist, at oxytocin også påvirker os til at blive mere empatiske, gavmilde og samarbejdsvillige. I hjernen virker hormonet som en del at vores belønningssystem i samspil med dopamin, og det er generelt med til at sænke stressniveauet i kroppen.

endorfiner

Serotonin

Serotonin er en neurotransmitter, der påvirker reguleringen af blandt andet vores appetit, søvn og hukommelse, men det har også stor betydning for hukommelsen og situationsfornemmelsen. Den måske væsentligste betydning er dog i forhold til vores evne til at føle velvære og lykke.

Online universet Calm Sage har udviklet en video, der kan gøre dig klogere på de fire glædeshormoner. I videoen forklarer de, hvordan du effektivt og naturligt kan udløse mere dopamin, oxytocin, serotonin og endorfiner. 

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.