De mest almindelige drømme - det betyder de
Selvudvikling

De mest almindelige drømme: Det betyder de

19. juni 2022
af Kathrine Graa & Redaktionen
Udgivet første gang 19. juni 2020. Foto: Panthermedia og Shutterstock.
Hvad betyder dine drømme? Du har sikkert både prøvet at drømme om at miste dine tænder eller sidde uforberedt til en eksamen. Her kan du blive klogere på, hvad dine drømme egentlig betyder.

Du kender det sikkert godt: Du vågner fra drøm, der har sat sig fast, og du sidder tilbage med spørgsmålet: “Hvad betyder drømmen?”

I virkeligheden drømmer vi faktisk hele tiden - vi drømmer i gennemsnit fem drømme i løbet af to timer om natten, ifølge forfatter og drømmeekspert Charlie Morley. Det er bare de færreste drømme, vi husker. Hvilket faktisk er lidt synd.

Vi er nemlig mest ærlige, når vi drømmer.

Hvad betyder drømme?

Det kan være svært at tyde en underlig drøm. Hvad skal man fortolke ud fra en drøm om graviditet? Og hvad betyder det, hvis man drømmer om døden?

Selvom drømme er individuelle, er der ifølge psykologer og drømmetydere en række kollektive symboler, der gør sig gældende for alle, og det er derfor, man kan tale om almindelige drømme, som de fleste mennesker oplever at have med jævne mellemrum.

Hvorfor drømmer man om tænder? Graviditeter? Køretøjer? At du flyver? Nogle af dem kommer fra traumer, vi har, men for det meste kan de bare fortælle lidt om, hvordan du går og har det.

De kan måske fortælle dig noget om dig selv, som du ikke selv vidste. Og er du i en situation, hvor du har en drøm, der virker særligt stærk, kan du altid prøve at tyde dem.

Vi har taget en snak med drømmetyder Lasse Sangård Pallesen, så du kan få svar på, hvad det betyder, når du eksempelvis drømmer om at gå til eksamen, være gravid eller miste dine tænder.

Hvordan tyder man en drøm? Konteksten er vigtig

Når du skal tyde en drøm, skal du huske at mærke efter, hvilke følelser du har i drømmen. Det er nemlig forskelligt fra person til person, hvad en oplevelse kan betyde for dem. Derfor er det svært at lave en generel drømmetydning. Man skal også se på konteksten.

– Mange drømme kan både betyde noget positivt og noget negativt. Og der er det jo op til en selv at finde ud af, hvad der giver mest mening. Og det kan man kun selv finde svaret på, fortæller Lasse Sangård Pallesen.

- Der er generelt forskel fra person til person: Vi forbinder ting på forskellige måder individuelt. Det hænger sammen med, hvilken fortid man har haft. Hvis man for eksempel har haft en traumatisk oplevelse med at gå til eksamen, så kan det have en anden betydning end for nogen, som har haft en god oplevelse.

Læg derfor altid mærke til, om du havde det godt i drømmen, eller om du havde det dårligt. På den måde kan du lære meget om dig selv, dine omgivelser og dine grænser.

Drømmer du om fødsel og graviditet?

Mange kvinder drømmer tit om graviditet og fødsler. Mærk efter, hvordan du har det i drømmen. Afklaret? Stresset? Angst? Eller glæder du dig måske?

– Det der med at være gravid og føde handler om, at man sætter noget nyt i værk. Disse drømme kommer tit i perioder, hvor der sker nogle helt nye ting i ens liv.

– Det kan også godt symbolisere, at man er bange for at forpligtige sig. At være gravid og føde et barn er jo den ultimative forpligtelse. Så hvis man har en følelse i drømmen om, at man har en stor opgave, så kan det godt hænge sammen med nogle andre ting i ens liv, som handler om forpligtelse, siger Lasse Sangård Pallesen.

Drømmer du om graviditet og fødsler, bør du mærke efter, om du kan følge med i livet. Sker der for mange ting? Kan du selv være i det? Og hvis du kan, hvordan kan du sørge for andres velbefindende i processen?

Det betyder det, når du drømmer om børn

Drømmer du om at falde ned fra noget? Læs her, hvad det betyder

Du kender sikkert godt drømmen, hvor du bare falder og falder, indtil du vågner op i en choktilstand. Det er meget typisk, men det gør jo ikke drømmen mindre skræmmende.

Drømme som dem signalerer en eller anden form for manglende kontrol. Du føler ikke, du selv er i kontrol over situationen. Det kan være arbejdet hober sig op, eller du er ved at tage et stort skridt mod en ny retning.

– Man får oftest de her drømme, hvis man er i en angstfuld eller stresset periode i sit liv, hvor man mangler et fast holdepunkt. Drømmen kan sige noget om, at man skal passe på sig selv og måske skrue lidt ned, siger Lasse Sangård Pallesen.

Er det det samme som at vågne, lige inden man falder i søvn, fordi man troede man faldt?

– Der er mange, der drømmer, at de falder lige inden de selv falder i søvn, eller lige før de vågner. Det er, fordi man er ved at falde ind i en ubevidst tilstand, som går fra en bevidsthedstilstand til den anden, og det kan godt føles som et fald – og man mister jo lidt kontrol, når man er på vej ind i søvnen. Så det er mere en fysisk ting, end en bevidsthedsmæssig, siger han.

Drømme om at køre galt kan betyde, at du skal ændre noget

– I samme tema har vi også drømmen, hvor man kører galt i sin bil. De handler typisk om, at man ikke har kontrol over bilen. Bilen kan ses som et symbol på vores retning i livet, vores egen personlighed og hvad vi gerne vil, forklarer Lasse Sangård Pallesen.

– Det der med at vi kører galt hænger sammen med, at vi ikke helt er på vej til det rigtige sted eller er ved at miste kontrollen med det, vi gerne vil.

Disse drømme kommer oftest, hvis du for eksempel er ved at sige ja til et job. Her kan drømmen fortælle dig lidt om, at det i virkeligheden ikke er den rigtige vej for dig at gå. Her anbefaler Lasse, at du må kigge indad og spørge dig selv, om du nu træffer de rigtige beslutninger. Eller træffer du måske beslutninger på baggrund af, hvad der forventes af dig?

– Det kan igen hænge sammen med, at vi i stressede perioder drømmer om biler, der kører galt. Vi har for mange ting i hovedet til, at vi kan styre vores liv. De to ting opleves vildt forskelligt, men har samme tema.

Det betyder det, hvis du har drømme om at drukne

Drømmer du om vand, har dit følelsesmæssige jeg et par ting at sige.

– Måske er du i en dyb sorg eller er meget vred på nogen. Der er virkeligt nogle stærke følelser i os, som overvælder os. Det kan godt være, vi ikke føler de her følelser, når vi er vågne, men så er det drømmens måde at kompensere på, så vi kan mærke det i drømmen.

Se drømmen som et stærkt symbol på, at der er nogle følelser, du bliver nødt til at være opmærksom på, så du ikke undertrykker dem for meget.

– Vand omsvøber os. Det er de samme følelser, vi kan have, hvor vi bliver helt opslugt. Hele vores krop bliver omsvøbt af en følelse. Det er den samme fornemmelse, vi har, når vi er i vand. Og så har vand kulturhistorisk ofte været forbundet med det ubevidste, siger drømmetyderen.

Drømme om vand - hvad betyder mine drømme?

Drømme om at gå til eksamen kan være tegn på manglende frihed

Du kender sikkert den klassiske drøm om at gå uforberedt til en eksamen. Det er aldrig sjovt. Det er faktisk nærmere angstprovokerende eller pinligt.

– Det handler ofte om, at man har præstationsangst i virkeligheden. Man føler, man skal præstere noget overfor andre, og at man måske ikke har sig selv med. Gør man for meget for at please andre? Det kan være, hvis der bliver stillet meget høje forventninger til en, og man ikke føler, man kan overkomme dem. Eller hvis man stiller for høje krav til sig selv, forklarer Lasse Sangård Pallesen.

Drømmer du om eksamen, kan det både være, fordi du selv eller andre stiller dig for høje krav, som du ikke føler, du kan leve op til. Det kan godt være, at du i dit vågne liv føler dig overdrevent testet eller føler dig kigget over skulderne hele tiden. Der er en mangel på frihed.

– Eksamen er jo en situation, hvor man er bundet op på et forhold, hvor man er underkendt af andre. Der er en magtfordeling, der er skæv, siger han.

Drømme om at flygte: Det kan du tyde derfra

Har du drømt om at flygte, har du fået et helt åbenlyst praj om, at der er noget, du flygter fra i virkeligheden. Så enkelt er det.

– Det kan være noget, man ikke har øjnene op for, eller noget man undgår. Det vil typisk være noget, man ubevidst undgår i sit vågne liv. Her er det meget interessant at gå ind og undersøge, hvad man flygter fra. Er det et monster, en skygge, en anden person? Det kan nogle gange blive svært at blive klar over, hvad man flygter fra, men det kan give et hint om, hvad det i virkeligheden er, man prøver at undgå. Kig på, hvad det repræsenterer, siger han.

Et monster er for eksempel ondskab. Måske føler du, at nogen har gjort noget traumatiserende. Har du en oplevelse, du ikke har bearbejdet? Det kan monstret repræsentere. Eller hvis du er blevet mobbet, kan det være mobberen, der er repræsenteret i det her monster. Hvis du har haft en voldelig far eller mor, så kan det være monstret. Det er meget individuelt, men det er åbenbart et eller andet, der har haft en smertefuld påvirkning på dig.

– Der er nogen, der udvikler evnen til at påvirke sine egne drømme. Det kaldes lucid dreaming og det kan trænes op. Det er en god ting at bruge, så du kan konfrontere monsteret og måske lære, hvad det er, du flygter fra, siger Lasse Sangård Pallesen

Drømmer du om at tabe tænder? Det er ret normalt

Tab af tænder kan betyde flere ting.

– Tænder er jo ofte noget, vi bruger til at bide fra os, så en tydning kan være, at tænderne er et symbol på vores aggressioner og vrede. Har du oplevet noget i din dagligdag, hvor du ikke har fået sagt fra. Er du blevet behandlet dårligt? Drømmene kompenserer for det, vi ikke får gjort i vores vågne liv, forklarer Lasse Sangård Pallesen.

– Men der er også en anden ting: Tab af tænder er noget vi oplever som børn og som gamle. Det er et tydeligt tegn på et kapitelskift. Drømme om tænder optræder tit i perioder, hvor vi går fra en livsperiode til en anden. Når vi sætter gang i et nyt kapitel.

Det betyder det, når du drømmer om tænder

Drømme om døden er den mest almindelig drøm

Det er aldrig sjovt at blive konfronteret med døden, men det hænder i drømme. Det er trods alt en af de mest almindelige drømme. Men bare rolig. Drømme om døden er ikke så virkelige, som de synes.

– Hvis man selv dør, har det ofte noget at gøre med, at der er noget af en selv, man er ved at sige farvel til. Det er ens personlighed, som man er ved at gøre op med. Så døden er faktisk en positiv drøm, der symboliserer forvandling og nye tider. Der bliver skabt grobund for noget nyt i ens personlighed, siger han.

– Har du mistet nogen, så kan du godt drømme om døden. Specielt hvis du mangler at bearbejde det. Det er jo den ultimative sorg.

Er det rigtigt, at man ikke kan dø i drømme?

– Jeg tror, man bliver overvældet af så stor en angst, lige inden man rammer, at det simpelthen vil vække dig. Så chokket for at dø vil vække dig fra din drøm. Men der findes folk, der dør i drømme. De oplever en egodød, hvor de har mistet sig selv og er så at sige blevet genfødt, fortæller han.

Det skal du kigge på, hvis du drømmer om at flyve

Drømmer du, at du flyver, vågner du sikkert også med en dejlig følelse i kroppen. Drømme om at flyve er nemlig forbundet med glæde og det at føle sig fri. I disse drømme har man carte blanche til at flyve, hvor end man vil. Men disse drømme kan også vendes om.

– De kan også symbolisere et ønske om at føle sig fri. Hvis man føler sig bundet, kan man have drømme om at flyve, som kan fortælle én om, at man går glip af den helt store frihed, siger Lasse Sangård Pallesen.

Det er en god idé at kigge en ekstra gang på dit liv, når du drømmer om at flyve. Prøv at mærke efter de følelser, der er i drømmen. Nogle gange kan man godt føle sig fri i drømmen, men måske er der et afsavn i drømmen, som man nok lige skal have bearbejdet først.

Drømme om at være nøgen i offentligheden

Drømmer du, at du er nøgen, bør du måske lige mærke efter, hvordan du har det. Er du stolt? Pinlig? Sårbar? Skamfuld? Fri? Drømme om at være nøgen hænger nemlig meget sammen med, hvordan du har det med at være nøgen. På den måde kan drømmen også tydes ud fra, hvad din underbevidsthed prøver at sige til dig.

– Det kan være, man føler, man har noget, man bør skjule. Er man skamfuld over noget ved en selv i det virkelige liv? Skammer du dig over, hvem du i virkeligheden er? Det er vigtigt at tænke over.

– Det kan også være en drøm, der fortæller os, at vi ikke skal gøre, hvad der forventes af os, men at vi skal bryde ud af de konventioner, der er. Hvis man nu har en fornemmelse af, at man lever et liv efter de forventninger, andre har af os, så kan det være, vi skal følge vores hjerte og være den vi er, siger han.

Hvad betyder mareridt?

Vi har alle haft dem. De drømme, der er så angstfyldte og uhyggelige, at du vågner op med høj puls og gennemblødt af sved. Det er en ret stor kategori inden for drømme, og det kan involvere alle slags drømme. Så hvordan bliver du klogere på dem? Og hvorfor har vi dem?

– Det er et meget kraftigt, ubevidst budskab om, at der er noget, der virkeligt er vigtigt. Det er drømmene, der prøver at råbe os op. Her er det ekstra vigtigt, at man har antennerne ude og ser på, hvad det er i det vågne liv, der gør en bange, forklarer Lasse Sangård Pallesen.

– Det kan også være noget, der er sket i fortiden. Der er mange traumeramte, der har mareridt, der handler om deres traume. Det er psykens måde at bearbejde et traume på. Så har du et tilbagevendende mareridt, så er der helt åbenlyst noget, du bør fokusere og arbejde på.

Hvad betyder drømme om sex?

Er du vågnet fra en hed drøm, er du langt fra den eneste. Det gør vi alle. Men det ændrer selvfølgelig ikke på den skamfulde følelse, man kan have efter ”drømme”akten – eller hvor forelsket, man lige pludselig kan blive i en, man aldrig har skænket en tanke før.

– Sexdrømme handler tit om at forene noget maskulint og feminint. Overvej din egen balance: Er du i tilstrækkelig kontakt med dine forskellige sider?

Hvis manden er meget dominerende i drømmen, kan det være, at du skal komme mere i balance med dine maskuline energier. De maskuline sider har noget med magt, aggression, konkurrence, handlinger og rationalitet at gøre. De kvindelige sider omhandler omsorg, intuition, kreativitet, følelser og ting forbundet med det kvindelige.

– Sexdrømme vil gerne have os til at komme i balance, for det er meget sundt at have begge sider i en balance.

Hvad så, hvis man kender personen i sexdrømmen?

– Den helt åbenlyse forklaring er, at man har et ønske om at have sex med vedkommende. Men det er nogle gange tilfældet, at man drømmer det, fordi det er upassende at fantasere om i ens vågne liv. Og så er det vigtigt at kigge på personen: Har du sex med din chef, kan du have et ønske om mere magt i dit liv. Er det et rumvæsen, så har du måske et ønske om at prøve noget nyt og spændende. Er det en af dine familiemedlemmer, så skal du ikke være så bekymret - det kan bare være et tegn på et ønske om en tættere følelsesmæssig kontakt med vedkommende, forklarer Lasse Sangård Pallesen.

Lasse Sangård Pallesen

Lasse Sangård Pallesen er drømmetyder, antropolog, vejleder og psykoterapeut. Han har de sidste 10 år arbejdet med drømmetydning. Læs mere om Lasse og drømme på drømmetyder.dk

Læs også