Kerneværdier
Mental sundhed

Kender du dine 5 kerneværdier?

6. september 2019
af Christina Bølling. Redigeret til web af redaktionen
Foto: Panthermedia
Vil du møde kærligheden, finde ønskejobbet eller bare have et godt liv, så start med at definere dine fem kerneværdier. De kan give dig masser af glæde og dyb tilfredshed, siger forfatter og coach Helene Bjerg, der bruger værktøjet til at hjælpe mennesker ud i deres lys.

Hvad er dine kerneværdier?

Tænk på sidste gang, du havde det fuldkommen fantastisk og syntes, at dit indre papkrus flød over af mening og glæde. Det kan være en oplevelse på jobbet, med dine børn, din elskede, vennerne eller på en ferie, du har været på. Mærk følelsen i hele kroppen. Bliv i den, lad den bundfælde sig. Hvordan føles det i brystet, i maven og hovedet? Den store tilfredshed, du mærker, er ikke bare et øjebliks triumf eller et tilfældigt lykketræf: Det er simpelthen dig, når du er dig. De magiske stunder, der varmer dig helt ind i hjertet, er eksempler på, hvordan du kan styre dit liv ind på en mere positiv kurs.

Og det handler om en ting – dine kerneværdier, siger Helene Bjerg der er coach, forfatter og erhvervskonsulent. Hendes bog ”Unfolding Your Power – By Living Your Personal GPS” handler om at tage springet fra at være ydrestyret, til at blive indrestyret og for alvor leve efter sine værdier og følge sin indre GPS både privat og på jobbet. Ifølge hende skal vi nemlig turde at vise, hvem vi er inderst inde i alle livets sammenhænge.

– Det er indefra, du kan skabe noget unikt og sætte dit fodspor i verden. Ved at være dig selv og styre efter din egen GPS. De fem kerneværdier er det, der giver dig energi. Det kan f.eks. være sandhed, kærlighed, orden, kreativitet og engagement. Dine værdier kan skifte igennem livet, og det er ikke sikkert, at du synes, dine kerneværdier er superlækre eller smukke, men her gælder det ikke niceness, men ærlighed, fortæller Helene Bjerg.

– Du kan simpelthen mærke, når et menneske er identisk med sine værdier. Du kan se og mærke det udefra, og personen kan selv mærke det indeni.

Andre kan ikke vælge dig, før du har valgt dig selv

Helene Bjergs arbejde går ud på at hjælpe andre med at finde deres power og leve deres værdier ud. Men hun ser også værdiprocessen som en vej til at undgå stress, utilfredshed og meningsløshed i livet på. Når så mange føler sig som ofre i deres eget liv både på jobbet og privat, er det efter hendes mening, fordi de ikke styrer efter deres indre overbevisning.

– Der findes ikke noget finere, end når et menneske (gen)finder sine værdier og dermed sig selv. Som jeg plejer at sige til folk for at provokere dem: ”Andre kan ikke vælge dig, før du har valgt dig selv”. Når vi alligevel tit tramper rundt i hamsterhjulet, er det jo ikke, fordi vi kan lide det, eller fordi vi er dumme. Vi har bare mistet forbindelsen til os selv og modet til at gøre noget andet. Men så længe vi ikke styrer efter vores egne værdier, bliver vi også ved med at være forvirrede og retningsløse og får dermed svært ved at give det bedste af os selv til verden omkring os. Tabet af værdier er det samme som at miste sig selv. Det er en ond cirkel, for jo mindre vi har fat i os selv, jo mere lader vi os styre af ting, der ikke er grundlæggende vigtige, og jo mere kronisk stressede og lost føler vi os, siger Helene Bjerg.

Vi skal nyde, før vi kan yde

Det karakteristiske ved vores kerneværdier er, at de ikke er abstrakte for os. De vækker følelser. Derfor er de ifølge Helene Bjerg forholdsvis nemme at spore.

– Altså, hvis du er i kontakt med dine følelser, men rigtig mange mennesker har lært ikke at mærke deres følelser. De skal starte med at mærke efter, ”hvad kan jeg egentlig godt lide?” og ”hvad giver mig energi?” Men kerneværdierne er der, og de udtrykker, hvem du er og din indre power. Det er en god indikator, at de værdier, du vælger, også kan mærkes i kroppen, når du siger dem højt i første omgang for dig selv og senere for andre. Men husk, at de først og fremmest skal give mening for dig – ikke for hele verden, siger Helene Bjerg, som i bogen anbefaler, at man sætter så mange billeder på sine kerneværdier som muligt.

– Billederne gør værdierne lettere at styre efter, fordi hjernen er god til billeder. Hvis eksempelvis ”tryghed” er en af dine kerneværdier, så prøv at komme i tanke en bestemt situation for nylig, f.eks. med din kæreste, hvor I ligger på sofaen søndag eftermiddag og ser Netflix-serier, hvor du føler dig 100 % tryg. Hvis du ikke kan finde en aktuel situation, så gå tilbage til andre perioder i dit liv, måske helt tilbage i din ungdom eller før, indtil du finder det helt rigtige billede og mærker den helt rigtige følelse.

– Det er vigtigt, at du kommer helt ind til benet og er så specifik som mulig, forklarer Helene Bjerg, som opfordrer til, at man går på opdagelse i sine værdier og analyserer dem for at se, om de holder.

– Jeg havde f.eks. en direktør, der skulle identificere en god situation på jobbet, hvor han følte sig virkelig afslappet og havde det godt. Han tænkte længe og nævnte til sidst, at han var meget stresset over alle de ulæste mails på sin computer. Derfor havde han det bedst, når han havde tømt sin inbox og besvaret alle mails. Hans værdi kunne være ”orden”, men da vi gravede lidt dybere, og jeg udfordrede ham, viste det sig, at den tomme indbakke betød, at han endelig kunne have det sjovt. Så det var i virkeligheden sjov, der var hans kerneværdi, siger Helene Bjerg og understreger, at prioritering af værdierne foran andre gøremål er det allervigtigste. Men også det sværeste.

– Vi skal nyde, før vi kan yde, understreger Helene.

Hun er godt klar over, at det er et turning point for mange, fordi vi er så vant til at spise chokolade-maden til sidst. Men hvis man vil leve sine kerneværdier, betyder det, at de skal øverst på listen og komme før alt andet og ikke til sidst. Direktøren fra førnævnte eksempel skulle f.eks. øve sig i at lege først for at få energi til at tømme sin indbakke bagefter.

LÆS OGSÅ: Få mere glæde i dit liv med psykologens råd

Vær modig og sårbar

To ting er vigtige for at leve sine kerneværdier ud i praksis: at turde være sårbar. Og at være modig.

– Alle er bange for at blive skubbet ud af gruppen, for at være dumme og uelskede. Alle. Det er et grundvilkår, men det sjove er, at når vi virkelig er os selv, sker det ikke. Tværtimod. Men det kræver mod at stå ved sig selv. En god øvelse for folk, der er bange for at åbne deres hjerte, er, at de skal turde sige de sårbare ting først, f.eks. ”jeg elsker dig”. Det er jo ikke noget at være flov over, at man elsker et andet menneske og potentielt ikke er genelsket. Og igen, jo mere du tør at stå ved dine ægte følelser og den power, du kan mærke helt nede i maven, jo mere får du igen.

Mod er ikke noget, man enten har eller ikke har. Ifølge Helene Bjerg, der er inspireret af den amerikanske ”sårbarhedsforsker” og TED-talker Brene Brown, er mod noget, der skal trænes. Lidt ligesom muskler. Vi har dem alle sammen, men hvis de skal virke og blive stærkere, skal de trænes. Vores komfortable liv får os til at glemme, at vi modige.

Få balance i dine værdier

Men hvorfor lige fem værdier – og ikke tre?

– Fem gør det bare mere nuanceret og præcist end tre, fordi man kan forfine sine værdier mere. Det er en god idé at notere nogle underpunkter til hver kerneværdi, så frihed f.eks. også dækker over udlandsrejser, arbejde-hjemme-dage, økonomisk råderum til at gøre, hvad man har lyst til, og impulsivitet. Det er en god idé at nørde med, om det nu også lige er ”frihed” eller i virkeligheden ”autenticitet”, du mener. Du kan fin-tune værdierne og skrue op og ned for intensiteten, til du rammer plet.

Det er vigtigt, at de fem værdier spiller sammen, siger Helene Bjerg.

– Hvis du lever det her helt ud, vil du opleve, at værdierne kan hjælpe dig med alt. Du ser klarere, hvad du skal prioritere, og hvad der er den rigtige vej for dig. Hvis du oplever, at du er i dårligt humør, eller tingene ikke kører for dig, så tjek værdierne igennem. Der er næsten altid én eller flere værdier, du har glemt eller underprioriteret i forhold til de andre. For det er jo lige vigtigt, at der er balance mellem værdierne, så regnskabet ikke tipper.

LÆS OGSÅ: Du bliver ikke noget særligt ved at stræbe efter det perfekte

Læs også