Åndedrætsøvelse
Liv

Nem åndedrætsøvelse til dig, der trænger til ro i krop og sjæl

26. marts 2020
Torsdag, 26. marts 2020 - 7:36 (udgivet første gang december 2016) - af Jo Brand. Foto: Panthermedia
At trække vejret helt ned i lungerne er velgørende for både krop og sjæl, men at holde vejret kan også være en vej til ydre og indre stilhed.

Nem åndedrætsøvelse til dig

At trække vejret er en del af det at være menneske. Vi kan ikke undgå det. Og mange har mærket den gavnlige effekt af den dybe, rolige vejrtrækning, når vi skal falde til ro. Men spørger man yogalærer Louise Fjendbo Jørgensen, der er forfatter til bogen ”Yoga – øvelser i at leve livet”, er der også fordele ved at holde op med at trække vejret, altså i kortere tid, forstås.

– De første gange kan du næsten gå i panik, men når du bliver fortrolig med at holde vejret, bliver du tryg. Du synker tilbage i dig selv og bliver fortrolig med, at dit åndedrag ikke er der. Der er en oplevelse af fred og ro, hvor du må forholde dig til de kropslige fornemmelser, der er i dig – og f.eks. bare mærke dit hjerte og din puls, siger hun, der også mener, at det at holde vejret kan være angstdæmpende.

– Du bliver konfronteret med angsten for at dø. Men bliver du først tryg i det at holde vejret, bliver du også mere tryg ved døden og tilstanden af både at være og ikke være, siger hun. Derudover mener hun også, at øvelsen har flere fysiologiske fordele.

– Lungekapaciteten bliver bedre, og når det sker, øges iltoptagelsen, hvilket giver mere energi. Og det åndedræt, du tager, efter du har holdt vejret, er så livgivende. Din krop får et kæmpe ilt-boost, og det er noget, du også kan se på din hud – du får pænere hud af jævnligt at lave øvelser, hvor du arbejder med vejrtrækningen og det at holde vejret, siger hun, der nedenfor fortæller, hvordan du gør:

Tip!

Jo bedre du bliver til at holde vejret, des længere kan du gøre det. Så starter du f.eks. øvelsen med at holde vejret et minut og ender med at holde det i tre.

Prøv også denne åndedrætsøvelse

Sådan gør du:

Start med at installere en app på din smartphone, der holder øje med tiden, f.eks.”interval timer”. Åndedrætsøvelsen består af tre runder med tre forskellige elementer. Du skal skifte mellem tre slags åndedræt:

Ildåndedrættet (hvor du trækker vejret hårdt ind og ud gennem næsen, men uden at hyperventilere)

Det normale åndedræt (gennem næsen)

Hold vejret (fokuser på det, der foregår inden i dig)

De tre runder

1. runde:

1 minuts ildåndedræt

1 minuts almindeligt åndedræt

30 sekunders vejrholdning

1 minuts normalt åndedræt

2. runde

1 minuts ildåndedræt

1 minuts almindeligt åndedræt

60 sekunders vejrholdning

1 minuts normalt åndedræt

3. runde

1 minuts ildåndedræt

1 minuts almindeligt åndedræt

60 sekunders vejrholdning

1 minuts normalt åndedræt

Læs også