Meditation mod tankemylder
Mental sundhed

Meditationsteknik: Sådan slipper du tankemylder og bekymringer

12. marts 2020
Torsdag, 12. marts 2020 - 13:10 udgivet første gang oktober 2016 - af Margrethe Vadmand, versioneret til web af redaktionen, foto: Istock
Den britiske meditationsguru Sandy C. Newbigging har udviklet en meditationsteknik kaldet Body Calm, der kombinerer meditation og healing til at afstresse kroppen. Målet er bl.a. at fylde dig selv med tanker og overbevisninger, der styrker din krop og dit sind.

Tankemylder og bekymringer – lyder det bekendt? Stress skyldes tit, at tankerne løber løbsk, og kroppen oplever og reagerer meget konkret på det, vi tænker og føler. Det betyder, at hvis du smækker benene op for at slappe af, men dit fortravlede sind stadig er på overarbejde, vil du ikke opleve reel afslapning, og hverken din krop eller dit sind vil restituere.

Den britiske meditationsguru Sandy C. Newbigging har udviklet en meditationsteknik kaldet Body Calm, der kombinerer meditation og healing til at afstresse kroppen. Læs videre her, hvor vi forklarer teknikken:

1. Træn din bevidsthed

Første skridt i Body Calm er at træne din bevidsthed til at være mere åben. Det er lettere, end det lyder, og du kan starte lige nu, mens du sidder og læser disse linjer. Mens du fortsætter med at læse ordene, så slap af i blikket, og lad dit synsfelt udvide sig til højre og venstre. Se ikke direkte på noget til højre eller venstre for dig, men brug i stedet dit perifere syn til blot at registrere, hvad der er der derude i periferien. Måske er det uskarpt og ufokuseret, og det er helt ok. Din hensigt lige nu er blidt og uden anstrengelse at lade din bevidsthed åbne sig på vid gab. Mens du stadig læser ordene, så udvid nu også dit synsfelt opad og nedad. Måske kan du se loftet og farven på dit tøj. Mens du fortsætter med at kigge ned over siden, så læg mærke til, hvordan det er at være blidt årvågen med åben bevidsthed. Hvad sker der i dit sind? Kan du mærke, at du er til stede lige nu og her? Måske endda indre ro? Du kan også åbne din bevidsthed med lukkede øjne. Du fortsætter med at kigge fremad og registrere, hvad du ser ud af øjenkrogen, og så lukker du blidt øjnene i. Hold musklerne afslappede. Hold øjnene lukkede, mens du samtidig er blidt årvågen og kigger fremad.

Læs også: Er du robust nok?

2. Tænk beroligende tanker

Næste skridt er at tænke tanker, som giver ro i kroppen og hjælper med at heale kilder til stress. Beroligende tanker er korte udsagn, som du tænker nu og da under en meditation med åbne eller lukkede øjne. De beroligende tanker tjener bl.a. til at rense dine overbevisninger for de mest almindelige usunde tanker, der forårsager stress. Du vil måske opdage, at det fører til, at du helt naturligt vil tænke, føle og opføre dig mere fredfyldt og med større harmoni.

Tænk: ”Jeg er” + sunde overbevisninger – f.eks. ”Jeg er stærk” (se flere eksempler nedenfor). Hver af de beroligende tanker i Body Calm har en anbefalet placering i eller omring kroppen, som du skal fokusere på, når du tænker den. Nogle af fokuspunkterne er placeret i kroppens energicentre eller chakraer, og alle fokuspunkterne er symbolske og støtter forbindelsen mellem krop og sind.

3. Sådan gør du

1. Vær blidt årvågen med vidt åben bevidsthed.

2. Tænk en af de beroligende tanker, og forbind den med fokuspunktet. Bliv i tilstanden.

3. Giv slip på ordene og fokuspunktet ved på ny at aktivere din åbne bevidsthed.

4. Gentag processen med en ny overbevisning og et nyt fokuspunkt, så du når igennem alle 10.

5. Gentag til sidst hele rækken af beroligende tanker, og hvis du er klar til afslutte meditationen, så gentag ”Jeg er helbredt” tre gange, før du langsomt blinker øjnene åbne.

Du kan også vælge kun at fokusere på én af de sunde overbevisninger, som du har mest brug for lige nu.

Læs også: 4 tegn på, du trænger til at lytte mere til din krop

10 tanker, der beroliger sindet - og deres fokuspunkter:

Tanke Fokuspunkt

Jeg er helbredt I hele kroppen

Jeg er nok Uden for kroppen

Jeg er værdig Issen

Jeg er fri Pandecentreret

Jeg er venlig I halsen

Jeg er åben I hjertet

Jeg er rolig I solar plexus

Jeg er stærk I navlen

Jeg er støttet Roden af rygsøjlen

Jeg er tryg Fodsålerne

Læs også