Psykologi
Liv

4 tegn på, at du trænger til at lytte mere til din krop

6. februar 2019
udgivet første gang august 2016. Af Malene Fich Weischer
Foto: Shutterstock
Har du hovedpine? Tanker, der kører i ring? Ondt i maven? Svært ved at sove? Vi mærker symptomerne, fordi noget er i ubalance. Men vi er generelt ikke særlig gode til at lytte efter og gøre noget ved det. For kroppen er jo bare ... kroppen. Eller hvad?

Vi tænker ofte på kroppen og sindet som to separate størrelser. Mange af os har stillesiddende arbejde, og ondt i ryggen er nærmest blevet en folkesygdom, fordi vi tilbringer så mange timer om ugen med at bare sidde stille og ikke være aktive. Og når vi så dyrker motion, er det ofte en meget målorienteret tilgang, vi har til at bevæge os. Så er det fordi, vi bør, eller fordi vi vil opnå et bestemt kropsligt resultat. Det er sjældent lystbetonet. Forskning viser dog, at kroppen og sindet hører sammen. At de to ikke er uafhængige, men gensidigt sammenknyttede, og at sundhed og velvære i høj grad handler om at skabe balance i dette forhold. Når vi lytter til kroppen, bliver vi glade og omvendt.

Coach og stressrådgiver Stine Lundgaard oplever ofte, hvordan krop og sjæl hænger sammen:

”Mange af de klienter, jeg har, er blevet stresssygemeldt og har haft så travlt med at præstere på fx arbejdet, at de har overhørt kroppens signaler om, at det er ved at blive for meget. Og dér fungerer kroppen så som en volumenknap – den skruer bare højere og højere op for sin stemme, indtil den trænger igennem.”

LÆS OGSÅ: 8 veje til at leve dit liv fra hjertet

Læs her 4 tegn på, at din krop er begyndt at skrue op for sin stemme, og at det er på tide at lytte til den.

1. Du glemmer nuancerne

Alting bliver meget sort og hvidt, især når du står i pressede situationer. Løsninger bliver meget rigide og enten/eller i stedet for, at du åbner op for alle de nuancer, der typisk ligger imellem det sorte og det hvide.

2. Tanker, der kører i ring

Dine tanker bliver ved at køre i ring, og du er ikke i stand til at stoppe dem. Hvis du bliver ved at genleve en forklaring, en undskyldning, et møde eller en samtale, så er det ofte et tegn på, at hjernen er ved at brygge undskyldninger sammen, der ikke helt stemmer overens med, hvordan du egentlig har det i kroppen.

LÆS OGSÅ: Lyt til dig selv, når du skændes

3. Du prøver at regne den ud

Du bruger utrolig lang tid på at forberede dig på alting og tænker hele tiden ’hvad nu hvis ...’ Men ofte bliver det ved forberedelsen – du får aldrig ført tankerne ud i livet, fordi dit behov for at være så forberedt, at der ikke kan komme nogen overraskelser, i virkeligheden gør dig handlingslammet.

4. Du eksploderer oftere

Hvis du for længe lægger låg på dine følelser, vil du opleve, at det hele pludselig koger over. For kvinder viser det sig ofte i form af, at vi begynder at græde. Hvis der er et sted i livet, hvor vi ikke har tilladt os selv at græde, så sker det ofte, at det kommer ud et andet sted – under et møde, en samtale med chefen, et mindre skænderi. Noget, der slet ikke er så vigtigt, men som pludselig får det hele til at eksplodere indeni. Mænd har den samme overløbsventil, men for dem kommer det ofte til udtryk i vrede fremfor tårer.

Kilde: Lykke Rix, coach

Læs også