https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/skolebarn/2015/juni/sandtfalskforside612.jpg
Familieliv

Sandt eller falsk: Vidste du det om unges druk?

17. juni 2015
af Anne Romanelli
Foto: Panthermedia
Hvornår starter danske unge i dag med at drikke? Drikker de mere i trods, hvis forældrene sætter grænser – eller hvis forældrene ’lærer’ dem at drikke hjemmefra? Tag denne quiz om unges alkoholvaner – og få styr på, hvordan du bedst kan tale med dit barn om alkohol.


Mest læste artikler på MAMA.dk

Angelica er Danmarks yngste mor Jordemor anbefaler ny måde at undgå røde blenumser Når dit barn tager et tigerspring

Sommerens festivaler er så småt gået i gang, og det betyder masser af musik - og masser af alkohol. For teenagere såvel som voksne.

Sundhedsstyrelsen opfordrer derfor teenageforældre til at tage snakken med deres børn om alkohol, inden de sender dem ud på festivalerne.

Gode råd til snakken om alkohol med dit barn

I erkendelse af, at det kan være svært for forældrene at vide, hvordan man griber alkoholsnakken an, giver Sundhedsstyrelsen følgende gode råd:

Snak med dit barn om, hvordan alkohol virker i forhold til risikoen for ulykker og uheld. Tal også om risikoen for at gøre ting, man bagefter fortryder, og den manglende evne til nærvær og opmærksomhed, som kommer af for meget alkohol. Spørg også til, hvad dit barn gerne vil opnå på festivalen og snak om, hvilken indflydelse alkohol kan få på det.

Fortæl hvad din egen holdning er, og spørg også din teenager, hvor hans eller hendes egen grænse går. Selv om det virker som om, de ikke lytter, så kan du være sikker på, at din mening betyder noget. På den måde har din teenager nogle vigtige normer i baghovedet, når han eller hun tager af sted.

Vær et forbillede og fyld ikke bilen med øl. Det er vigtigt, hvad forældre siger om alkohol, men det er mindst lige så vigtigt, hvordan forældrene selv håndterer alkohol. Det, du gør, betyder tit mere, end det du siger. De unge er meget opmærksomme på signaler, og det at sende øl med ud til pladsen sender et rigtig dårligt signal fra forældrene om, at det er ok at drikke meget. Så hjælper ordene ikke så meget.

Sandt eller falsk: Vidste du det om unges alkoholvaner?

Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at unge under 16 år slet ikke drikker alkohol, og at unge over 16 år altid stopper før 5 genstande ved samme lejlighed.

Men hvornår starter danske unge i dag med at drikke? Drikker de mere i trods, hvis forældrene sætter grænser - eller hvis forældrene 'lærer' dem at drikke hjemmefra?

I galleriet nedenunder finder du 8 udsagn om danske unges alkoholvaner, som enten er sande eller falske. Svaret finder du på næste billede efter hvert enkelt udsagn. Hvor mange af udsagnene gætter du mon rigtigt?Læs også