https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/mor-barselprim.jpg
Familieliv

Dette land er det bedste at være mor i

5. maj 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Red Barnet har netop offentliggjort sin årlige rapport, der rangerer verdens lande i forhold til, hvor det er bedst at være mor. Se her, hvilket land der topper listen – og ikke mindst hvor Danmark er placeret.


Mest læste artikler på MAMA.dk

Angelica er Danmarks yngste morJordemor anbefaler ny måde at undgå røde blenumserNår dit barn tager et tigerspring

Norden er det bedste sted i verden at blive mor.

Det konkluderer en ny rapport fra Red Barnet, som hvert år lister verdens lande i forhold til, hvordan forholdene er for mødre og børn.

Norge topper således listen efterfulgt af Finland, Island, Danmark og Sverige.

Danmarks fornemme fjerdeplads - der i øvrigt er to pladser bedre end sidste år - skyldes især, at flere mødre overlever graviditet og fødsel, og at danske børn er blandt dem, der modtager uddannelse i længst tid, skriver Ritzau.

Somalia i bunden af listen

Listens sørgelige sidsteplads indtages derimod af Somalia. Her oplever 9 ud af 10 mødre eksempelvis at miste et barn, mens hvert 7. barn ikke oplever sin 5 års fødselsdag.

I år fokuserer rapporten desuden særligt på forholdene i byerne vs. på landet, og det viser sig, at der i Afrika, Asien og Amerika er der dobbelt så stor risiko for at dø, hvis du som mor eller barn bor i storbyens slum sammenlignet med den rigeste del af byen eller på landet. I lande som Cambodia og Rwanda er risikoen endda fem gange så stor.

- Det er en grotesk situation. Børn i storbyens slum har udsigt til skyskrabere og shoppingcentre, og hospitalet ligger måske kun et stenkast væk. Alligevel risikerer deres mødre at føde alene med stor fare for deres eget eller barnets liv. Det kan vi ikke være bekendt, siger Red Barnets udviklingspolitiske seniorrådgiver, Laust Leth Gregersen.

Læs også