https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/2015/juni/teenagemor612.jpg
Familieliv

4 ting øger sandsynligheden for at blive teenagemor

15. juni 2015
af Anne Romanelli
Foto: Panthermedia
En undersøgelse viser, at der særligt er 4 faktorer, som øger sandsynligheden for at blive teenagemor – og tilmed ganske markant!


Mest læste artikler på MAMA.dk

Angelica er Danmarks yngste morJordemor anbefaler ny måde at undgå røde blenumserNår dit barn tager et tigerspring

Ankestyrelsen har lavet en analyse af danske kvinder fra årgang 1987 og undersøgt, hvilke forhold der har betydning for at blive teenagemor.

Konklusionen er, at der særligt er 4 faktorer, som øger sandsynligheden markant for, at en kvinde bliver teenagemor:

• Hvis kvindens mor selv var teenagemor
• Hvis kvinden er opvokset med en enlig forælder
• Hvis kvindens forældre er ufaglærte
• Hvis mindst én af kvindens forældre har begået kriminalitet

Teenagemødre får teenagemødre

Således stiger sandsynligheden for at blive teenagemor med næsten det dobbelte, hvis ens mor selv har fået sit første barn som teenager, viser undersøgelsen.

Også brudte familier øger sandsynligheden for at blive teenagemor med næsten det dobbelte. Dvs. at kvinder, som er vokset op med en enlig forælder, har langt større sandsynlighed for at blive teenagemor end kvinder, der er vokset op med begge deres forældre.

Forældres uddannelse har endnu større betydning

Forældrenes uddannelsesniveau lader til at have endnu større indflydelse på, om en kvinde bliver teenagemor: Jo længere uddannelse forældrene har, desto mindre er sandsynligheden således for, at datteren bliver teenagemor.

Hvis forældrene er ufaglærte mere end fordobles sandsynligheden eksempelvis for, at datteren bliver teenagemor - sammenlignet med døtre af forældre med en kort videregående uddannelse. Har forældrene derimod en mellemlang eller lang videregående uddannelse, reduceres sandsynligheden omvendt for, at datteren bliver teenagemor.

Hvis en kvindes forældre er i beskæftigelse, så er sandsynligheden for, at hun bliver teenagemor, alt andet lige halvt så stor, som hvis hendes forældre var ledige.

Kriminalitet påvirker også sandsynligheden

Kriminalitet hos forældregenerationen øger også sandsynligheden for at blive teenagemor, viser undersøgelsen.

Er mindst én af forældrene dømt for overtrædelse af enten straffeloven, lov om euforiserende stoffer, våbenloven eller skatte- og afgiftsloven, er der således næsten dobbelt så stor sandsynlighed for, at deres datter bliver teenagemor.

Få teenagemødre i Danmark

Sammenlignet med andre lande i Europa, så er fødselsraten blandt teenagemødre i Danmark dog ret lav.

Ifølge Eurostat er fødselsraten blandt teenagere i Danmark på ca. 1/1000, mens den i f.eks. Storbritannien er på ca. 20/1000 og i Bulgarien ca. 43/1000.

Antallet af teenagefødsler i Danmark er desuden dalet kraftigt siden 1973, hvor aborten blev fri - dengang lå antallet på 4.708, hvor det i 2014 lå på 632.

Derudover viser analysen, at langt de fleste danske teenagemødre er 19 år, når de får deres første barn.

Læs også