Træning og kost

Her er fotografens fem bedste tips til de perfekte billeder

af Maria Jönsson Bebe, Q.dk 17. oktober 2014
foto: Marie Louise Munkegaard
Uanset om du vil poste fine billeder på Facebook eller om du gerne vil have nogle gode fotos af ungerne til albummet, er det dejligt at kunne fremvise nogle gode fotos. Vi har spurgt dansk superfotograf om, hvordan man skal gøre for at få de gode billeder.

Vi iscenesætter os og fortæller i stigende grad vores livshistorier gennem fotos, og onlinetjenester som Facebook, Instagram og Pinterest har i den grad revolutioneret den måde, hvorpå vi visuelt deler ud af vores liv og interesser på. Vi har derfor spurgt fotograf Marie Louise Munkegaard, der blandt andet har fotograferet for restaurant Kadeau og Røde Kors, samt portrætteret kendte som Oh Land og Sharin Foo, hvordan man egentlig tager det gode foto - også selvom man ikke har den store erfaring med at fotografere.

Læs guiden og se eksempler i galleriet nedenfor her: 

Fakta om fotografen:

Marie Louise Munkegaard, f. 1985 er uddannet fotograf. Hun laver primært portrætter og mad og livsstilsbilleder. Marie Louise har bl.a. fotograferet Oh Land, lavet billeder i en flygtningelejr for Røde Kors, og desuden har hun fotograferet en kommende kogebog for Michelin-restauranten Kadeau.

Du kan besøge: www.marielouisemunkegaard.com for mere information

 

1: Hold baggrunden ren

- Sørg for at baggrunden er ren, så der ikke stikker alle mulige ting op. En spraglet baggrund skaber også et rodet helhedsindtryk, forklarer Marie Louise Munkegaard. Hun foreslår, at der hvor man kan, skal man vælge en ensfarvet flade, som en væg eller mur, at stille sine motiver op ad.

2: Brug om nødvendigt close-up

Det er dog ikke sikkert, at man er et sted, hvor det er lige til at finde en ensartet flade, som kan bruges til baggrund. Hvis man f.eks skal tage et billede i en skov eller andet sted, hvor der er mangel på bare flader, foreslår Munkegaard, at man i stedet laver et close-up af objektet:

- Prøv at lave et close up af motivet, eller find en baggrund, der er mere ensartet som f.eks nogle blade, der har nogenlunde samme nuance. Sørg også for at der ikke er noget, der stikker ind i rammen, eller som skærer hovedet over ligesom grene der stikker ind. Det er vigtigt at finde en rolig baggrund.

> Se hvilke tre fejl kvinder begår når de taler

3: Lyset er vigtigt

Et godt billede kræver et godt lys - og allerhelst naturligt dagslys.

- Hvis der er helt mørkt, og der kun er en lyskilde, kommer der let et forkert udtryk ud på billedet, forklarer fotografen.

- Se hvor det bedste lys kommer fra, og se gerne motivet i flere forskellige lyskilder for at vurdere, hvor det er mest flatterende. Dagslys er altid et godt lys - og helst i skyggen, så lyset bliver blødt. Blødt lys er altid flatterende. Indenfor kan du fotografere ved et vindue. Og sluk de kunstige lyskilder, da kunstigt lys er gult lys, der ikke gør noget godt for billedet.

 

4: Gå efter det ensfarvede tøj

Ideelt set skal påklædningen på den man fotograferer være ensfarvet uden mønstre. Enkelt tøj i ens farver og gerne med kontrast i tøjets farve er ideelt. Hvis billedet opstår spontant, kan det naturligvis være svært at sørge for, at disse forhold er i orden, og så kan et close-up igen være en god løsning.

5: billedredigering og sort/hvid hvis alt går galt

Nogle gange opstår der bare en god og helt spontan fotomulighed, hvor det er helt urealistisk, at de ovenstående forhold er på plads, eller kan tages højde for. I de tilfælde foreslår Marie Louise Munkegaard simpelthen, at man enten, hvis man kan det, billedredigerer billederne i et program som Photoshop, eller at man laver billedet om til sort/hvid. Hun forklarer, at sort/hvid ofte kan få selv et 'fladt' foto til at se mere stemningsfuldt ud, så det kan være en rigtig god nødløsning.