Mad

Skøn mad til hele ugen

af Louisa Lorang 5. april 2009
Foto: Anders Schønnemann
Vi byder bl.a. på kylling, tærte og blåmuslinger

MANDAGHELSTEGT KYLLING PÅ URTER(Her er måske også lidt til madpakken!)1 lille kylling2/3 bundt salvie1 økologisk citron, revet skal og saft1 spsk. flydende honning25 g blødt smør25 g smeltet smørflagesaltENDVIDERE:2 bagekartofler i grove stykker2 rødløg i grove stykker6 fed hvidløg, grofthakketRens kyllingen for evt. indmadsrester, og dup den tør med køkkenrulle. Hak salvien, og bland med citronskal, honning og blødt smør. Løsn forsigtigt skindet på kyllingen, og smør massen ind under skindet. Pres saften af citronen over kyllingen, pensl derefter med smeltet smør, og drys med salt.Læg grøntsagerne i et ovnfast fad, og sæt kyllingen på en rist ovenpå. Sæt det hele i ovnen ved 185° i ca. 1 time og et kvarter, eller til kyllingen er gennemstegt. Servér straks.

TIRSDAGGROV SANDWICH MED VARMRØGET LAKS1 spsk. flydende honningsaft af 1 lime1 tsk. dijonsennep3 spsk. ekstrajomfru-olivenoliesalt og peberENDVIDERE:200 g varmrøget laksuden skind og ben2 spsk. cremefraiche 38 %salt1 fennikel1 bundt dild, plukket1 hovedsalat2 store bløde grovbollerTILBEHØR:citronbådeRør honning, lime, sennep og olie sammen, og smag til med salt og peber. Pluk laksen fra hinanden, rør den med cremefraiche, og smag evt. til med salt. Skær fenniklen i ultra tynde skiver, gerne på et mandolinjern, og vend den med dressingen. Fyld laks, fennikel, dild og salat i bollerne, og servér straks med citron til.

ONSDAGLØGTÆRTE MED BACON OG SALVIE100 g fintmalet hvedemel150 g groftmalet hvedemel100 g koldt smør i terninger+ smør til formen1-2 spsk. koldt vandENDVIDERE:100 g bacon4 store løg i skiveren smule olie3 fed hvidløg i tynde skiver¹/ bundt salviesalt og peber1 æg2 spsk. cremefraiche 38 %50 g revet parmesanTILBEHØR:100 g blandet salatlidt ekstrajomfruolivenoliehvidvinseddikeBland mel og smør, til det har konsistens som krummer. Saml dejen med en smule vand. Sæt den i køleskabet i 20 minutter.Steg baconen gylden. Tilsæt løgene og lidt olie, og lad dem stege med ved middel varme. De skal ikke tage farve for hurtigt. Lad dem stege i 15-20 minutter. Tilsæt hvidløg, og lad det stege med i 5 minutter. Tilsæt til sidst salvie, og smag til med salt og peber.Rul imens dejen ud, og kom den i en smurt tærteform, lad bare dej hænge ud over kanten. Forbag tærtebunden ved 180° i 8-10 minutter, og trim kanten for overskydende dej.Pisk æg og cremefraiche sammen, og vend det med løgene. Kom fyldet i tærten, og drys med parmesan. Bag tærten ved 180 grader i ca. 25-35 minutter, eller til fyldet har sat sig.Servér straks med salat vendt med olie og eddike.

TORSDAGHAKKEBØFFER MED KRYDDERURTESMØR25 g blødt smør½ dl hakket estragonsaltlidt limesaftENDVIDERE:4-6 søde kartoflerlidt ekstrajomfruolivenolie1 spsk. hakket timian400 g hakket oksekødolie til stegningsalt og peberTILBEHØR:100 g blandet salatlidt ekstrajomfruolivenoliehvidvinseddikeRør smør med estragon, og smag til med salt og lime. Sæt smørret koldt.Skræl kartoflerne, og skær dem i grove stykker. Vend dem med en smule olie, salt og timian, og bag dem ved 200° i ca. 20 minutter, eller til de er møre.Form hakkebøfferne, og steg dem i olie på en varm pande. Krydr med salt og peber, og servér straks med kryddersmør, søde kartofler og salat vendt med olie og eddike.

FREDAGFENNIKEL-MUSLINGE-BISQUE1 kg blåmuslinger2 fed hvidløg, hakket1 løg, hakket1 fennikel i mindre stykkerlidt olie til stegning3 dl hvidvin2 spsk. tomatpuré½ bundt timian1 liter hønsefond¼ dl cognac (kan undlades)1 dl piskeflødesalt og hvid peberen smule citronsaftTILBEHØRplukket kørvelgroft brødRens muslingerne, og kassér dem, der ikke lukker sig, når de bankes let mod bordet. Sautér hvidløg, løg og fennikel i lidt olie i en stor, varm gryde. Kom muslingerne ved, og hæld vin på. Sæt låg på, og lad dem dampe i 4-5 minutter. Tag halvdelen af muslingerne op med en hulske, og sæt dem i køleskabet til brug. Kassér alle muslinger, der ikke åbner sig under tilberedning! Tilsæt tomatpuré, timian og hønsefond til resten af muslingerne i gryden, og lad det koge uden låg i 20 minutter. Si fonden over i en ren gryde, og lad den reducere i 10-15 minutter. Kom cognac og fløde på, og lad den koge i yderligere 15 minutter. Smag til med salt, peber og måske en smule citron. Tag muslingerne ud af køleskabet, og lun dem i suppen lige inden servering.Servér suppen med et drys kørvel og groft brød til.

INDKØBSLISTE

FRUGT OG GRØNT:2 økocitroner2 lime1 bundt salvie1 lille bundt estragon1 bundt dild1 bundt timian1 lille bundt kørvel1 hovedsalat200 g blandet salat2 fennikler4-6 søde kartofler2 bagekartofler

KOLONIALVARER:2 store bløde grovbollergroft brødtomatpuré

KØL OG FRYS:cremefraiche 38 %piskefløde1 liter hønsefond1 lille kylling100 g bacon400 g hakket oksekød

KØB HOS FISKEHANDLEREN:TIRSDAG: 200 g varmrøget laks uden skind og benFREDAG: 1 kg blåmuslinger

TJEK DESUDEN AT DU HAR:ekstrajomfruolivenoliestegeoliehvidvinseddikesalt, peber, hvid peber ogflagesalt5 store løg2 rødløg11 fed hvidløgflydende honningdijonsennepfint hvedemelgroft hvedemel1 ægsmør, mindst 175 gparmesan3 dl hvidvinevt. cognac

Alle opskrifter er til 2 personer