Annonce
Mad
6. oktober 2025

Alle snakker om surdej, kombucha og kimchi. Men i virkeligheden spiser vi noget helt andet

Den kulinariske revolution har endnu ikke fundet vej til de danske hjemmekøkkener, viser ny undersøgelse. Men hvad spiser vi så?
Af: Sigrid Conradsen Nielsen
Hvis du tror, at du er den eneste, der ikke laver hjemmelavet surdejog kombucha, tager du fejl. De fleste af os spiser noget meget mere almindeligt.

Hvis du tror, at du er den eneste, der ikke laver hjemmelavet surdejog kombucha, tager du fejl. De fleste af os spiser noget meget mere almindeligt.

Foto: Unsplash

I DR-programmet ‘Det danske madmirakel’, hvor kendte kokke og livstilseksperter afdækker det danske køkkens overgang fra medister til michelin, bliver Danmark udråbt som et af verdens førende kulinariske lande.

Og det ligner da også en gastronomisk revolution, når vi scroller på Instagram. Surdejsstartere passes som kæledyr, hjemmelavet kimchi fermenterer på køkkenbordene, og antiinflammatoriske aftenretter bliver delt i uendelige reels. Madinfluencerne fortæller os, at vi skal spise varieret, nærende og sundt.

På femina har vi også tidligere skrevet om forskellige sundhedsmæssige risici, der er forbundet med indtaget af ultraforarbejdede, nemme madløsninger.

Sundhedstrenden har haft stor mediebevågenhed de seneste par år. Men i virkeligheden er det stadig spaghetti med kødsovs, færdigretter og spaghetti med kødsovs igen, der ryger på tallerkenen i de fleste danske hjem.

En ny undersøgelse viser nemlig, at kun hver tiende børnefamilie reelt prioriterer sund og næringsrig mad i dagligdagen. Resten går efter de hurtige og velkendte løsninger for at få hverdagen til at hænge sammen.

Annonce

Danskernes vaner og holdninger til madlavning

Norstat har på vegne af HelloFresh gennemført en undersøgelse af danskernes madvaner i februar 2025. Den viser, at kun ti procent af danske børnefamilier prioriterer sund og nærende mad. Samtidig er nem mad stigende eftertragtet, og 38 procent vælger retter, der er hurtige at tilberede.

Undersøgelsen inkluderer 1006 danske respondenter i alderen 20-64, som er blevet spurgt til deres madvaner og holdninger til madlavning.

– Det er tydeligt, at familiernes prioriteringer påvirkes af en travl og presset hverdag med børn, putning og madpakker, udtaler Matilde Hansen, Kulinarisk Ekspert hos HelloFresh, i en pressemeddelelse.

Ikke så eventyrlystne som vi tror

Fra Sundhedsstyrelsen er opfordringen til børnefamilierne klar. Her anbefales det, at man introducerer en bred vifte af smage og konsistenser tidligt i barnets liv for at fremme madglæde og forebygge kræsenhed.

Fortaber man sig i madvideoerne og kostrådende, der trender online, kommer man let til at tro, at gennemsnitlige danske forældre prioriterer sunde, varierede og ikke mindst spændende ingredienser højt i deres hjemmekøkkener.

Annonce

Men den nye undersøgelse tyder på, at opskrifter med hakket svinekød og kogte kartofler stadig vinder over dem, der har skorzonerrod, salvie eller sumak på ingredienslisten. I hverdagen handler det mest om at få noget på bordet, som ikke kræver googlesøgninger eller lange indkøbslister.

Danskerne har tendens til at styre en anden vej, når de ser ord som skaldyr eller trøffel i en opskrift, fordi ingredienserne forbindes med mere avancerede retter, der ikke passer ind i hamsterhjulet, viser undersøgelsen. 33 procent fravælger også retter med ukendte proteiner i, såsom tofu og seitan.

Annonce

– Vores undersøgelse viser, at det for mange er vigtigt at få madlavningen hurtigt overstået uden at være krævende på tid eller indsats. Her skal vi imødekomme børnefamilierne og sørge for, at det ikke går på kompromis med næringsindholdet, siger Matilde Hansen, Kulinarisk Ekspert hos HelloFresh.

Annonce

Læs mere om:

Annonce

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.