
Eksperter advarer: På bare tre uger fik unge mænd dårligere sædkvalitet af at spise særlig type mad

Agurk
Foto: Unsplash/charles deluvio
Müslibarer til morgenmad. Toastbrød i frokostpausen. En proteindrik efter træning. Og ostepops foran fjernsynet fredag aften.
Danskernes vaner med de såkaldte ultraforarbejde fødevarer kom allerede i mediernes søgelys sidste år, efter forskere kunne koble de lette måltidsløsninger til overvægt, hjertekarsygdomme og kræft.
Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at mænd også bør holde igen med at vælge retter som kopnudler eller frysepizza til aftensmad, hvis de gerne vil passe på fertiliteten.
Forskere fra Københavns Universitet har nemlig påvist, at ultraforarbejdede fødevarer ikke blot kan føre til øget vægt og et dårligere stofskifte, men også ringere sædkvalitet. Og det er ikke kun mængden, der er problemet, skriver universitet i en pressemedelelse.
– Vores resultater viser, at ultraforarbejdede fødevarer skader vores reproduktive og metaboliske sundhed, selv når de ikke indtages i overdrevne mængder. Det tyder på, at det er selve forarbejdningen, der gør dem skadelige, siger Jessica Preston, hovedforfatter på studiet.
Tydelige forskelle på to kosttyper
Studiet fulgte 43 mænd mellem 20 og 35 år, som på skift levede tre uger af enten ultraforarbejdede eller uforarbejdede fødevarer. Begge kosttyper indeholdt præcis samme mængde kalorier, protein, kulhydrater og fedt.
Det overraskende ved forsøget er, at det tydeligt viste, at mændene efter bare tre uger tog på i fedtmasse, når de spiste en kost, som var omkring 75 % ultraforarbejdet – i gennemsnit tog de cirka et kilo mere på end i de uger, hvor de spiste den uforarbejdede kost.
Samtidig fandt forskerne en markant højere koncentration af stoffet phthalat cxMINP, der bruges i plast, hos mændende på den ultraforarbejdede kost. Det var også her, man så et fald i testosteron og andre hormoner, der er afgørende for sædproduktionen. Sædcellernes mobilitet faldt med 13%, udtaler Line Hjorth, en af forskerne bag studiet til P1 Morgen.
– Vi blev chokerede over, hvor mange kropsfunktioner, der blev forstyrret af ultraforarbejdede fødevarer selv hos raske unge mænd. De langsigtede konsekvenser er alarmerende og understreger behovet for at revidere ernæringsvejledninger for bedre at beskytte mod kroniske sygdomme, siger professor Romain Barrès, seniorforfatter på studiet.
Ultraforarbejdede fødevarer
Nova-klassifikationssystemet opdeler fødevarer efter, hvor forarbejdede de er. Gruppe 1 er uforarbejdede eller minimalt forarbejdede fødevarer som frisk, kød og grøntsager.
Gruppe 4 er de ultraforarbejdede fødevarer, som indeholder industrielle og syntetiske ingredienser, som ikke kan genkendes på en almindelig butikshylde. Fødevarerne fremstilles i processer, der mindsker omkostninger, forlænger holdbarheden og forstærker smagen. Men samtidig øger de risikoen for en række alvorlige sygdomme.
Kilde: Pressemeddelelse fra Københavns Universitet, ‘Ultraforarbejdede fødevarer skader mænds sædkvalitet’
