Mad

Nemt og hurtigt til hele ugen

af Louisa Lorang 6. august 2009
I denne uge byder vi bl.a. på, spinatrisotto, lammekoteletter og en god bøf

MANDAGSPINATRISOTTOTIP: Hvis du bruger hvide risottoris, skal du bruge langt mindre bouillon, og risottoen tager kun ca. 25 minutter at lave.1½ dl grove risottoris (Irma har dem)1 lille løg, fint hakket2 fed hvidløg, finthakkede1 tsk. smør til stegning1 tsk. olie til stegning1 dl hvidvinca. 12 dl grøntsagsbouillon, varm150 g babyspinat, groft hakket100 g revet parmesansalt og peber70 g ristede pinjekernermere parmesanSautér ris, løg og hvidløg i smør og olie. Det skal ikke tage farve. Tilsæt hvidvinen lidt ad gangen, og fortsæt derefter med den varme bouillon, til risene er cremede og stadig al dente. Det tager lang tid, når risene er grove, ca. 45-60 minutter. Kom spinat i, og lad den falde sammen. Det tager bare et minut eller to. Tilsæt parmesan, og smag til med salt og peber. Tag gryden af varmen, og rør de fleste af pinjekernerne i. Servér straks med et ekstra drys parmesan og resten af pinjekernerne.

TIRSDAGSALAT NICOISE1 spsk. dijonsennep1 spsk. flydende honning2 spsk. balsamicoeddike2 spsk. ekstrajomfruolivenoliesalt og peberENDVIDERE:250 g tun (skal have været frosset)en smule olie til stegningflagesalt200 g grønne bønner300 g nye kogte kartofler3 æg, kogte1 frillicesalat, plukket200 g cherrytomater i halve100 g sorte olivensalt og peberRør sennep, honning, eddike og olie sammen, og smag til med salt og peber. Gnid tunen med en smule olie, og gril den på en varm grillpande. Den skal bare have stegeskorpe. Krydr med flagesalt. Damp bønnerne i letsaltet vand, de skal have 3-5 minutter, og stadig have lidt bid. Skyl dem i koldt vand, når de er færdige.Skær kartofler og æg i halve, og anret begge dele på salaten med tomater, oliven, bønner, tun og dressing. Servér straks.

ONSDAGLAMMEKOTELETTER MED VARM KIKÆRTESALAT4 lammekoteletterlidt olie til stegningsalt og peberENDVIDERE:1 dåse kikærter (eller 240 g kogte kikærter)1 rød peberfrugt i terningerlidt olie til stegning1 fed hvidløg, hakketsaft af ½ citronsalt1 lille bundt bredbladet persille, hakketcitronbådeSteg koteletterne i lidt olie på en varm pande. Det er vigtigt, at panden er meget varm, så du får en god stegeflade. Krydr koteletterne med salt og peber.Dræn imens vandet fra kikærterne, og skyl dem i koldt vand. Lad dem dryppe godt af, og steg dem og peberfrugten i lidt olie. Tilsæt hvidløg og derefter citronsaft. Smag til med salt, og vend til sidst persille i. Servér straks koteletterne med kikærterne og citronbåde.

TORSDAGWRAP MED KYLLING OG CHIPOTLEDRESSINGKøb chipotlesauce hos velassorterede grønthandlere eller på www.chilihouse.dk.2 kyllingebrysterolie til stegningsalt og peberENDVIDERE:3 spsk. mayonnaise, gerne Hellmann's3-4 tsk. chipotlesauce (eller anden chilisauce)50 g blandet salat½ bundt forårsløg, hakket2 avokadoer i skiver4 grove tortillaerlimebådeSteg kyllingebrysterne i lidt olie på en varm pande, til de er gennemstegt. Krydr med salt og peber, og skær dem i strimler. Rør imens mayonnaise med chipotle. Lun tortillaerne i ovnen. Fyld kylling, dressing, salat, forårsløg og avokado i de lune tortillaer, og servér straks med limebåde til.

FREDAGBØFFER MED SØDE KARTOFLER2 store søde kartofler2 gode bøfferolie til stegningrøget salt2 majskolberflagesalt½ bundt forårsløg, hakket50 g blandet salatevt. smørSkær kartoflerne over, og bag dem i ovnen ved 180° i ca. 30 minutter, eller til de er møre.Pensl bøfferne med lidt olie, og steg dem på en varm grill eller grillpande. Krydr med røget salt. Kog majskolberne, og drys dem med lidt flagesalt.Servér bøfferne med søde kartofler drysset med forårsløg, salat og majs. Giv evt. majs og søde kartofler en smule smør inden servering.

Alle opskrifter er til 2 personer.

INDKØBSLISTE

FRUGT OG GRØNT:1 lime1 citron200 g cherrytomater1 rød peberfrugt2 avokadoer2 majskolber150 g babyspinat200 g grønne bønner1 frillicesalat100 g blandet salat1 lille bundt bredbladet persille1 bundt forårsløg2 store søde kartofler300 g nye kartofler

KOLONIALVARER:grove risottorispinjekernersorte oliven1 dåse kikærterchipotlesauce (eller anden chilisauce)grove tortillaerrøget salt

KØL OG FRYS:2 kyllingebryster4 lammekoteletter2 gode bøffer

KØB HOS FISKEHANDLEREN TIRSDAG:250 g tun (skal have været frosset)

TJEK DESUDEN AT DU HAR:ekstrajomfruolivenoliestegeoliebalsamicosaltpeberflagesalt1 løg3 fed hvidløghvidvingrøntsagsbouillondijonsennepflydende honningparmesan3 ægsmørmayonnaise (gerne Hellmann's)