Mad

Mad i en fart

af Louisa Lorang 30. oktober 2009
Foto: Anders Schønnemann
Suppe, kylling og fisk er nogle af denne uges retter

MANDAGLYNSTEGT OKSEKØD MED INGEFÆR400 g oksekød i strimlerolie til stegning1 løg i både2 fed hvidløg i tynde skiver2 spsk. ingefær i strimler1 tsk. sukker¼ dl soja¼ dl vand2 gulerødder i skiver150 g sukkerærter½ bundt forårsløg, hakket1 spsk. sesamfrøTILBEHØR:kogte grove risBrun kødet grundigt i lidt olie i en meget varm wok. Tilsæt løg, hvidløg og ingefær. Lad det varme lidt med, uden at det tager farve. Tilsæt sukker og derefter soja og vand. Kom gulerødderne ved, og lad det simre i 3-4 minutter. Tilsæt sukkerærter og forårsløg, og lad dem få 1 minut. Smag til, og anret med et drys sesam. Servér straks med ris til.

 

TIRSDAG

 

SØD KARTOFFELSUPPE250 g skrællet sød kartoffel(ca. 2 stk.) skåret i små terningerolie til stegning2 fed hvidløg, hakket½ rød chilipeber, hakket (med eller uden kerner efter smag)1 dåse kokosmælk (400 ml)lidt limesaft2 dl vandsaltENDVIDERE:½ bundt forårsløg, hakkede½ rød chili, finthakket(uden kerner)TILBEHØR:groft brødlimebådeSautér kartoflerne lidt olie i en varm gryde. Kom hvidløg og chili på, og lad det hele simre lidt, uden at det tager farve. Hæld kokosmælk, limesaft og vand på, og lad det simre under låg i 20-25 minutter, eller til kartoflerne er helt møre. Blend suppen med en stavblender, og smag til med salt.Servér straks suppen med forårsløg og chili, og giv groft brød og limebåde til.

 

ONSDAG

RØDFISK MED GRØNNE BØNNER OG BACON100 g bacon i skiver300 g rødfi sk uden ben1 tsk. smørlidt salt200 g grønne bønner2 spsk. ekstrajomfruolivenolie1 spsk. hvidvinseddike1 tsk. fl ydende honning1 spsk. fi nthakket skalotteløgTILBEHØR:400 g ristede kartofl erLæg baconen på en bagepladebeklædt med bagepapir,og rist den i ovnen ved 180° ica. 10-15 minutter, eller til dener sprød.Del fisken i to stykker, og rids skindet med en skarp kniv. Steg den i smørret med skindsiden nedad ved middelvarme, til den er næsten gennemstegt. Vend den, træk panden af varmen, og lad fisken stege færdig på eftervarmen. Damp imens bønnerne i letsaltet vand, til de er møre, men ikke udkogte. Bland olie, eddike, honning og løg, og vend de varme bønner dressingen. Anret bønnerne med knust bacon og fisk på toppen, og servér straks med ristede kartofler til.

 

TORSDAG

KRYDRET KYLLINGEBURGER2 kyllingebrysterolie til stegningsalt og peberENDVIDERE:1 stort rødløg i tykke skiver1 rød peberfrugt skåret i grove bådeolie til stegningsalt3 spsk. mayonnaise1 fed hvidløg, presset½ tsk. stærk røget paprikalidt salt2 gode bløde boller2 tomater i skiverSteg kyllingebrysterne i lidt olie på en varm pande, til de er gennemstegte. Krydr med salt og peber.Rist imens rødløg og peberfrugt i en smule olie på en varm pande. Krydr med salt.Rør mayonnaisen med hvidløg og paprika, og smag til med salt. Lun bollerne, smør dem med mayonnaise, og fyld dem med tomat, kylling, peberfrugt og løg. Servér straks.

 

FREDAG

KARTOFFELSUPPE MED FENNIKEL OG RØGET LAKS1 lille løg, hakket1 fed hvidløg, hakketolie til stegning350 g bagekartoff el, skrælletog skåret i små terninger½ fennikel, hakket8 dl lys hønsebouillonsalt1 dl piskefl ødeENDVIDERE:100 g røget laks i skiver½ fennikel i tynde skiverlidt hvidvinseddikepebergroft brødSautér løg og hvidløg i lidt olie i en varm gryde. Kom kartoffel og fennikel ved, og lad det varme, uden at noget af det tager farve. Hæld bouillonen på, og lad det simre under låg i ca. 25 minutter, eller til kartoflerne er helt møre. Blend suppen med en stavblender, og sæt den tilbage på blusset. Tilsæt fl øden, og lad suppen simre i yderligere 10 minutter uden låg. Smag til med salt. Anret den i to dybe tallerkener med laks og tynde skiver af rå fennikel vendt i en smule eddike på toppen. Servér straks med friskkværnet peber og groft brød til.

Alle opskrifter er til 2 personer

INDKØBSLISTE

FRUGT OG GRØNT:1 limefrugt1 knold ingefær1 rød chilipeber150 g sukkerærter1 bundt forårsløg1 rød peberfrugt2 tomater1 fennikel200 g grønne bønnerskalotteløg2 gulerødder2 store søde kartofler400 g kartofler350 g bagekartoffel

KOLONIALVARER:1 dåse kokosmælk (400 ml)stærk røget paprikagroft brød2 gode bløde boller

KØL OG FRYS:piskefløde100 g røget laks(gerne økologisk fra Irma)lys hønsebouillon2 kyllingebryster100 g bacon i skiver400 g oksekød i strimler(gerne af filet)

KØB HOS FISKEHANDLEREN ONSDAG:300 g rødfisk uden ben

TJEK DESUDEN AT DU HAR:ekstrajomfruolivenoliestegeoliehvidvinseddikesaltpebersukker2 løg6 fed hvidløg1 rødløgsojaflydende honningsesamfrøgrove rismayonnaise (gerne Hellmann's)smør