Mad

Let og lækker novembermad

af Louisa Lorang 6. november 2009
Foto: Anders Schønnemann
Lækker lam, clubsandwich og pasta med laks står på den kommende uges madplan. Opskrifter, du kan overskue at lave til hverdag...

MANDAGCLUBSANDWICH2 kyllingebrysterlidt olie til stegningsalt100 g bacon i skiverENDVIDERE:2 spsk. cremefraiche 38 %2 tsk. stærk karry1 tsk. dijonsennepsalt2 rugbrødsboller50 g rucola100 g semitørrede tomater2 tomater i skiver1 rødløg i skiverSteg kyllingebrysterne i olie på en varm pande, til de er gennemstegte. Krydr med salt. Læg imens bacon på en bageplade beklædt med bagepapir, og rist det i ovnen ved 180°, til det er sprødt, det tager ca. 10-15 minutter.Rør cremefraiche med karry og dijonsennep, og smag til med salt. Lun evt. bollerne, og smør dem med karrydressing. Skær kyllingen i skiver, og fyld kylling, rucola, begge slags tomater, rødløg og bacon i bollerne, og servér straks. 

TIRSDAG

PASTA MED RØGET LAKS OG RUCOLA250 g frisk fettuccine3 spsk. cremefraiche 38 %saft af ½ citron50 g revet parmesansaltpeber100 g røget laks i skiver (gerne økologisk)50 g rucolalidt citronsaftKog pastaen i rigeligt, letsaltet vand, til den er al dente. Dræn vandet fra, men gem lidt. Kom pastaen tilbage i gryden, og tilsæt cremefraiche, citronsaft og parmesan og lidt af kogevandet. Smag til med salt og rigeligt peber. Anret pastaen i to store, dybe tallerkener, og top med røget laks og rucola vendt i en smule citron. Servér straks. 

ONSDAG

SALAT MED BLÅ OST OG PÆRE2 pærer1 potte brøndkarse, klippet1 frisésalat, plukketlidt citronsaftlidt ekstrajomfruolivenoliesalt og peber100 g roquefort (eller anden blå ost)50 g ristede græskarkernerTILBEHØR:ristet rugbrødSkær pærerne i skiver, og kassér kernehusene. Vend pære, brøndkarse og frisé med citron, olie, salt og peber, anret salaten på to tallerkener, og top med roquefort og græskarkerner. Servér straks med ristet rugbrød til. 

TORSDAG

SVINEKOTELETTER MED LUN ÆBLECHUTNEY½ dl ekstrajomfruolivenolie5 kviste rosmarin, plukkedesaft og skal af 1 økologisk citron2 fed hvidløg, knuste2 svinekoteletter, gerne på benENDVIDERE:1 lille løg i tynde bådelidt olie til stegning3 æbler i både2 spsk. æblecidereddike2 spsk. Molasses Sugar (f.eks. fra Urtekram/Irma)saltTILBEHØR:100 g blandet salat (vendt i lidt olie/eddike)400 g ristede kartoflerBland olie, rosmarin, citronskal, citronsaft og hvidløg, og lad koteletterne trække i marinaden i ½-1 time i køleskab. Steg dem i den olie, der hænger ved, på en varm pande, til de er gennemstegte. Tag dem af panden, og steg marinaden i ca. 5 minutter. Hæld lidt af den varme marinade over koteletterne lige inden servering. Sautér imens løg i lidt olie i en varm kasserolle. Kom 2 af æblerne ved, og lad det simre, til de er møre, i ca. 5 minutter. Kom det sidste æble samt eddike og sukker på, og lad det simre i yderligere 5 minutter. Smag til med salt.Servér koteletterne med lun æblechutney, salat og ristede kartofler. 

FREDAG

LAM MED GEDEOST OG SPINAT300 g lam i terninger (gerne af kølle)lidt olie til stegning1 løg i både2 fed hvidløg i tynde skiver1 spsk. smør2 tsk. stødt spidskommen1½ tsk. stødt koriandersalt2 tomater, hakkede1 dl vand1 rød peberfrugt i grove både200 g babyspinatsaltTILBEHØR:4 lune fladbrød100 g blød gedeostcitronbådechilisauce, f.eks. Sambal OlekSteg lammet i lidt olie på en varm pande. Lad det blive godt brunt. Tilsæt løg, hvidløg og smør, og lad det stege med lidt, uden at det tager farve. Krydr med spidskommen, koriander og salt. Tilsæt tomater og vand, og lad kødet simre i ca. 40-50 minutter, eller til det er mørt. Tilsæt evt. lidt mere vand undervejs, hvis kødet skal have længere tid. Smag til med salt. Kom peberfrugt ved, og lad det stege lidt. Tilsæt til sidst spinaten, og lad den lige falde sammen. Smag til med salt igen.Servér lam og grøntsager med smuldret gedeost på toppen. Giv fladbrød, citronbåde og chilisauce til.

Alle opskrifter er til 2 personer

INDKØBSLISTE

FRUGT OG GRØNT:

  • 3 æbler
  • 2 pærer
  • 3 økologiske citroner
  • 100 g rucola
  • 100 g blandet salat
  • 1 frisésalat
  • 1 potte brøndkarse
  • rosmarin
  • 4 tomater
  • 1 rød peberfrugt
  • 200 g babyspinat
  • 400 g kartofler

KOLONIALVARER:

  • 2 rugbrødsboller
  • rugbrød
  • fladbrød
  • Molasses Sugar (f.eks. fra Urtekram/Irma)
  • semitørrede tomater
  • græskarkerner

KØL OG FRYS:

  • cremefraiche 38 %
  • 250 g frisk fettuccine
  • 100 g roquefort (eller anden blå ost)
  • 100 g blød gedeost
  • 100 g røget laks i skiver, gerne økologisk
  • 2 kyllingebryster
  • 100 g bacon i skiver
  • 2 svinekoteletter, gerne med ben
  • 300 g lam, gerne af kølle

TJEK DESUDEN AT DU HAR:

  • ekstrajomfruolivenolie
  • stegeolie
  • æblecidereddike
  • salt
  • peber
  • stærk karry
  • stødt spidskommen
  • stødt koriander
  • 4 fed hvidløg
  • 2 løg
  • 1 rødløg
  • chilisauce, f.eks. Sambal Oelek
  • dijonsennep
  • parmesan
  • smør