Mad

Frokost og middag - mandag

af Louisa Lorang 7. marts 2011
Foto: Anders Schønnemann
Ugens mandagsopskrifter er rugbrødssandwich med skinke og ost og deep-pan-pizza og salat. Få opskrifterne her

MIDDAGDEEP-RAN-PIZZA & SALAT(til 2 voksne og to børn)DEJ:1 pk. gær (45-50 g)1½ liter vand, lunet til ca. 37°1 spsk. salt2 tsk. sukker1 dl olivenolie400 g rugmel(gerne fra Skærtoft Mølle)900-1000 g hvedemel(gerne fra Skærtoft Mølle)+ mel til fingrene, når der skal arbejdes med dejenTOMATSAUCE:1 løg, fint hakket2 fed hvidløg, fint hakkede2 stilke bladselleri,fint hakkedeolivenolie2 ds. hakkede tomater a 400 g½ tsk. sukker1 spsk. tørret oreganosalt og peberENDVIDERE:3 portobellosvampe i skiver150 g chorizo eller peperoni150 g revet ost, gerne cheddar1 potte oregano, plukketSALAT:2 tsk. dijonsennep1 spsk. flydende honning2 spsk. æbleeddike2 spsk. olivenolie2 gulerødder, revneeller i julienne1 fennikel i tynde skiver100 g blandet salatsalt og peber½ glas semitørrede tomater, hakkede, ca. 65 gRør gæren ud i lunet vand. Tilsæt salt, sukker, olivenolie og rugmel. Rør dejen sammen, og tilsæt til sidst hvedemelet. Det er ikke sikkert, at du skal bruge det hele. Dejen skal være blød og let klistret. Lad dejen hæve et lunt sted i 45 minutter.Sautér løg, hvidløg og bladselleri i olivenolie i en stor, varm gryde. Hæld tomater på, og tilsæt sukker og tørret oregano. Lad saucen simre i 10-15 minutter, og smag den til med salt og peber. Sæt den i køleskabet indtil brug.Smør en bradepande (ca. 30 x 40 cm) med olivenolie, og læg et stykke bagepapir i bunden. Tryk ²/ af dejen ned i bradepanden. Tag rigeligt med mel på fingrene, så den ikke klistrer fast på dig. Form resten af dejen til 4 flade boller, også med ekstra mel. Lad begge dele efterhæve i 15-20 minutter. Top focacciabollerne med 1 dl af tomatsaucen, og kom resten på pizzaen. Kom portobello og pølse på pizzaen, og top pizza og focaccia med ost. Bag begge dele i en 180° (varmluft) varm ovn. Focacciabollerne skal have ca. 25-30 minutter og pizzaen ca. 35-40 minutter, eller til begge dele er gennembagte. Top pizza og focaccia med frisk oregano lige inden servering.Rør imens sennep, honning, eddike og olie sammen, og vend gulerod, fennikel og salat med dressingen. Smag salaten til med salt og peber, og anret salaten toppet med semitørrede tomater.Servér straks pizza og salat.Pak focacciabollerne ind, når de er kølet af og opbevar dem køligt.

FROKOSTRUGBRØDSSANDWICH MED SKINKE OG OST(til 2 børn)3 spsk. yoghurt1-2 tsk. dijonsennepsaltENDVIDERE:1 avokado i skiver4 skiver skinke50 g ost i skiver(gerne cheddar)1 bakke karse, klippet4 skiver rugbrød1 bakke cherrytomater, 250 gRør yoghurt med sennep, og smag til med salt.Fordel avokado, skinke, ost, yoghurtcreme og karse mellem de fire skiver brød til 2 sandwich. Pak dem i madpapir, og fordel tomaterne i madpakkerne.Hvis du har pizza tilovers, kan du bruge resterne kolde i madpakken. Focacciaerne kan fryses, eller dejen kan bruges til at bage boller af - f.eks. til morgenmad.TIP TIL MORGENMADMYSLI MED MÆLKFå indkøbslisten til hele ugen herUGENS ANDRE OPSKRIFTER