
Saftige rug-havre-brød
11. oktober 2013Saftige rug-havre-brød (2- 3 brød)
INGREDIENSER
GRØD
4 dl vand
1½ dl havregryn
DEJ
8 g gær
8 dl vand
1½ spsk. salt
½ dl korianderfrø, groft stødt (f.eks. i morter)
2 spsk. Øko Maltsirup (Skærtoft Mølle)
500 g groft rugmel
ca. 600 g hvedemel
DRYS
havregryn eller mel
Opskrift - sådan laver du Saftige rug-havre-brød
1. Kog havregrynene til grød med de 4 dl vand i ca. 5 minutter. Køl grøden helt af.
2. Rør gæren ud i 8 dl vand med salt, korianderfrø og maltsirup. Rør havregrød og rugmel i. Tilsæt hvedemelet, lidt ad gangen, til du har en ret blød dej (melmængden kan variere en del, men dejen skal akkurat kunne æltes let). Kom den i en form, og drys lidt mel over. Læg viskestykker over, og lad den hæve til dobbelt størrelse, ca. 1½-2 timer (eller overdækket med film i køleskab natten over).
3. Tag dejen ud, og saml den let med rigeligt mel på hænderne. Del den i 2-3 dele, og form hver til en tyk pølse. Sno dem, og læg dem på en plade med bagepapir (er dejen meget blød, behøver du ikke at sno dem). Pensl med vand, og drys med havregryn/mel. Lad brødene efterhæve ½ time.
4. Bag brødene på næstnederste rille i en 220° varm ovn i 30-40 minutter efter størrelse. De skal lyde hult, når du banker dem i bunden. Køl dem af på en rist.
TIP: Supergodt også til at riste. Brødene kan fryses hele eller i skiver i passende portioner