The Caribian Housewife
Comfort food

Knasende sprødt og blødt som smør indeni – Få The Caribbean Housewife’s "hemmelige" opskrift på cornbread

23. december 2021
af Signe Bertram, Jamain Brigitha
Foto: Kamilla Bryndum
Cornbread er en overset comfort food herhjemme, men en populær klassiker i USA’s sydstater – og ikke uden grund. Jamain Brigitha aka. The Caribbean Housewife har lavet en vegansk version uden gluten og laktose, så alle kan spise med.

Jeg bagte cornbread for første gang i sommer, da jeg lavede en New Orleans-inspireret menu til min restaurant.

Nu er det blevet min egen yndlings-comfort food, og den er en fast del af menuen, fordi gæsterne elsker den.

Det er en ret, som er meget udbredt i de amerikanske sydstater, hvor madlavningen blander afroamerikanske, franske og afrikanske traditioner

 I Disneyfilmen "Prinsessen og frøen", som foregår i New Orleans, bager hovedpersonen Tiana også en speciel slags cornbread.

Hun er tjener og drømmer om at åbne sin egen restaurant.

Jeg græder, hver gang jeg ser den film, fordi jeg føler, den handler om mig.

Jamain Brigitha

Står bag restauranten The Caribbean Housewife i København. Her serverer hun mad inspireret af det caribiske og sydamerikanske køkken med naturvin fra kvindelige producenter.

Når jeg laver mad, er jeg meget intuitiv og får nogle gange inspiration igennem mine drømme.

Det er, som om jeg kan smage ingredienserne, og så skriver jeg dem ned midt om natten, så jeg ikke glemmer det. Det skete også, da jeg fik idéen til at lave cornbread.

Hemmeligheden til min opskrift er, at det er lavet med majs.

Det lyder måske lidt sjovt, når det ligger i navnet, men mange putter faktisk ikke rigtig majs i.

Og så bager jeg dem i små forme, så de får den perfekte balance imellem den sprøde skorpe og det bløde indeni.

Cornbread

Der er ikke så mange andre i Danmark, som laver cornbread, og det synes jeg er ærgerligt.

Når man tager en bid, så føler man det med det samme: Det er ligesom solskin i din mave.

Meget af det, vi spiser som comfort food, er fedtet eller cremet, men jeg vil gerne have, at alle skal kunne spise min mad uden at få ondt i maven. Også dem, der er veganere eller ikke kan tåle gluten og laktose.

Det handler om, at det, du putter i munden, skal give dig en god følelse i kroppen, og det gør cornbread.

Du skal bruge

Til 8 portioner

  • 65 g (glutenfrit) mel
  • 150 g fintmalet majsmel (ikke majsstivelse)
  • 150 g friske majs
  • 2,5 dl havredrik eller kokosmælk
  • 100 g (vegansk) smør
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. (glutenfrit) bagepulver
  • 1 tsk. natron
  • 1 spsk. gærflager
  • 2 æg eller tilsvarende ægerstatning

Vælg ingredienserne efter dine egne behov. Hvis du vil, kan du tilføje 100 g emmentaler eller vegansk ost.

Sådan gør du

Forvarm ovnen til 185º.

Smelt smørret, men hold øje med, det ikke brænder på.

Kør majsene i en foodprocesser for sig selv. Tilføj så resten af ingredienserne til foodprocessoren, eller bland det hele i en skål, indtil dejen er jævn og uden klumper.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvis dejen er for flydende, kan du tilføje mere mel. Hvis den er for tyk, kan du tilføje mere havredrik eller kokosmælk.

Smag dejen til med salt, hvis du synes, den mangler – men vær forsigtig.

Hvis du har tålmodighed, har dejen godt af at hvile sig i et par timer eller natten over.

Når dejen er klar til at blive bagt, fordeles den i en smurt mini-muffinform eller lignende.

Bag i 35-40 minutter, indtil dine cornbread er gyldne. Lad dem køle af i 10 minutter.

Tip

Du kan fryse dejen ned og bage dem senere eller fryse de færdigbagte brød ned.

Servering

Servér de lune brød, som de er, eller med (vegansk) smør på.