Brød

Foccacia - groft frokostbrød

Denne portion dej til foccacia rækker til mange madpakker, men brug også gerne focacciaen som madbrød. Hvis du kommer våde ting i, som f.eks. tomat,

Denne portion dej til foccacia rækker til mange madpakker, men brug også gerne focacciaen som madbrød. Hvis du kommer våde ting i, som f.eks. tomat, skal focacciaen bage længere end her angivet.

Dette skal du bruge til foccacia
25 g gær
7 dl lunet vand (se i opskriften)
2 tsk. groft salt
65 g flydende honning
1 dl olivenolie
100 g havregryn
Ca. 300 g fuldkornshvedemel
300 g hvedemel

Endvidere
Salt
200g blød
Gedeost
1 squash i skiver
1 rødløg i både

Eller

Salt 200 g cherrytomater
300 g gode pølser i skiver
100 g revet parmesan evt. frisk basilikum

Mangler du inspiration til sunde mellemmåltider? Her er 16 sunde mellemmåltider

Sådan gør du
Rør gæren ud i lunet vand. Brug aldrig varmt vand fra hanen, da det ikke er beregnet til madlavning, men kog en smule vand op og bland det med koldt vand, til temperaturen er ca. 37° (som kropstemperatur). Du behøver ikke at tage temperaturen, men hellere for koldt end for varmt. Tilsæt salt, honning og olivenolie. Tilsæt gryn og mel. Tilsæt melet lidt ad gangen, du skal måske bruge lidt mere eller lidt mindre. Dejen skal have konsistens som tyk havregrød. Rør et par minutter, evt. på maskine, og lad dejen hæve i 30 minutter ved stuetemperatur. Hæld dejen i en bradepande (ca. 30x35 cm), foret med bagepa- pir. Lad den hæve i yderligere 30 minutter. Prik lidt i dejen med en våd finger, så der kommer fordybninger, og top focacciaen med salt plus gedeost og squash eller tomat, pølser, parmesan og basilikum alt efter hvilken kombination, du har lyst til. Eller dryp den simpelthen bare med lidt olivenolie, og brug den som frokostbrød eller madbrød til aftensmaden.
Bag focacciaen ved 200° varmluft i ca. 45 minutter, eller til den er gennembagt. Lad den køle af i formen. Skær focacciaen i passende stykker, og pak dem i madpakken.

TIP! Lav evt. flere toppings på den samme focaccia, så der er noget, alle kan lide. Focacciaen kan i øvrigt fryses.

Læs også: Sund kost giver energi til krop og hoved

Læs mere om: